BibTex RIS Kaynak Göster

Hedef Bağlılığı Ölçeği: Türkçe Uyarlaması, Beden Eğitimi ve Spor Alanında Öğrenim Gören Öğrencilerde Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 2, 58 - 65, 01.09.2016

Öz

Bu çalışmanın amacı, Hollenbeck, Williams ve Klein (1989) tarafından 9 madde şeklinde geliştirilen, Klein, Wesson, Hollenbeck ve Wright (2001) tarafından 5 madde şeklinde yeniden düzenlenen Hedef Bağlılığı ölçeğinin Türkçeye uyarlanması ve spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören öğrencilerde geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılmasıdır. Araştırmaya Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ve Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencileri katılmıştır. Elde edilen veriler üzerinden Açımlayıcı ve Doğrulayıcı Faktör Analizi, Test-tekrar test güvenirlik analizi yapılmıştır. Türkçeye uyarlanan Hedef Bağlılığı ölçeği özgün ölçekte olduğu gibi tek faktörlü bir yapı göstermiş, beden eğitimi ve spor alanında öğrenim gören öğrencilerde yapılan doğrulayıcı faktör analiz sonuçları ölçeğin iyi uyum indekslerine sahip olduğunu ortaya koymuştur. Hedef bağlılığı ölçeğinin Türkçe formu beden eğitimi ve spor alanında öğrenim gören öğrencilerde geçerli ve güvenilir olduğu söylenebilir.

Goal Commitment Scale: Turkish Adaptation, Validity and Reliability in Students Studying in the Field of Physical Education and Sport

Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 2, 58 - 65, 01.09.2016

Öz

The aim of this study was to adapt Goal Commitment Scale, developed by Hollenbeck, Williams and Klein (1989), revised by Klein, Wesson, Hollenbeck and Wright (2001), to Turkish language, to analyze the validity and reliability in students studying in physical education and sport. Students in faculty of sport sciences at Mugla Sitki Kocman University and in faculty of sport sciences at Gazi University participated in the study. Collected data was analyzed by using Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) and test-retest reliability analysis. Goal Commitment Scale, adapted to Turkish language, has displayed one-factor construct as it is the same in the original scale, and the CFA analysis, applied in students studying in the field of physical education and sport, revealed the scale had good fit indices. It can be said that Turkish form of Goal Commitment Scale is valid and reliable in students studying in the field of physical education and sport

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA26SD83VH
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ender Şenel Bu kişi benim

Mevlüt Yıldız Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2016
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Şenel, E., & Yıldız, M. (2016). Hedef Bağlılığı Ölçeği: Türkçe Uyarlaması, Beden Eğitimi ve Spor Alanında Öğrenim Gören Öğrencilerde Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 11(2), 58-65.
AMA Şenel E, Yıldız M. Hedef Bağlılığı Ölçeği: Türkçe Uyarlaması, Beden Eğitimi ve Spor Alanında Öğrenim Gören Öğrencilerde Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. CBÜ BESBD. Eylül 2016;11(2):58-65.
Chicago Şenel, Ender, ve Mevlüt Yıldız. “Hedef Bağlılığı Ölçeği: Türkçe Uyarlaması, Beden Eğitimi Ve Spor Alanında Öğrenim Gören Öğrencilerde Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 11, sy. 2 (Eylül 2016): 58-65.
EndNote Şenel E, Yıldız M (01 Eylül 2016) Hedef Bağlılığı Ölçeği: Türkçe Uyarlaması, Beden Eğitimi ve Spor Alanında Öğrenim Gören Öğrencilerde Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 11 2 58–65.
IEEE E. Şenel ve M. Yıldız, “Hedef Bağlılığı Ölçeği: Türkçe Uyarlaması, Beden Eğitimi ve Spor Alanında Öğrenim Gören Öğrencilerde Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması”, CBÜ BESBD, c. 11, sy. 2, ss. 58–65, 2016.
ISNAD Şenel, Ender - Yıldız, Mevlüt. “Hedef Bağlılığı Ölçeği: Türkçe Uyarlaması, Beden Eğitimi Ve Spor Alanında Öğrenim Gören Öğrencilerde Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 11/2 (Eylül 2016), 58-65.
JAMA Şenel E, Yıldız M. Hedef Bağlılığı Ölçeği: Türkçe Uyarlaması, Beden Eğitimi ve Spor Alanında Öğrenim Gören Öğrencilerde Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. CBÜ BESBD. 2016;11:58–65.
MLA Şenel, Ender ve Mevlüt Yıldız. “Hedef Bağlılığı Ölçeği: Türkçe Uyarlaması, Beden Eğitimi Ve Spor Alanında Öğrenim Gören Öğrencilerde Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 11, sy. 2, 2016, ss. 58-65.
Vancouver Şenel E, Yıldız M. Hedef Bağlılığı Ölçeği: Türkçe Uyarlaması, Beden Eğitimi ve Spor Alanında Öğrenim Gören Öğrencilerde Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. CBÜ BESBD. 2016;11(2):58-65.