BibTex RIS Kaynak Göster

Bartın Matbuat Tarihinin İzini Sürmek: Parthenios Bartın’da Kültür ve Sanat Bülteni Örneği

Yıl 2015, Cilt: 15 Sayı: 31, 453 - 512, 01.12.2015

Öz

Türkiye Cumhuriyeti'nin 74. vilayeti olan Bartın, ülkenin en genç illerinden biri olmasının yanı sıra kültürel ve entelektüel manada oldukça zengin bir birikime haizdir. Yüzyıllar boyunca çevresindeki daha büyük yerleşim birimleri olan Kastamonu, Bolu ve Zonguldak gibi şehirlere idari bakımdan bağlı olarak yönetilen Bartın, 1991 yılında il statüsüne kavuşmuştur. Adıyla anılan yaklaşık 3500 yıllık bir tarihî geçmişi bulunan bu şehirde yazılı kültür de oldukça gelişmiş vaziyettedir. Özellikle süreli yayın faaliyetlerinde Türkiye'nin diğer birçok noktasına nazaran daha fazla gelişmiş bir yapıya sahip olan Bartın'ın bu özelliği tam anlamıyla bilinmemektedir. Akademik çevrelerce bugün için her bakımdan bihakkın incelenmemiş olan Bartın kültür coğrafyası üzerine bilimsel çalışmalar gerçekleştirilmelidir. Bartın ili sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda hızla gelişen dinamik bir yapıya sahiptir. Bu gelişime paralel olarak kültür hafızasının hem yenilenmesi hem de gün yüzüne çıkarılması gerekmektedir. İncelememiz işte bu ihtiyaca farklı bir cepheden katkı sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Araştırmamızda öncelikle Bartın'da gelişim göstermiş olan süreli yayın kültürü hakkında genel bilgiler verilmiştir. Daha sonra "Parthenios Bartın’da Kültür ve Sanat Bülteni" hakkında toplanan bilgiler, bilimsel bir yöntemle analiz edilmiş, bültenin mahiyeti ve önemi hakkında çeşitli yorumlar yapılmıştır. Nihayetinde bu süreli yayın örneğinden yola çıkarak Bartın matbuatı hakkında çeşitli değerlendirmelere ulaşılmaya çalışılmıştır.

Tracing The History Of Local Press In Bartin: The Example Of The Bulletin Of Culture And Arts In Parthenios Bartin

Yıl 2015, Cilt: 15 Sayı: 31, 453 - 512, 01.12.2015

Öz

Being the 74th province of the Republic of Turkey, Bartın is one of the youngest provinces of the country and having rich cultural and intellectual accumulation as well. Having depended administratively on the larger settlements, such as Kastamonu, Bolu and Zonguldak, around it for centuries, Bartın gained the provincial status in 1991. Bartın where written culture is also very advanced has a history of 3500 years with her name. Compared to many different points of Turkey, Bartın has a more advanced structure especially in periodical publishing and this feature of her is not known widely. Cultural geography of Bartın has not been examined comprehensively by academic circles in all respects; therefore scientific studies should be produced. From the social, cultural and economic point of view, Bartın has a dynamic structure developing rapidly today. Accordingly, it is necessary both to regenerate and uncover its historical memory. This study intends to provide a different front for this necessity. In this study, first of all, general information is given about the periodical publishing culture developed in Bartın. Then the information gathered on the "Bulletin of Culture and Arts in Parthenios Bartın" is analyzed by scientific method and various comments are made on the contents and importance of this bulletin. Finally, by taking the example of this journal, it is attempted to reach various comments on the press in Bartın.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA69FF36DK
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Yenal Ünal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 15 Sayı: 31

Kaynak Göster

Chicago Ünal, Yenal. “Bartın Matbuat Tarihinin İzini Sürmek: Parthenios Bartın’da Kültür Ve Sanat Bülteni Örneği”. Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi 15, sy. 31 (Aralık 2015): 453-512.