Bu çalışmada, Türkiye’nin Orta Anadolu Bölgesinde geniş olarak üretilen iki kuru fasulye çeşidinin kalite özellikleri üzerine, beş değişik sulama rejiminin etkisi (S1: Topraktaki yarayışlı su kapasitesi %75’ e düştüğünde tarla kapasitesine kadar sulama, S2: Topraktaki yarayışlı su kapasitesi %50’ye düştüğünde tarla kapasitesine kadar sulama, S3: topraktaki yarayışlı su kapasitesi %25’e düştüğünde tarla kapasitesine kadar sulama, S4: bitkilerde ilk çiçekler görülünceye kadar S ile daha sonra ise S3 ile sulama, S5- Bitkide ilk çiçekler görülünceye kadar S3 ile daha sonra ise Sile sulama) incelenmiştir. İki ticari kuru fasulye çeşidi, Yunus 90 ve Karacaşehir’90 ın tohumları; tohum ağırlığı, yaş tohum ağırlığı, su alma kapasitesi, şişme kapasitesi, su alma indeksi ve şişme indeksi bakımından değerlendirilmiştir. Farklı sulama rejimleri, incelenen özellikleri önemli oranda etkilemiştir. Sulama rejimine bağlı olarak incelenen özelikler bakımından iki fasulye çeşidi arasında da önemli farklılıklar görülmüştür. Uygulanan sulama rejimleri kalite parametrelerine farklı etkiler yapmıştır. Yüksek kalite Yunus 90’ da S2 , Karacaşehir 90’ da ise S3 ve S5sulama rejiminde sağlanmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 4 Sayı: 2 |