Araştırma Makalesi

Yeni Anayasacılık ve Uluslararası Sermaye Hareketlerinin Anayasallaştırılması

Cilt: 17 Sayı: 2 1 Aralık 2013
  • İlknur Türe
  • Fatih Türe
PDF İndir
EN TR

Yeni Anayasacılık ve Uluslararası Sermaye Hareketlerinin Anayasallaştırılması

Öz

Bu makale 2007küresel ekonomik krizinden sonra İMF çerçevesinde şekillenen sermayenin serbest hareketinin yeni anayasacılıkla olan ilişkisini ortaya koyma amaçlıdır. Stephen Gill tarafından tanımlanan yeni anayasacılığın, neoliberal politikaların anayasalar, kanunlar, kurumlar ve düzenlemeler yoluyla kurumsallaştırılmasının artırılmasını açıklayan değerli bir kavram olduğu tartışılacaktır. Sınırları aşan sermayenin serbest hareketi yeni anayasacılık için çok önem taşımaktadır. Öyle ki iki taraflı, bölgesel ve küresel düzenlemeler “uluslararası sermayenin tam hareketi”ni sağlamaya çalışan gayretlerdir. 2011’deki sermayenin serbest hareketini daha fazla anayasallaştırılma teşebbüsleri ise İMF tarafından tertip edilmiş, sermaye giriş çıkışları ile ilgili oluşumlardır. Ancak bu oluşumlara yükselen piyasa ve gelişmekte olan ülkelerden karşı çıkışlar olagelmektedir. Bu karşı çıkışların şiddeti o kadar artmıştır ki sermayenin serbest hareketini yeni anayasacılık çerçevesinde genişletmek isteyen gelişmiş ülkelerin bu çabası zayıflatılmış bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdelal, R. (2006). Writing the rules of global finance: France, Europe, and capital liberalization.Review of International Political Economy, 13 (1).
  2. Anderson, S. (2009). Policy hand cuffs in the financialcrisis: how U.S. rade and investment policies limit government power to control capital flows. Washington D.C.:Institute for Policy Studies.
  3. Batista, Jr., P. N. (2012). The IMF, capital account regulation, and emerging market economies. In K.P..
  4. Chwieroth, J. M. (2010). Capital ideas: the IMF and the rise of financial liberalization. Princeton:Princeton University Press..
  5. Joyce, J. P. &Noy, I. (2008). The IMF and the liberalization of capital flows. Review of International Economics, 16 (3).
  6. Gallagher, K. P. (2011). Losing control: policy space top revent and mitigate financial crises in trade and investment agreements. Development Policy Review, 29 (4).
  7. Gallagher, K. P., Griffith-Jones, S. &Ocampo, J.A. (eds.) (2012). Regulating global capital flows for long-run development. Boston: The Frederick S. Pardee Center for the Study of the Longer-Range Future.
  8. Gareau, F. H. (1996). International institutions and the Gramscian legacy: its modification, expansion and reaffirmation. The Social Science Journal, 33 (2).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

İlknur Türe Bu kişi benim

Fatih Türe Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2013

Gönderilme Tarihi

11 Ağustos 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 17 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Türe, İ., & Türe, F. (2013). Yeni Anayasacılık ve Uluslararası Sermaye Hareketlerinin Anayasallaştırılması. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(2), 149-166. https://izlik.org/JA36BP78NG
AMA
1.Türe İ, Türe F. Yeni Anayasacılık ve Uluslararası Sermaye Hareketlerinin Anayasallaştırılması. CÜİİBFD. 2013;17(2):149-166. https://izlik.org/JA36BP78NG
Chicago
Türe, İlknur, ve Fatih Türe. 2013. “Yeni Anayasacılık ve Uluslararası Sermaye Hareketlerinin Anayasallaştırılması”. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17 (2): 149-66. https://izlik.org/JA36BP78NG.
EndNote
Türe İ, Türe F (01 Aralık 2013) Yeni Anayasacılık ve Uluslararası Sermaye Hareketlerinin Anayasallaştırılması. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17 2 149–166.
IEEE
[1]İ. Türe ve F. Türe, “Yeni Anayasacılık ve Uluslararası Sermaye Hareketlerinin Anayasallaştırılması”, CÜİİBFD, c. 17, sy 2, ss. 149–166, Ara. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36BP78NG
ISNAD
Türe, İlknur - Türe, Fatih. “Yeni Anayasacılık ve Uluslararası Sermaye Hareketlerinin Anayasallaştırılması”. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17/2 (01 Aralık 2013): 149-166. https://izlik.org/JA36BP78NG.
JAMA
1.Türe İ, Türe F. Yeni Anayasacılık ve Uluslararası Sermaye Hareketlerinin Anayasallaştırılması. CÜİİBFD. 2013;17:149–166.
MLA
Türe, İlknur, ve Fatih Türe. “Yeni Anayasacılık ve Uluslararası Sermaye Hareketlerinin Anayasallaştırılması”. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 17, sy 2, Aralık 2013, ss. 149-66, https://izlik.org/JA36BP78NG.
Vancouver
1.İlknur Türe, Fatih Türe. Yeni Anayasacılık ve Uluslararası Sermaye Hareketlerinin Anayasallaştırılması. CÜİİBFD [Internet]. 01 Aralık 2013;17(2):149-66. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36BP78NG