Sucuk Türkiye’de önemli miktarda tüketilen bir et ürünüdür. Çalışmada, ticari olarak üretilen sucuklarda bazı mineral ve yağ asit düzeyleri tespit edilmiştir. Bu amaçla, 16 adet ısıl işlem görmüş farklı marka sucuk ulusal marketlerden temin edildi. Mineral ve yağ asitleri düzeyleri sırasıyla İndüklenmiş Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrofotometresi (ICP-MS) ve Gaz Kromatografisi (GC) cihazları kullanılarak ölçüldü. Sucuklarda kurşun (Pb) 0.07, nikel (Ni) 0.31, demir (Fe) 39.83, çinko (Zn) 15.92, bakır (Cu) 1.26, mangan (Mn) 2.61, kalsiyum (Ca) 425, krom (Cr) 0.40 ve alüminyum (Al) 54.17 ppm olarak tespit edildi. Sucuklarda majör yağ asitlerinden miristik asit (14:0) % 3.080, palmitik asit (16:0) % 26.216, palmitoleik asit (16:1) % 3.414, stearik asit (18:0) % 24.052 ve oleik asit (18:1n9c) % 36.952 olarak tespit edildi. Sonuç olarak; ısıl işlem görmüş sucuklarda doymuş yağ asitleri düzeyinin yüksek olduğu ve mineral düzeylerinin ise genel olarak referans aralıklarında çıktığı tespit edilmiştir.
Bu çalışma Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından FEFYL/2015-0006 numaralı proje ile desteklenmiştir.
FEFYL/2015-0006
Bu çalışma Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından FEFYL/2015-0006 numaralı proje ile desteklenmiştir.
Sausage is a meat product that is consumed in large quantities in Turkey. In the study, some mineral and fatty acid levels were determined in commercially produced sausages. For this purpose, 16 different brands of heat-processed sausages were obtained from national markets. Mineral and fatty acid levels were measured using Induced Coupled Plasma Mass Spectrophotometry (ICP-MS) and Gas Chromatography (GC) devices, respectively. Lead (Pb) 0.07, nickel (Ni) 0.31, iron (Fe) 39.83, zinc (Zn) 15.92, copper (Cu) 1.26, manganese (Mn) 2.61, calcium (Ca) 425, chrome (Cr) 0.40, and aluminum (Al) 54.17 ppm was determined in sausages. Among the major fatty acids in sausages, myristic acid (14:0) 3.080%, palmitic acid (16:0) 26.216%, palmitoleic acid (16:1) 3.414%, stearic acid (18:0) 24. 052%, and oleic acid (18:1n9c) 36.952% were determined. As a result, it is determined that the level of saturated fatty acids is high in the heat- processed sausages and the mineral levels are generally within the reference ranges.
Sausage nutritional level fermented toxic fatty acid mineral
FEFYL/2015-0006
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FEFYL/2015-0006 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 21 Şubat 2020 |
Kabul Tarihi | 25 Şubat 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |