Since its establishment, the European Union has gone through six waves of enlargement, reaching its current situation of 27 countries. Many areas have been included in the Union's integration policies, but the enlargement policy still maintains its importance. Within the scope of the European Union's enlargement policy, there are currently seven countries, five of which are candidates and two of which are potential candidate countries. It is important to understand the economic and political developments in these countries and to analyze the candidacy processes better, both to understand the dynamics of the EU's enlargement policy and to create a candidacy perspective for the future processes. The aim of this study is to try to understand how close the political and economic structures of these seven countries are to becoming a member of the Union. In the same line with its purpose, the research question of the study, is which of the candidate countries to the European Union is or are close to the membership process. In line with this purpose and research question, first of all, the candidacy processes of these countries will be briefly discussed. The recent economic data will be analyzed in the light of economic indicators. The scope of the study is limited to only political and economic data, and other issues that may prevail in the socio-cultural and membership processes are excluded from the study. In order to better serve the purpose of the study, a mixed research method, which includes both qualitative and quantitative research methods, was adopted. Qualitative research method was used in the sections where the enlargement policy of the European Union, the historical processes and political comparisons of the candidate countries were discussed, and the quantitative research method was used in the section that analyzed the economic data. The findings obtained during the study are that among the 5 candidate countries, Turkey has a better performance both politically and economically. However, contrary to this situation, Turkey is the country where the candidacy process is almost the most painful. The candidacy processes of other candidate countries are on a relatively flat ground compared to Turkey. As a result, it has been concluded that other dynamics beyond the political and economic performances of the candidate country are more dominant in the enlargement processes of the European Union.
European Union Candidate Country Potential Candidate Country Enlargement Policy
1578
Kuruluşundan bugüne Avrupa Birliği altı genişleme dalgası geçirerek, 27 ülkelik mevcut haline ulaşmıştır. Birliğin entegrasyon politikalarına birçok alan dahil edilmiştir ancak genişleme politikası hâlâ önemini korumaktadır. Avrupa Birliği’nin genişleme politikası kapsamında, şu anda beşi aday, ikisi potansiyel aday ülke statüsünde olmak üzere yedi ülke vardır. Bu ülkelerdeki ekonomik ve siyasi gelişmeleri anlamak, adaylık süreçlerini daha iyi analiz edebilmek, hem AB’nin genişleme politikasının dinamiklerini anlamak hem de gelecek süreçler için adaylık perspektifi oluşturmak hususunda önem teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı, bu yedi ülkenin siyasi ve ekonomik yapılarının Birliğe üye olmaya ne derecede yakın olduklarını anlamaya çalışmaktır. Çalışmanın araştırma sorusu amacına paralel olarak, Avrupa Birliği’ne aday statüsündeki ülkelerinin hangisinin veya hangilerinin üyelik sürecine yakın olduğudur. Bu amaç ve araştırma sorusu doğrultusunda, öncelikle bu ülkelerin adaylık süreçleri kısaca ele alınacak, adaylık statüsünde olan Türkiye, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Karadağ’ın ve potansiyel aday statüsünde olan Bosna-Hersek ile Kosova’nın AB özelinde siyasi yapıları ve çeşitli makro-ekonomik göstergeler ışığında son dönemdeki ekonomik verileri analiz edilecektir. Çalışmanın kapsamı sadece siyasi ve ekonomik veriler ile sınırlı tutulmuş olup, sosyo-kültürel ve üyelik süreçlerinde hâkim olabilecek diğer konular çalışmanın dışında bırakılmıştır. Çalışmanın amacına daha iyi hizmet için nitel ve nicel araştırma yöntemlerini bir arada içeren karma araştırma metodu benimsenmiştir. Avrupa Birliği’nin genişleme politikası, aday ülkelerin tarihsel süreçlerinin ve siyasi karşılaştırılmasının ele alındığı bölümlerde nitel araştırma metodu, ekonomik verileri analiz eden kısımda ise nicel araştırma metodu kullanılmıştır. Çalışma sırasında edinilen bulgular 5 aday ülke arasından Türkiye’nin gerek siyasi gerekse ekonomik olarak daha iyi bir performansa sahip olduğudur. Ancak, bu durumun aksine, adaylık sürecinin neredeyse en sancılı gittiği ülke de Türkiye’dir. Diğer aday ülkelerin adaylık süreçleri Türkiye’ye nispeten daha düz bir zeminde seyretmektedir. Sonuç olarak, Avrupa Birliği’nin genişleme süreçlerinde aday ülkenin siyasi ve ekonomik performanslarının ötesinde başka dinamiklerin daha baskın geldiği kanısına varılmıştır.
Avrupa Birliği Aday Ülke Potansiyel Aday Ülke Genişleme Politikası
Kocaeli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
1578
1578 proje numarası ile yüksek lisans tez projesi kapsamında değerlendirilen çalışmamın her aşamasında sağladıkları desteklerden ötürü Kocaeli Üniversitesi BAP birimine teşekkürlerimi sunarım.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 1578 |
Yayımlanma Tarihi | 3 Eylül 2021 |
Gönderilme Tarihi | 19 Temmuz 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 19 Sayı: Özel Sayı |