The current food system causes environmental destruction by depleting natural resources. One third of food is lost during the production, transportation, distribution and consumption stages. This loss in the food chain draws attention to the inadequacy of the system and contradicts the concept of sustainable food. Existential loss of food also means the loss of water, energy and money spent to produce it. Consumers have a decisive role in minimizing losses in the food chain and making it more sustainable. Consumers can establish a link between the environment and nutrition by developing conscious eating behaviors. Green Eating (GE) is a new dietary model that encompasses human health, food footprint and ethical values. This model prioritizes minimizing the consumption of processed products, consuming fair trade certified products that care about the earnings of the producer, prioritizing local products, and observing the presence of organic certification in the products consumed. The awareness of this model is a matter of curiosity in the society in general and the view of university students on the subject is important. Therefore, the aim of this study was to determine the prevalence of GE behavior among university students. The study was conducted between 17.04.22-17.05.22 with the participation of 208 university students. Data were collected using “Demographic Data Form" prepared by the researcher and the "GE Scale" developed by Weller et al., in 2014. In addition to descriptive statistical methods (number, percentage, mean, median, standard deviation, etc.), Mann-Whitney U Test and Kruskal Wallis-H Test were used to test the quantitative differences between groups. According to our findings, the mean scores of school self-efficacy (p=0.005) and home self-efficacy (p=0.001) of the students who did not practice and did not plan to practice GE behavior were found to be low and statistically significant. The mean scores of students living in dormitories at the stage of implementing and maintaining this model were also low and significant (p=0.018). The independent variables affecting GE behavior were school and home self-efficacy factors. As a result of our study, it was seen that the arrangements made in school, home and dormitory conditions can be effective for the implementation of GE. It is recommended that necessary arrangements should be made in common dining areas at school and dormitory, and students should raise awareness and reconsider their consumption preferences at home.
Mevcut gıda sistemi, doğal kaynakları tüketerek çevresel bir yıkıma neden olmaktadır. Üretim, taşıma, dağıtım ve tüketim aşamalarında gıdaların üçte biri yitirilmektedir. Gıda zincirindeki bu kayıp sistemin yetersizliğine dikkat çekmekte ve sürdürülebilir gıda anlayışına ters düşmektedir. Gıdanın varlıksal kaybı onu üretmek için harcanan su, enerji ve para kaybı anlamına da gelmektedir. Gıda zincirindeki kayıpları en aza indirmek ve onu daha sürdürülebilir kılmak için tüketici belirleyici bir role sahiptir. Tüketiciler, bilinçli yeme davranışı geliştirerek çevre ile beslenme arasında bir bağlantı kurabilmektedirler. Çevreye duyarlı beslenme, insan sağlığını, gıdanın ayak izini ve etik değerlerini kapsayan yeni bir diyet modelidir. Bu model işlenmiş ürün tüketimini en aza indirgemeyi, üreticinin kazancını önemseyen adil ticaret sertifikalı ürünleri tüketmeyi, yöresel ürünlere öncelik vermeyi, tüketilen ürünlerde organik sertifika varlığını gözetmeyi ön planda tutmaktadır. Toplumun genelinde bu modelin farkındalığı merak konusu olup üniversite öğrencilerinin konuya bakışı önemsenmektedir. Bu nedenle çalışmanın amacı üniversite öğrencileri arasında çevreye duyarlı beslenme davranışının yaygınlığını saptamaktır. Çalışma 17.04.22-17.05.22 tarihleri arasında 208 üniversite öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanmış olan “Demografik Veri Formu” ve 2014 yılında Weller ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş “Çevreye Duyarlı Beslenme Ölçeği “aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel metodların (sayı, yüzde, ortalama, ortanca, standart sapma vb.) yanında, gruplar arasındaki nicel farklılığın test edilmesinde Mann-Whitney U Testi ve Kruskal Wallis-H Testinden yararlanılmıştır. Bulgularımıza göre çevreye duyarlı beslenme davranışını uygulamayan ve uygulamayı düşünmeyen öğrencilerin okul öz yeterlilik (p=0,005) ve ev öz yeterlilik (p=0,001) puan ortalamaları düşük ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Yurtta kalan öğrencilerde bu modeli yürütme ve sürdürme aşamasındaki puan ortalamaları da düşük ve anlamlıdır (p=0,018). Çevreye duyarlı beslenme davranışını etkileyen bağımsız değişkenler ise okul ve ev öz yeterlilik faktörleridir. Çalışmamızın sonucunda çevreye duyarlı beslenmenin yürütülebilmesi için okul, ev ve yurt koşullarında yapılan düzenlemelerin etkili olabileceği görülmüştür. Okul ve yurtta ortak yemek alanlarında gerekli düzenlemelerin yapılması, öğrencilerin bilinçlendirerek evdeki tüketim tercihlerini yeniden gözden geçirmeleri önerilmektedir.
Çevreye Duyarlı Beslenme Çevre ve Öğrenciler Sürdürülebilirlik
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Çevre Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 28 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 2 |