BibTex RIS Kaynak Göster

SAĞLIK İLETİŞİMİ, MEDYA VE ETİK: BİR SAĞLIK HABERİNİN ANALİZİ

Yıl 2016, , 0 - 0, 02.11.2016
https://doi.org/10.18026/cbusos.87810

Öz

Bu çalışma, medyanın sağlık iletişimindeki yerini ve konunun etik açıdan önemini ortaya koymayı amaçlar. Medyanın en önemli işlevlerinden biri olan bilgilendirme, sağlık iletişimi açısından merkezi öneme sahiptir. Kişilerin bilgilendirilmesinde hedef, enformasyonun doğru olarak sunulması olmalıdır. Kişilerin sağlık konularında bilinçlenmesinde önemli katkıları olan medyanın, etik dışı söylemlerle olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Geleneksel medyada sağlıkla ilgili sunulan içeriğin daha kontrollü olduğu söylenebilirken yeni medyada daha kontrolsüz bir enformasyon akışının olduğu görülmektedir. Sağlık gibi önemli bir alanda sunulan bilginin etik ilkelere uygun olmaması, ciddi sonuçları beraberinde getirebilir. Günümüzde medyanın yaygın kullanım sahası ve güçlü etkileri göz önüne alındığında bu yolla sunulan enformasyonun içeriğinin incelenmesi önemli görülmüştür.

Buradan yola çıkarak çalışmada “Felç Tarih Oluyor: Ölü Hücreler Canlanıyor!” başlıklı bir internet sağlık haberi van Dijk’ın söylem analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bu çerçevede medyada sağlık iletişimi alanında görülen etik sorunlar dikkate alınarak örnek sağlık haberinde etik açıdan sorunlu öğelerin bulgularına ulaşılmıştır. Haberde insanlar üzerinde henüz sonuçlanmamış bir çalışmanın, sonuçlanmış gibi sunulduğu ve abartılı ve belirli bir derecede yanıltıcı bir dil kullanıldığı sonucuna varılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

A. Banu Hülür

Yayımlanma Tarihi 2 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016

Kaynak Göster

APA Hülür, A. B. (2016). SAĞLIK İLETİŞİMİ, MEDYA VE ETİK: BİR SAĞLIK HABERİNİN ANALİZİ. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(1). https://doi.org/10.18026/cbusos.87810

Cited By















Sağlık İle İlgili Bilgi İçeren Web Sitelerine Yönelik Etik Düzenlemeler: İlaç Firmaları Örneği
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi
Başar Kayıran
https://doi.org/10.31020/mutftd.642334