Somali Koşullarında Yetiştirilen Farklı Papaya Çeşitlerinin Fenolojik Özellikleri ve Verim Performansları
Öz
Çalışma, 2019-2020 arasında Somali’nin Shabelle bölgesindeki Afgoye şehrinden 10 km uzakta açık alanda yürütülmüştür. Araştırmada, Somali koşullarında farklı papaya çeşitlerinin fenolojik özelikleri ve verim açısından gösterdikleri performansları belirleyerek, üreticiye uygun çeşit önermek amaçlanmıştır. Denemede materyal olarak dişi ve erkek ağaç oranının dengelenmesine ihtiyaç duymaksızın, üreticilerin yetiştirebilecekleri, ihracatta tercih edilen ve hermafrodit çeşit olan ‘Eksotika II’ ve yerel bir çeşit olan ‘Somali Papaya’ kullanılmıştır. Hermafrodit çeşit ‘Eksotika II’ Malezya Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’den (MARDI) temin edilmiştir. ‘Eksotika II’ ve ‘Somali Papaya’ tohumları maxpeat torf içeren 7x9’luk viyollerde çimlendirilerek gelişmeleri sağlanmıştır. Boyları 50 cm’e ulaşan papaya fidanları 3x3 metre olacak şekilde bahçeye dikilerek yetiştirilmiştir. ‘Eksotika II’ papaya ağaçları ve ‘Somali Papaya’ yerel çeşidinin dişi ağaçlarında ağaç yüksekliği (cm), gövde kalınlığı (cm), ağaç başına yaprak sayısı (adet), dikimden ilk çiçeklenmeye kadar geçen süre (gün), çiçeklenmeden hasada kadar geçen süre (gün), ağaç başına meyve ağırlığı (kg) ve meyve tutumu (adet/ağaç), değerleri araştırılmıştır. İn vivo ortamda, ‘Eksotika II’ ve ‘Somali Papaya’ çeşidinin tohumları 15 gün içerisinde çeşide bağlı olarak % 58 (Eksotika II) ile % 67 (Somali Papaya) arasında çimlenme göstermişlerdir. Ağaç yüksekliği, dikimden ilk çiçeklenmeye kadar geçen süre, çiçeklenmeden hasada kadar geçen süre, ağaç başına meyve ağırlığı ve meyve tutumu değerleri ‘Eksotika II’ ve ‘Somali Papaya’ çeşidinin dişi ağaçlarında birbirine benzer sonuçlar vermiştir. Gövde kalınlığı ve ağaç başına yaprak sayısı bakımından ‘Eksotika II’ çeşidi yerel çeşide göre daha yüksek değerlere sahiptir. Ağaç başına meyve ağırlığı en yüksek çeşit 41.17 kg ile ‘Eksotika II’ papaya’ çeşididir. ‘Somali Papaya’ yerel çeşidi (dioik) papaya ağaçlarından verim alınabilmesi için gerekli olan dişi ve erkek ağaç oranı yaklaşık 93 gün (dikimden ilk çiçeklenmeye kadar geçen süre) sonra belirlenebilmektedir. Çiçek yapılarına göre dişi veya erkek olduğu belirlenen ağaçlar arasından dişi ağaçlar ile verimsiz erkek ağaçların %25’ini bırakılarak diğerlerinin teklendiği ‘Somali Papaya’ sı gibi dioik çeşitlerin yerine, ‘Eksotika II’ çeşidi papaya yetiştiricilere önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Teşekkür
Bu çalışma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalında Yüksek Lisans Eğitimini tamamlayan Hafid Elmi Ahmed’in tezinden özetlenmiştir.
Kaynakça
- Ahmed, H.E., Engin, H. 2021. Phenological Characteristics and Yields of Eksotika-2 and Somali Local Papaya Cultivars under Somali Conditions. Usbık 2021 Onlıne Internatıonal Congress On Natural Scınencess E-Book 26-28 Feb.
- Ali, A., Muhammad, M., Sijam, K., Siddiqui, Y. 2011. Effect of chitosan coatings on the physicochemical characteristics of Eksotika II papaya (Carica papaya L.) fruit during cold storage. Food chemistry, 124(2), 620-626.
