Tere (Lepidium sativum L.) bitkisinin çok çeşitli iklim koşullarında yetiştiği bilinmesine rağmen su stresinin bitkinin morfolojik, biyokimyasal ve duyusal özelliklerini nasıl etkileyebileceğine dair sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Kontrollü atmosfer koşullarında iki farklı su stresi seviyesi uygulanarak, dört tekrarlı gerçekleştirilen bu çalışmada; terenin bazı morfolojik parametreleri, biyokimyasal özellikleri ve duyusal özellikleri ölçülmüştür. Önceki çalışmalarda su stresi nedeniyle verim kaybı değerlendirilirken, bu çalışmalarda ürünün pazarlanabilirliği ve tüketicilerin tercihi dikkate alınmamıştır. Kontrol bitkilerine (%100 sulama) karşı iki farklı sulama (%50 ve %25 sulama) uygulanan çalışma sonucunda kontrol bitkilerinde prolin miktarı 5.98 mg-1100 g, olarak belirlenirken. %25 sulama suyu uygulanan bitkilerde 36.72 mg-1100g olarak tespit edilmiştir.. Toplam fenolik bileşikler ve toplam flavonoidler sırasıyla 61.26 ile 68.04 mg GA-1100g ve 8.35 ile 11.70 mg QE-1100g arasında değişirken, farklar istatistiksel olarak önem bulunmuştur. Ancak artan su stresine ile birlikte DPPH serbest radikal temizleme aktivitesinin artması istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak %50 su stresi uygulanan Tere yapraklarının tüketiciler tarafından lezzet açısından en çok tercih edildiği ve kontrol bitkilerine göre daha yüksek radikal temizleme aktivitesine sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle sulama yönetimi uygulamaları, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki olası olumsuz etkileri altında Tere üretimi ile sınırlı su kullanımını sağlanabilir.
Although the Garden Cress is known to grow in a wide range of climatic conditions, there are limited studies on how water stress can affect their morphological, biochemical and sensory characteristics. In this research, these characteristics in the Garden Cress leaves were measured in response to water stress. In this study two different irrigation restrictions (50% and 25% irrigation) were applied against the control plants (100% irrigation) in four replications. As a result, the amount of proline was determined as 5.98 mg-1100g in control plants, and as 36.72 mg-1100g in 25% irrigated plants. While total phenolic compounds and total flavonoids varied from 61.26 to 68.04 mg of GA-1100gFW and 8.35 to 11.70 mg QE-1100gFW, respectively, the differences were statistically insignificant. The increase of DPPH free radical scavenging activity in line with increased water stress, however, was found to be statistically significant. In conclusion, the 50% water stress applied Garden Cress leaves were found to be most preferred by the consumers in terms of flavor and had higher radical scavenging activity than control plants. Irrigation management practices, therefore, could consider limited water use with Garden Cress production under possible negative effects of climate change on water resources.
DPPH; garden cress water stress phenolic compounds sensory quality
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ekoloji (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 11 Sayı: 2 |