Bu çalışmada, karabaş otu (Lavandula stoechas) yağının sazan, Cyprinus carpio balığı yemlerine
ilavesinin büyüme performansı, hematolojik ve serum biyokimyasal parametreleri
üzerine etkileri araştırılmıştır. İzonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanan
üç farklı diyet 0 (kontrol), 5 ve 10 g/kg karabaş otu yağı ihtiva edecek
şekilde formüle edilmiştir. Balıklar 60 gün boyunca deneme yemleriyle beslenmiştir.
5 g/kg karabaş otu yağı ile beslenen sazan balıklarının deneme sonu ağırlığı, ağırlık
artışı ve spesifik büyüme oranı kontrol yemi ile beslenen balıklara göre anlamlı
derecede daha fazla artış göstermiştir (p <0,05). Sonuçlar, 5 ve 10 g kg-1
karabaş otu yağı içeren diyetlerin kontrol diyetine göre kırmızı kan hücresi sayısı,
hematokrit oranı (%), serum total protein, albümin, globulin, trigliserit,
kolesterol, alkalin fosfataz, glutamik oksaloasetik transaminaz, glutamik
piruvik transaminaz ve laktat dehidrojenaz seviyelerini önemli ölçüde etkilemediğini
göstermiştir (p>0,05). Ancak, karabaş otu yağının 5 g/kg oranında yeme
ilavesi hemoglobin konsantrasyonunu olumlu yönde etkilemiştir (p <0,05).
Ayrıca, 5 g/kgkarabaş otu yağı grubunda kontrol grubuna göre önemli
derecede düşük serum glikoz seviyeleri belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç olarak
yeme 5 g/kg oranındakarabaş otu yağı ilavesi sazan balığının (C. carpio) gelişimini arttırabileceği
bulunmuştur.
Sazan karabaş otu (lavanta) hematoloji serum biyokimyası büyüme
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hidrobiyoloji |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 1 |