- Allan, P. 2005. Phenology and production of Carica papaya 'Honey Gold' under cool subtropical conditions. I International Symposium on Papaya 740 (pp. 217-223).
- Allan, P., Carlson, C. 2007. Progress and problems in rooting clonal Carica papaya cuttings. South African Journal of Plant and Soil, 24(1), 22-25.
- Anh NT, Trang PN, Hong NTB, Hoan NG., 2011. Evaluating agronomic characteristics of twelve local papaya (Carica papaya L.) varieties in Viet Nam. Bull. Inst. Trop. Agr. 34:15-22.
- Aravind G., Bhowmik D., Duraivel S., Harish G., 2013. Traditional and Medicinal Uses of Carica papaya, Journal of Medicinal Plants Studies, 1:7-15.
- Bedoya G.C., Nunez V., 2007. A SCAR marker for the sex types determination in Colombian genotypes of Carica papaya, Euphytica, 153:215-220.
- Bhattacharya, J., Khuspe, S., 2001. In vitro and in vivo germination of papaya (Carica papaya L.) seeds. Scientia Horticulturae 91, 39-49.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Ziraat Mühendisliği
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
19 Temmuz 2023
Gönderilme Tarihi
20 Nisan 2022
Kabul Tarihi
28 Eylül 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 11 Sayı: 1
APA
Ahmed, H. E., & Engin, H. (2023). Somali Koşullarında Yetiştirilen Farklı Papaya Çeşitlerinin Fenolojik Özellikleri ve Verim Performansları. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(1), 1-10. https://doi.org/10.33202/comuagri.1106517
AMA
1.Ahmed HE, Engin H. Somali Koşullarında Yetiştirilen Farklı Papaya Çeşitlerinin Fenolojik Özellikleri ve Verim Performansları. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2023;11(1):1-10. doi:10.33202/comuagri.1106517
Chicago
Ahmed, Hafid Elmi, ve Hakan Engin. 2023. “Somali Koşullarında Yetiştirilen Farklı Papaya Çeşitlerinin Fenolojik Özellikleri ve Verim Performansları”. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 11 (1): 1-10. https://doi.org/10.33202/comuagri.1106517.
EndNote
Ahmed HE, Engin H (01 Temmuz 2023) Somali Koşullarında Yetiştirilen Farklı Papaya Çeşitlerinin Fenolojik Özellikleri ve Verim Performansları. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 11 1 1–10.
IEEE
[1]H. E. Ahmed ve H. Engin, “Somali Koşullarında Yetiştirilen Farklı Papaya Çeşitlerinin Fenolojik Özellikleri ve Verim Performansları”, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 11, sy 1, ss. 1–10, Tem. 2023, doi: 10.33202/comuagri.1106517.
ISNAD
Ahmed, Hafid Elmi - Engin, Hakan. “Somali Koşullarında Yetiştirilen Farklı Papaya Çeşitlerinin Fenolojik Özellikleri ve Verim Performansları”. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 11/1 (01 Temmuz 2023): 1-10. https://doi.org/10.33202/comuagri.1106517.
JAMA
1.Ahmed HE, Engin H. Somali Koşullarında Yetiştirilen Farklı Papaya Çeşitlerinin Fenolojik Özellikleri ve Verim Performansları. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2023;11:1–10.
MLA
Ahmed, Hafid Elmi, ve Hakan Engin. “Somali Koşullarında Yetiştirilen Farklı Papaya Çeşitlerinin Fenolojik Özellikleri ve Verim Performansları”. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 11, sy 1, Temmuz 2023, ss. 1-10, doi:10.33202/comuagri.1106517.
Vancouver
1.Hafid Elmi Ahmed, Hakan Engin. Somali Koşullarında Yetiştirilen Farklı Papaya Çeşitlerinin Fenolojik Özellikleri ve Verim Performansları. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 01 Temmuz 2023;11(1):1-10. doi:10.33202/comuagri.1106517