Bu çalışmada, sütten kesimin
süt keçilerinde süt miktarı, süt bileşenleri ve oğlakların büyüme hızına
etkileri belirlenmiştir. Araştırma Türk Saanen genotipi 8 baş keçi
ve tekiz oğlakları üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada süt kontrolleri sütten
kesim öncesi dönemde elle ve tart-emzir-tart yoluyla yapılırken, sütten kesim
sonrası elle sağım yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Süt ölçümleri 22
gün boyunca 07:00-08:00 ve 17:00-18:00 saatleri arasında yapılmıştır. Oğlaklar
60. günde sütten kesilirken, sütten kesim öncesi ve sonrası 11’er gün canlı
ağırlık takipleri yapılmıştır. Çalışmada, oğlakların canlı ağırlıklarının
sütten kesim dönemleri ve cinsiyetlere göre önemli ölçüde farklılık gösterdiği
belirlenmiştir (P≤0,05). Erkek oğlaklarda canlı ağırlıklarında herhangi bir
olumsuzluk görülmezken, dişi oğlakların sütten kesimden sonra canlı
ağırlıklarının düştüğü ve 6. günde dengelendiği görülmüştür. Sütten kesim
öncesi ve sütten kesim sonrası dönemlere göre süt miktarı (kg), yağsız kuru
madde oranı, protein oranı ve laktoz oranının sütten kesimden sonra önemli
ölçüde düştüğü belirlenmiştir (P≤0,05). Sabah sağımlarında süt miktarının akşam
sağımlarından %60 daha yüksek olduğu gözlenmiştir (P≤0,05). Sabah sağılan
sütlerde süt bileşenleri düşük olmakla birlikte sadece süt yağ oranındaki fark önemli
bulunmuştur (P≤0,05). Sonuç olarak, Türk Saanen keçilerinde sütten kesimin
etkilerinin özellikle dişi oğlaklar ve anneler açısından daha fazla sayıda
hayvan ve laktasyonun daha fazla süreci ile ele alınmasına ihtiyaç olduğu
düşünülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 24, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 7 Issue: 2 |