Cilt: 15 Sayı: 1, 31.01.2024

Yıl: 2024

Çalışma İlişkileri Dergisi, çalışma hayatına ilişkin konularda akademik yayınlara yer vermek suretiyle alan yazına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.



.Çalışma İlişkileri Dergisi Kapsamı:

- Çalışma hayatına yönelik yapılan çalışmalar

- İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku

-Sosyal Politika

- Çalışma Psikolojisi

- Çalışma Sosyolojisi

- Çalışma Ekonomisi

-Endüstri İlişkileri

- İnsan Kaynakları Yönetimi

alanları Çalışma İlişkileri Dergisi kapsamındadır.


Çalışma İlişkileri Dergisi makale yazım kurallarına buradan ulaşabilirsiniz.

GENEL
Dergiye yayımlanmak üzere gönderilen çalışmalar öncelikle derginin amaç ve kapsamına uygunluğu, yazım kurallarına ve önerilen taslağa uyumu açısından editör değerlendirmesine tabi tutulur. Bu aşamada derginin amaç ve kapsamına uygun bulunmayan çalışmalar yazarlara iade edilir. Yazım kurallarına ve taslak biçimlendirmesine uymayan çalışmalar ise düzeltilip tekrar yüklenmek üzere yazarlara iade edilir.
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Çalışma İlişkileri Dergisi’nde “Kör Hakemlik” sistemi uygulanmaktadır. Değerlendirme süreci, makale yazarları ile makaleyi inceleyen hakemlerin birbirlerinin kimliklerini kesinlikle bilmeyeceği şekilde yürütülür. Makale değerlendirmeyi reddeden hakemlerin kimlikleri de gizlenir.
“Kör Hakemlik” ilkesi nedeniyle hakemlerle yazar arasındaki iletişim, kendi aralarında ve doğrudan değil Editörlük Birimi aracılığıyla Dergipark sistemi üzerinden yürütülür. Makaleler iki hakeme gönderilir. Hakem incelemeyi reddederse yeni hakem belirlenir. Kabul ederse makalenin isimsiz metni ve inceleme raporu gönderilir. Hakemler yazıları uygun görebilir, uygun görmeyebilir, düzeltme önerebilir ya da düzeltme önerip tekrar görmek isteyebilir. Hakemler 4 karar verebilir. Bunlar:
 Kabul
 Red
 Majör Revizyon
 Minör Revizyon
Çalışma İlişkileri Dergisi’nde yayımlanmak maksadıyla gönderilen makaleler için ilk 10 günlük sürede ilk editör değerlendirmesi gerçekleştirilir. Editör incelemesi sonrasında olması gereken düzenlemeleri yapması için 7 günlük süre verilir. Editör okumasından başarıyla geçen makalelerin hakem değerlendirme süreci başlatılır. Hakem değerlendirme sürecinde her hakeme davet kabulü için 7 gün, değerlendirme için 30 gün süre verilir. Herhangi bir hakemin bir gerekçeyle ilave süre talep etmesi dikkate alınır. Hakem değerlendirme sürecini başarıyla tamamlayan makaleler için hakemler tarafından talep edilen düzenlemeler için yazara en fazla 30 günlük süre verilir. Çalışmayı tekrar görmek isteyen hakeme makale gönderilir ve bu maksatla hakeme 15 gün süre daha verilir. Hakemlerin son incelemesinden sonra çalışmanın son hali 15 gün içerisinde editör okumasından geçirilir. Süreç içerisinde yazar veya hakemlerden gelen ek süre talepleri de dikkate alınır.
Hakemler, makul süre içerisinde çalışmayı değerlendirmezler ise Editör ilgili çalışmayı değerlendirmek üzere farklı hakemlere gönderebilir.
Editörün gerekli görmesi durumunda makale 3. Hakeme gönderilebilir. Eğer hakem raporları 1 kabul ve 1 red yönünde ise, editör çalışmayı üçüncü bir hakeme gönderebilir.
ETİK İLKELERE UYMAYAN DURUMUN EDİTÖRE BİLDİRİLMESİ
Çalışma İlişkileri Dergisi, yayın politikasında akademik ilke ve etik değerlere bağlıdır. Etik ilke ve değerlere ilişkin ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak yayın hayatını sürdürmektedir. Bu kapsamda, COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından belirlenen standartlar ve YÖK "Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi"nde belirlenen esaslar dikkate alınmaktadır.
Çalışma İlişkileri Dergisi’nde editörler, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ile ilgili etik ilkelere aykırı bir durumla karşılaşılması durumunda, lütfen elif.celik@ailevecalisma.gov.tr adresine mail yoluyla bildiriniz.
Makale değerlendirme sürecinde kabul edilen araştırma ve yayın etiği standartlarına aykırılığı tespit edilen eserlerin yayın talebi reddedilir. Eserin yayınlanmasından sonra söz konusu aykırılığın tespit edilmesi halinde eser yayından kaldırılır.

Çalışma İlişkileri Dergisi, makalelerin gönderim, değerlendirme ve yayınlanma olmak üzere hiçbir aşamasında ücret talep etmez. Yazarlar dergiye gönderdikleri çalışmalar için makale işlem ücreti veya gönderim ücreti ödemezler.

Çalışma İlişkileri Dergisi, Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki defa çıkarılan ulusal ve uluslararası hakemli bilimsel bir dergidir.