BibTex RIS Kaynak Göster

Relative Efficiency Analysis for the Measurement of Cost Performance: Data Envelopment Analysis Implementation in BIST Cement Sector

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 1 - 16, 01.04.2016

Öz

In this study, it has been aimed to measure the cost management performance of BIST cement
sector firms with the approach that the cost data of these firms considered as an input factor and
the profit data of these firms considered as an output factor. For this purpose, the firms included in
the analysis scope were analyzed by data envelopment analysis method for each year of 2010 –
2014 observation range. According to the obtained results, in terms of cost management
performance, it was determined that one firm is relative full efficiency for all periods; additionally,
four firms are relative full efficiency for the last period.

Maliyet Performansının Ölçümü İçin Göreli Etkinlik Analizi: BIST Çimento Sektöründe Veri Zarflama Analizi Uygulaması

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 1 - 16, 01.04.2016

Öz

Bu çalışmada, BIST çimento sektöründe faaliyet gösteren firmalara ait maliyet verilerinin bir girdi faktörü ve kâr verilerinin bir çıktı faktörü olarak ele alındığı bir yaklaşımla, söz konusu firmaların maliyet yönetimindeki performanslarının ölçülmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda; analiz kapsamına alınan firmalar, 2010 – 2014 gözlem aralığındaki her yıl için veri zarflama analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, maliyet yönetim performansı açısından incelenen tüm dönemler için bir firmanın göreli tam etkin olduğu; ayrıca, incelenen son dönem için dört firmanın göreli tam etkin olduğu belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA99ZT28ER
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Erkan Öztürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Öztürk, E. (2016). Maliyet Performansının Ölçümü İçin Göreli Etkinlik Analizi: BIST Çimento Sektöründe Veri Zarflama Analizi Uygulaması. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(1), 1-16.
AMA Öztürk E. Maliyet Performansının Ölçümü İçin Göreli Etkinlik Analizi: BIST Çimento Sektöründe Veri Zarflama Analizi Uygulaması. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Nisan 2016;6(1):1-16.
Chicago Öztürk, Erkan. “Maliyet Performansının Ölçümü İçin Göreli Etkinlik Analizi: BIST Çimento Sektöründe Veri Zarflama Analizi Uygulaması”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6, sy. 1 (Nisan 2016): 1-16.
EndNote Öztürk E (01 Nisan 2016) Maliyet Performansının Ölçümü İçin Göreli Etkinlik Analizi: BIST Çimento Sektöründe Veri Zarflama Analizi Uygulaması. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6 1 1–16.
IEEE E. Öztürk, “Maliyet Performansının Ölçümü İçin Göreli Etkinlik Analizi: BIST Çimento Sektöründe Veri Zarflama Analizi Uygulaması”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 1, ss. 1–16, 2016.
ISNAD Öztürk, Erkan. “Maliyet Performansının Ölçümü İçin Göreli Etkinlik Analizi: BIST Çimento Sektöründe Veri Zarflama Analizi Uygulaması”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6/1 (Nisan 2016), 1-16.
JAMA Öztürk E. Maliyet Performansının Ölçümü İçin Göreli Etkinlik Analizi: BIST Çimento Sektöründe Veri Zarflama Analizi Uygulaması. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;6:1–16.
MLA Öztürk, Erkan. “Maliyet Performansının Ölçümü İçin Göreli Etkinlik Analizi: BIST Çimento Sektöründe Veri Zarflama Analizi Uygulaması”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 1, 2016, ss. 1-16.
Vancouver Öztürk E. Maliyet Performansının Ölçümü İçin Göreli Etkinlik Analizi: BIST Çimento Sektöründe Veri Zarflama Analizi Uygulaması. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;6(1):1-16.