Araştırma Makalesi

Pandemi Döneminde Sağlık Çalışanlarının Duygusal Zekâ Durumları ile Prososyal Davranışları Arasındaki İlişkiyi İncelemeye Yönelik Bir Araştırma

Cilt: 19 Sayı: 41 28 Temmuz 2021
PDF İndir

Pandemi Döneminde Sağlık Çalışanlarının Duygusal Zekâ Durumları ile Prososyal Davranışları Arasındaki İlişkiyi İncelemeye Yönelik Bir Araştırma

Öz

Bireylerin olağandışı durumlarda görev tanımları kapsamında olmayan ancak başka bir birey ya da grup için faydalı olacak prososyal davranışlar sergilemesi önemli bir konu olduğu bilinmektedir. Özellikle bu davranışların karşılığında ödül beklentisi olmaması, davranışların gönüllü olarak ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bu davranışların ortaya çıkmasında duygusal zekâ ve unsurlarının önemli bir yeri olduğu düşünülmektedir. Bireyin duygusal zekâ durumu, kendi ve başkalarının duygularını anlama, duygularını kontrol edebilme ve duygularından yararlanma unsurlarından oluşmaktadır. Bu unsurların biraraya gelmesi ile rol içi ve rol ötesi prososyal davranışların ortaya çıkabileceği ve birey ve kurumlar için önemli faydalar sağlayacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda araştırmamız, salgın hastalık nedeni ile olağanüstü durumlar yaşadığımız bu dönemde sağlık çalışanlarının katılımı ile yapılmıştır. Çalışmamızın örneklemini, İstanbul ilinde özel kurumlarda çalışan toplam 209 doktor ve hemşireden oluşturmuştur. Araştırmamızda veri toplama aracı olarak, kişisel bilgi formu, prososyal davranış ve duygusal zekâ ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, duygusal zekâ ve unsurlarının prososyal davranışların ortaya çıkmasında anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, duygusal zekâ alt faktörlerinin rol ötesi prososyal davranışların ortaya çıkmasında da anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aderibigbe, J.K. ve Mjoli. T.K. (2019). “Relationship Between Occupational Stress, Organisational Citizenship Behaviour, Psychological Capital And Emotional Intelligence Among Nigerian Employees”. African Journal of Business and Economic Research (AJBER), 14 (1), pp: 85-111.
  2. Akbaş, T.T. ( 2011). “Algılanan Kişi-Örgüt Uyumunun Örgütsel Vatandaşlık Davranışları Üzerindeki Etkisi: Görgül Bir Araştırma”. Yönetim Bilimleri Dergisi, 9 (1), s: 57-81.
  3. Akın, M. (2004). “İşletmelerde Duygusal Zekânın Üst Kademe Yöneticiler ile Astları Arasındaki Çatışmalar Üzerindeki Etkileri”. Doktora Tezi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eskişehir.
  4. Bağcı, B. (2015). “Çocuk ve Yetişkin Prososyallik Ölçeklerinin Geçerlik Güvenirlik Çalışması ve Çocuk ile Anne-Baba Prososyal Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Yüksek Lisans Tezi. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Okul Öncesi Anabilim Dalı. Aydın.
  5. Başaran, M. (2019). “Duygusal Zekâ, İş tatmini ve Tükenmişlik Düzeyi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bilecik İlindeki Belediyelerde Bir Uygulama”. Yüksek Lisans Tezi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı. Bilecik.
  6. Brief, A.P. ve Motowidlo, S.J. (1986). “Prosocial Organizational Behaviors. Academy of Management Review”, 11 (4), pp: 710-725.
  7. Bozkurt, G. G. (2017). “Çalışanlarin İş Tatmininin Örgütsel Prososyal Davranışlara Etkisi: Burdur İli Örneği”. Yüksek Lisans Tezi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı. Burdur.
  8. Bryant, S. ve Aytes, K. (2019). “Do Intense Work Experiences Influence Growth Mindset, Emotional Intelligence and Knowledge Creation and Sharing?”. Journal of Organizational Psychology, 19 (4), pp: 39-54.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

