Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Pirinç Üretiminde HACCP Sisteminin Uygulaması / Application of HACCP System in Rice Production

Yıl 2017, Cilt: 13 Sayı: 1, 259 - 273, 30.03.2017
https://doi.org/10.18466/cbayarfbe.303668

Öz

Son
yıllarda piyasada düşük kaliteli pirinçlerin, daha yüksek fiyatla satabilmek
amacıyla yüksek kaliteli pirinçler ile karıştırılması, ithal/yerli ve/veya
farklı yerli çeşitlerin birlikte ambalajlanarak tüketiciyi yanıltıcı şekilde etiketlenmesi
gibi yöntemlerle pazarlandığı ortaya konmuştur. Gıda üretiminde önemli bir paya sahip olan hububat-bakliyat işleme
alanında faaliyet gösteren işletmelerde, yasal mevzuata uygunluk ve güvenilir
gıda üretimi için tehlike ve risk analizleri yaklaşımı gösterilmelidir.
Bu çalışmada, çeltikten
pirinç üretiminde HACCP prensiplerinin oluşturulması ve sektörel koşullar göz
önünde bulundurularak üretim aşamalarında uygulanabilirliği amaçlanmıştır. Gıda
güvenliği için önemli olan tehlikeleri tanımlayan, değerlendiren ve kontrol
eden bu sistem, pirinç üretim aşamalarında ön gereksinim prosedürleri ve yedi
temel prensipleri göz önünde
bulundurularak kurulmuştur. Tehlikenin risk derecesi, belirlenen her tehlike
için ISO 22000 talimatında kullanılan karar ağacı sorularına göre değerlendirilmiş
ve risk ölçüm skalası oluşturulmuştur. Buna göre, Ön Gereksinim Programı (ÖGP),
Operasyonel Ön Gereksinim Programı (OP ÖGP) ve Kritik Kontrol Noktaları (KKN) belirlenmiştir.
Hammadde kabul ve renk ayırıcı aşamaları KKN olarak belirlenmiştir. Operasyonel işlem gerektiren aşamalar için
kontrol planları, ön gereksinim
programları çerçevesinde iyi hijyen uygulamaları prosedürleri oluşturulmuştur. Pirinç
üretimi üzerinde HACCP sistemi uygulanarak son ürün güvenirliği ve ürün
tebliğine uygun üretim sağlanabilecek, idari para cezaları gerektirecek
olumsuzluklar önlenebilecektir.



Recently, it has been revealed that low-quality rice
is mixed with high-quality rice to sell at higher prices, and imported /
domestic and / or different domestic varieties packaging together and labeled
as misleading for the consumers.
Hazard and
risk analysis should be approached for compliance in related with legislation
and food production as safety in grain-legumes processing plants which have a
significant role in food production.
In this
study, it was aimed to apply HACCP principles in rice production from paddy and
its applicability in production stages considering the sectoral conditions.
This system, which identifies, evaluates and controls the hazards that are
important to food safety, has been established with prerequisite procedures in
rice production stages and seven basic principles in mind. The risk level of
the hazard was assessed according to the decision tree questions used in the
ISO 22000 directive for each identified hazard, and a risk measurement scale
was established. According to this, Pre-requisite Programs (PRP), Operational
Prerequisite Programs (OPRP) and Critical Control Points (CCP) have been
determined.
The acceptance of raw material and color separation
stages are determined as CCPs.
Raw material
acceptance and color separation stages have been determined as CCP. Procedures
for good hygiene practices have been established within the framework of PRP
and also control plans have been formed for the stage of
required operational process. Food legislation suitable production and product safety will be ensured by applying the HACCP system in rice production, and also it will be bend problems required administrative fines. 


Kaynakça

  • Anonim. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Tetkik Eğitim Notları. 16-20 Kasım, Giresun, 2015b.
Yıl 2017, Cilt: 13 Sayı: 1, 259 - 273, 30.03.2017
https://doi.org/10.18466/cbayarfbe.303668

Öz

Kaynakça

  • Anonim. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Tetkik Eğitim Notları. 16-20 Kasım, Giresun, 2015b.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sibel Özçakmak

Murat Gökçek Bu kişi benim

Osman Gül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özçakmak, S., Gökçek, M., & Gül, O. (2017). Pirinç Üretiminde HACCP Sisteminin Uygulaması / Application of HACCP System in Rice Production. Celal Bayar University Journal of Science, 13(1), 259-273. https://doi.org/10.18466/cbayarfbe.303668
AMA Özçakmak S, Gökçek M, Gül O. Pirinç Üretiminde HACCP Sisteminin Uygulaması / Application of HACCP System in Rice Production. CBUJOS. Mart 2017;13(1):259-273. doi:10.18466/cbayarfbe.303668
Chicago Özçakmak, Sibel, Murat Gökçek, ve Osman Gül. “Pirinç Üretiminde HACCP Sisteminin Uygulaması / Application of HACCP System in Rice Production”. Celal Bayar University Journal of Science 13, sy. 1 (Mart 2017): 259-73. https://doi.org/10.18466/cbayarfbe.303668.
EndNote Özçakmak S, Gökçek M, Gül O (01 Mart 2017) Pirinç Üretiminde HACCP Sisteminin Uygulaması / Application of HACCP System in Rice Production. Celal Bayar University Journal of Science 13 1 259–273.
IEEE S. Özçakmak, M. Gökçek, ve O. Gül, “Pirinç Üretiminde HACCP Sisteminin Uygulaması / Application of HACCP System in Rice Production”, CBUJOS, c. 13, sy. 1, ss. 259–273, 2017, doi: 10.18466/cbayarfbe.303668.
ISNAD Özçakmak, Sibel vd. “Pirinç Üretiminde HACCP Sisteminin Uygulaması / Application of HACCP System in Rice Production”. Celal Bayar University Journal of Science 13/1 (Mart 2017), 259-273. https://doi.org/10.18466/cbayarfbe.303668.
JAMA Özçakmak S, Gökçek M, Gül O. Pirinç Üretiminde HACCP Sisteminin Uygulaması / Application of HACCP System in Rice Production. CBUJOS. 2017;13:259–273.
MLA Özçakmak, Sibel vd. “Pirinç Üretiminde HACCP Sisteminin Uygulaması / Application of HACCP System in Rice Production”. Celal Bayar University Journal of Science, c. 13, sy. 1, 2017, ss. 259-73, doi:10.18466/cbayarfbe.303668.
Vancouver Özçakmak S, Gökçek M, Gül O. Pirinç Üretiminde HACCP Sisteminin Uygulaması / Application of HACCP System in Rice Production. CBUJOS. 2017;13(1):259-73.