BibTex RIS Kaynak Göster

Gıdalarda Biyojen Aminler - Biogenic Amines in Foods

Yıl 2015, Cilt: 11 Sayı: 2, 0 - , 18.12.2015
https://doi.org/10.18466/cbujos.89924

Öz

 

Gıdalarda Biyojen Aminler 

Biyojen aminler, amino asitlerin dekarboksilasyonu sonucunda ya da aldehit ve ketonların aminasyon ve transaminasyonu ile oluşmuş bileşiklerdir. Biyojen aminlerin tüketilen gıdalarda belirli bir dozun üzerinde olması sağlığı olumsuz etkilemekle birlikte yüksek dozlarda ölümlere yol açabileceği de bildirilmektedir. Bu yüzden fermantasyon sırasında oluşan bu zararlı bileşiklerin niceliğinin bilinmesi gerek insan sağlığı için gerekse gıdanın kalitesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu noktadan hareketle, bu derlemede, gıdalarda bulunan biyojen aminlerin oluşum mekanizmaları ve insan sağlığı üzerine olan etkileri ele alınmıştır. 

Biogenic Amines in Foods

Biogenic amines are compounds formed by decarboxlation of amino acids or amination or transamination of aldehydes and ketones. Biogenic amines have adverse effects on health when taken into body over certain doses, further more, they may cause to death when consumed at higher doses. Amounts of these compounds which are produced during fermentation in foods are important in terms of consumer health and food quality. From that point of view, in this study it was aimed to review the formation mechanisms of biogenic amines and their health effects. 

Yıl 2015, Cilt: 11 Sayı: 2, 0 - , 18.12.2015
https://doi.org/10.18466/cbujos.89924

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Vahit Akyol

Akif Kundakçı Bu kişi benim

Bülent Ergönül

Yayımlanma Tarihi 18 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Akyol, V., Kundakçı, A., & Ergönül, B. (2015). Gıdalarda Biyojen Aminler - Biogenic Amines in Foods. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 11(2). https://doi.org/10.18466/cbujos.89924
AMA Akyol V, Kundakçı A, Ergönül B. Gıdalarda Biyojen Aminler - Biogenic Amines in Foods. CBUJOS. Aralık 2015;11(2). doi:10.18466/cbujos.89924
Chicago Akyol, Vahit, Akif Kundakçı, ve Bülent Ergönül. “Gıdalarda Biyojen Aminler - Biogenic Amines in Foods”. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 11, sy. 2 (Aralık 2015). https://doi.org/10.18466/cbujos.89924.
EndNote Akyol V, Kundakçı A, Ergönül B (01 Aralık 2015) Gıdalarda Biyojen Aminler - Biogenic Amines in Foods. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 11 2
IEEE V. Akyol, A. Kundakçı, ve B. Ergönül, “Gıdalarda Biyojen Aminler - Biogenic Amines in Foods”, CBUJOS, c. 11, sy. 2, 2015, doi: 10.18466/cbujos.89924.
ISNAD Akyol, Vahit vd. “Gıdalarda Biyojen Aminler - Biogenic Amines in Foods”. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 11/2 (Aralık 2015). https://doi.org/10.18466/cbujos.89924.
JAMA Akyol V, Kundakçı A, Ergönül B. Gıdalarda Biyojen Aminler - Biogenic Amines in Foods. CBUJOS. 2015;11. doi:10.18466/cbujos.89924.
MLA Akyol, Vahit vd. “Gıdalarda Biyojen Aminler - Biogenic Amines in Foods”. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 11, sy. 2, 2015, doi:10.18466/cbujos.89924.
Vancouver Akyol V, Kundakçı A, Ergönül B. Gıdalarda Biyojen Aminler - Biogenic Amines in Foods. CBUJOS. 2015;11(2).