28 Temmuz 2021

Gönderilme Tarihi

7 Eylül 2020

Kabul Tarihi

6 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 19 Sayı: 41

Kaynak Göster

APA
Sucu, M. (2021). Pandemi Döneminde Sağlık Çalışanlarının Duygusal Zekâ Durumları ile Prososyal Davranışları Arasındaki İlişkiyi İncelemeye Yönelik Bir Araştırma. Yönetim Bilimleri Dergisi, 19(41), 665-698. https://doi.org/10.35408/comuybd.791517
AMA
1.Sucu M. Pandemi Döneminde Sağlık Çalışanlarının Duygusal Zekâ Durumları ile Prososyal Davranışları Arasındaki İlişkiyi İncelemeye Yönelik Bir Araştırma. Yönetim Bilimleri Dergisi. 2021;19(41):665-698. doi:10.35408/comuybd.791517
Chicago
Sucu, Murat. 2021. “Pandemi Döneminde Sağlık Çalışanlarının Duygusal Zekâ Durumları ile Prososyal Davranışları Arasındaki İlişkiyi İncelemeye Yönelik Bir Araştırma”. Yönetim Bilimleri Dergisi 19 (41): 665-98. https://doi.org/10.35408/comuybd.791517.
EndNote
Sucu M (01 Temmuz 2021) Pandemi Döneminde Sağlık Çalışanlarının Duygusal Zekâ Durumları ile Prososyal Davranışları Arasındaki İlişkiyi İncelemeye Yönelik Bir Araştırma. Yönetim Bilimleri Dergisi 19 41 665–698.
IEEE
[1]M. Sucu, “Pandemi Döneminde Sağlık Çalışanlarının Duygusal Zekâ Durumları ile Prososyal Davranışları Arasındaki İlişkiyi İncelemeye Yönelik Bir Araştırma”, Yönetim Bilimleri Dergisi, c. 19, sy 41, ss. 665–698, Tem. 2021, doi: 10.35408/comuybd.791517.
ISNAD
Sucu, Murat. “Pandemi Döneminde Sağlık Çalışanlarının Duygusal Zekâ Durumları ile Prososyal Davranışları Arasındaki İlişkiyi İncelemeye Yönelik Bir Araştırma”. Yönetim Bilimleri Dergisi 19/41 (01 Temmuz 2021): 665-698. https://doi.org/10.35408/comuybd.791517.
JAMA
1.Sucu M. Pandemi Döneminde Sağlık Çalışanlarının Duygusal Zekâ Durumları ile Prososyal Davranışları Arasındaki İlişkiyi İncelemeye Yönelik Bir Araştırma. Yönetim Bilimleri Dergisi. 2021;19:665–698.
MLA
Sucu, Murat. “Pandemi Döneminde Sağlık Çalışanlarının Duygusal Zekâ Durumları ile Prososyal Davranışları Arasındaki İlişkiyi İncelemeye Yönelik Bir Araştırma”. Yönetim Bilimleri Dergisi, c. 19, sy 41, Temmuz 2021, ss. 665-98, doi:10.35408/comuybd.791517.
Vancouver
1.Murat Sucu. Pandemi Döneminde Sağlık Çalışanlarının Duygusal Zekâ Durumları ile Prososyal Davranışları Arasındaki İlişkiyi İncelemeye Yönelik Bir Araştırma. Yönetim Bilimleri Dergisi. 01 Temmuz 2021;19(41):665-98. doi:10.35408/comuybd.791517

Cited By

 

Sayın Araştırmacı;

Dergimize gelen yoğun talep nedeniyle halihazırda yaklaşık 100 makalenin süreçleri devam etmektedir. Bu makalelerin süreçleri nihayete erdirildikten sonra dergimiz yeni makale alımına başlayacaktır.

Dergimize göndereceğiniz çalışmalar linkte yer alan taslak dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Çalışmanızı aktaracağınız taslak dergi yazım kurallarına göre düzenlenmiştir. Bu yüzden biçimlendirmeyi ve ana başlıkları değiştirmeden çalışmanızı bu taslağa aktarmanız gerekmektedir.

Türkçe Makale Şablonu için tıklayınız...

İngilizce Makale Şablonu için tıklayınız...

Ücret politikası için tıklayınız..

Saygılarımızla,