Ahmed Şemseddin-i Marmaravi'ye Derli Toplu Bir Bakış ve Eserlerinde Tasavvufi İçerik (Ahvalü'l-Ebrar ve'l-Mukarrebin Ekseninde)

Cilt: 11 Sayı: 3 1 Eylül 2013
  • Hasan Cankurt
PDF İndir
EN TR

Ahmed Şemseddin-i Marmaravi'ye Derli Toplu Bir Bakış ve Eserlerinde Tasavvufi İçerik (Ahvalü'l-Ebrar ve'l-Mukarrebin Ekseninde)

Öz

1435‟te Manisa‟nın Gölmarmara ilçesinde doğan Ahmed Şemseddîn-i Marmaravî, hayatının büyük bir bölümünü yine doğduğu coğrafyada –Manisa‟dageçirmiştir. II. Murad, Fâtih Sultan Mehmed ve II. Bayezid‟in saltanat yıllarında yaşadığı anlaşılan Şemseddîn-i Marmaravî, “Orta Kol” olarak tabir edilen Halvetiyye‟nin Ahmediyye kolunun kurucusudur. Devrinde birtakım sosyal ve dinî problemlerin çözüme kavuşturulmasında etkin bir rol oynamış, devlet-i âliyye tarafından taltif edilmiştir. Yunus Emre tarzında sade Türkçe‟yle yazdığı eserleri, Türk dili ve edebiyatının zengin malzemeleri arasında değerlendirilmektedir. Eserlerinin tamamı tasavvufî içerikte olup didaktik bir üslupla kaleme alınmıştır. Marmaravî‟nin hayatı hakkında bir kısım makalelerin yazılmasına, eserleri üzerine birtakım tezler yapılmasına rağmen yeterince tanınmadığı kanaatindeyiz. Bu çalışmamızda Marmaravî‟nin hayatına ve eserlerine kısaca değinerek, “Ahvâlü‟l-Ebrâr ve‟l-Mukarrebîn” adlı eseri bağlamında bilhassa “ricâlullâh” konusundaki tasavvufî yorumlarına yer vermeye çalıştık. Bu alanda eser vermiş araştırmacılarımızın –özellikle Ahmet Ögke- eserlerinden alıntılar yaparak mezkûr kaynaklara okuyucuların dikkatini çekmeye özen gösterdik.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKKUġ, Mehmet (1988), “YiğitbaĢı Velî Ahmed ġemseddîn-i Marmaravî‟nin Hayâtı ve Eserleri I-II [YiğitbaĢı Velî]”, İlim ve Sanat Dergisi, S:21-22, Eylül-Ekim, Kasım-Aralık, Ġstanbul.
  2. AYDIN, Haluk (2009), “AlaĢehirli Kâdî Muhammed, Hayatı ve Edebî KiĢiliği”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C:12, S:21, Haziran.
  3. BÖREKÇĠ, Muhsine (2003), Yiğitbaşı Ahmed Şemseddin Marmaravî Risâle-i Tevhid (İnceleme-Metin-Dizin), Akçağ Yayınları, Ankara.
  4. BURSALI Mehmet Tahir (2009), Osmanlı Müellifleri, Hzl. Cemal KurnazMustafa Tatcı, Osmanlı Müellifleri I-II-III ve Ahmed Remzî Akyürek Miftâhu‟lKütüb ve Esâmî-i Müellifîn Fihristi, Bizim Büro Basımevi, C.1, Ankara.
  5. CEBECĠOĞLU, Ethem (1991), Hacı Bayram Velî, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara
  6. CEYHAN, Adem-CANKURT, Hasan (2012), “Vardarlı Bir Hoca‟dan Dostlara Armağan: Hz. Ali‟nin Yüz Sözünün ġerhi: Tuhfetü‟l-Ġhvân”, III. Uluslararası Balkanlarda Türk Varlığı Sempozyumu Bildirileri, Yay. Haz. Ünal ġenel, C.1, Manisa.
  7. CUNBUR, Müjgan (2002), “Ahmed ġemseddîn” Türk Dünyası Edebiyatçıları Ansiklopedisi, Atatürk Kültür Merkezi Yayınları, C.1, Ankara.
  8. ÇĠFT, Salih (2006), III./IX Yüzyıl Sûfileri‟nin Azîz Mahmud Hüdâyî‟ye Tesirleri”, Uluslarası Aziz Mahmud Hüdayi Sempozyumu (23-25 Mayıs 2005) Bildiriler, C. I-II, Üsküdar Belediye BaĢkanlığı Üsküdar AraĢtırmalar Merkezi Yayınları, Ġstanbul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Hasan Cankurt Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Eylül 2013

