Basel II Düzenlemeleri ve KOBİ’ler: Bursa’daki KOBİ’ler Üzerine Bir Uygulama

Cilt: 12 Sayı: 1 1 Haziran 2015
  • Ergün Demirci
  • Tuncay Turan Turaboğlu
PDF İndir
TR EN

Basel II Düzenlemeleri ve KOBİ’ler: Bursa’daki KOBİ’ler Üzerine Bir Uygulama

Öz

Bu çalışmada, Bursa’da faaliyet gösteren KOBİ’lerin Basel II düzenlemelerine ilişkin bilgi düzeylerinin ölçülmesi ve Basel II düzenlemelerinin KOBİ’lere yönelik etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda düzenlenen anket yoluyla elde edilen veriler, frekans analizleri ve Kruskal Wallis H testi kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Analiz sonuçlarına göre; Bursa’da faaliyet gösteren KOBİ’lerin Basel II düzenlemeleri hakkındaki bilgi düzeyleri oldukça düşüktür. Bursa’da faaliyet gösteren KOBİ’lerin işletme sermayesi ve öz sermaye sıkıntısı yaşadığı, bunun üstesinden gelebilmek için büyük oranda banka kredisine başvurduğu gözlemlenmiş, kurumsal ve finansal yönetim açısından yetersiz oldukları saptanmıştır

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aktürk, A., Şenol, H. (2009). KOBİ’ler açısından Basel II Uzlaşısının Kredi Piyasasına Etkileri ve Alternatif Finansman Yöntemleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 1(1), 104-113.
  2. Aramaz, D.S. (2008). Basel II Kriterlerinin KOBİ’lere Etkileri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  3. Cengiz, E. (2013). Basel I–II–III Sermaye Uzlaşısı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atılım Üniversitesi, Ankara.
  4. Çelik, İsmail. (2007). Basel II Bağlamında KOBİ’lerin Finansman Sorunları: Tekstil Sektöründe Bir Uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  5. Demirkol, Ö. F., Aba, E. (2012). Basel II Sermaye Yeterliliği Uzlaşısı Süreci İçinde Gelen Ek Düzenlemeler Seti: Basel III kriterleri. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 5, 253-265.
  6. Dumanoğlu, S., Ergül, N. (2009). Basel 2’nin KOBİ’ler Üzerindeki Muhtemel Etkileri. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 43, 112-121.
  7. Ege, İ. (2006). 3. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi. Güneş Gençyılmaz (Ed.), Kredi Derecelendirme Sistemleri ve KOBİ’ler (ss.109-120). İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi.
  8. Gürel, E., Gürel E. B. (2012). Basel III kriterleri. Bankacılık ve Sigortacılık Araştırmaları Dergisi, 1(3-4), 17-28.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ergün Demirci Bu kişi benim

Tuncay Turan Turaboğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2015

Gönderilme Tarihi

1 Haziran 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Demirci, E., & Turaboğlu, T. T. (2015). Basel II Düzenlemeleri ve KOBİ’ler: Bursa’daki KOBİ’ler Üzerine Bir Uygulama. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12(1), 103-123. https://izlik.org/JA58DC77BC
AMA
1.Demirci E, Turaboğlu TT. Basel II Düzenlemeleri ve KOBİ’ler: Bursa’daki KOBİ’ler Üzerine Bir Uygulama. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;12(1):103-123. https://izlik.org/JA58DC77BC
Chicago
Demirci, Ergün, ve Tuncay Turan Turaboğlu. 2015. “Basel II Düzenlemeleri ve KOBİ’ler: Bursa’daki KOBİ’ler Üzerine Bir Uygulama”. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 12 (1): 103-23. https://izlik.org/JA58DC77BC.
EndNote
Demirci E, Turaboğlu TT (01 Haziran 2015) Basel II Düzenlemeleri ve KOBİ’ler: Bursa’daki KOBİ’ler Üzerine Bir Uygulama. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 12 1 103–123.
IEEE
[1]E. Demirci ve T. T. Turaboğlu, “Basel II Düzenlemeleri ve KOBİ’ler: Bursa’daki KOBİ’ler Üzerine Bir Uygulama”, Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 12, sy 1, ss. 103–123, Haz. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58DC77BC
ISNAD
Demirci, Ergün - Turaboğlu, Tuncay Turan. “Basel II Düzenlemeleri ve KOBİ’ler: Bursa’daki KOBİ’ler Üzerine Bir Uygulama”. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 12/1 (01 Haziran 2015): 103-123. https://izlik.org/JA58DC77BC.
JAMA
1.Demirci E, Turaboğlu TT. Basel II Düzenlemeleri ve KOBİ’ler: Bursa’daki KOBİ’ler Üzerine Bir Uygulama. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;12:103–123.
MLA
Demirci, Ergün, ve Tuncay Turan Turaboğlu. “Basel II Düzenlemeleri ve KOBİ’ler: Bursa’daki KOBİ’ler Üzerine Bir Uygulama”. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 12, sy 1, Haziran 2015, ss. 103-2, https://izlik.org/JA58DC77BC.
Vancouver
1.Ergün Demirci, Tuncay Turan Turaboğlu. Basel II Düzenlemeleri ve KOBİ’ler: Bursa’daki KOBİ’ler Üzerine Bir Uygulama. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2015;12(1):103-2. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58DC77BC