Gönderilme Tarihi

3 Ağustos 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 11 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Cankurt, H. (2013). Ahmed Şemseddin-i Marmaravi’ye Derli Toplu Bir Bakış ve Eserlerinde Tasavvufi İçerik (Ahvalü’l-Ebrar ve’l-Mukarrebin Ekseninde). Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(3), 325-345. https://izlik.org/JA43DR24BW
AMA
1.Cankurt H. Ahmed Şemseddin-i Marmaravi’ye Derli Toplu Bir Bakış ve Eserlerinde Tasavvufi İçerik (Ahvalü’l-Ebrar ve’l-Mukarrebin Ekseninde). Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2013;11(3):325-345. https://izlik.org/JA43DR24BW
Chicago
Cankurt, Hasan. 2013. “Ahmed Şemseddin-i Marmaravi’ye Derli Toplu Bir Bakış ve Eserlerinde Tasavvufi İçerik (Ahvalü’l-Ebrar ve’l-Mukarrebin Ekseninde)”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11 (3): 325-45. https://izlik.org/JA43DR24BW.
EndNote
Cankurt H (01 Eylül 2013) Ahmed Şemseddin-i Marmaravi’ye Derli Toplu Bir Bakış ve Eserlerinde Tasavvufi İçerik (Ahvalü’l-Ebrar ve’l-Mukarrebin Ekseninde). Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11 3 325–345.
IEEE
[1]H. Cankurt, “Ahmed Şemseddin-i Marmaravi’ye Derli Toplu Bir Bakış ve Eserlerinde Tasavvufi İçerik (Ahvalü’l-Ebrar ve’l-Mukarrebin Ekseninde)”, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 11, sy 3, ss. 325–345, Eyl. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43DR24BW
ISNAD
Cankurt, Hasan. “Ahmed Şemseddin-i Marmaravi’ye Derli Toplu Bir Bakış ve Eserlerinde Tasavvufi İçerik (Ahvalü’l-Ebrar ve’l-Mukarrebin Ekseninde)”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11/3 (01 Eylül 2013): 325-345. https://izlik.org/JA43DR24BW.
JAMA
1.Cankurt H. Ahmed Şemseddin-i Marmaravi’ye Derli Toplu Bir Bakış ve Eserlerinde Tasavvufi İçerik (Ahvalü’l-Ebrar ve’l-Mukarrebin Ekseninde). Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2013;11:325–345.
MLA
Cankurt, Hasan. “Ahmed Şemseddin-i Marmaravi’ye Derli Toplu Bir Bakış ve Eserlerinde Tasavvufi İçerik (Ahvalü’l-Ebrar ve’l-Mukarrebin Ekseninde)”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 11, sy 3, Eylül 2013, ss. 325-4, https://izlik.org/JA43DR24BW.
Vancouver
1.Hasan Cankurt. Ahmed Şemseddin-i Marmaravi’ye Derli Toplu Bir Bakış ve Eserlerinde Tasavvufi İçerik (Ahvalü’l-Ebrar ve’l-Mukarrebin Ekseninde). Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Eylül 2013;11(3):325-4. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43DR24BW