Araştırma Makalesi

Fıkıh Usûlünde Bir Bütüncül Okuma Yöntemi: Mutlakın Mukayyede Hamli ve Fıkhî İhtilaflardaki Rolü

Cilt: 16 Sayı: 2 27 Aralık 2016
PDF İndir
TR

Fıkıh Usûlünde Bir Bütüncül Okuma Yöntemi: Mutlakın Mukayyede Hamli ve Fıkhî İhtilaflardaki Rolü

Öz

Bütüncül yaklaşım, parçacı yaklaşımdan farklı olarak konuşandan sadır olan sözün teker teker ele alınarak değerlendirilmesi ve bir sonuca gidilmesi değil aksine konuşanın gerçekte ne kastettiğini ortaya çıkarmak maksadıyla sözün, olay ve konu bütünlüğü içinde alınması, bir başka ifadeyle aynı konuya ilişkin metinlerin bir havuzda toplanması ve kritiğe tabi tutulmasıdır. Böylelikle bir süreç içinde aynı konuya ilişkin sarf edilen farklı ya da çelişik sözlerin bir yöntem düzeyinde uzlaştırılması da mümkün hale gelmektedir ve neticede bütünün parçadan farklı ve büyük olduğu anlaşılmış olmakta ve parçalar, bir bütünlük içinde anlam kazanmaktadır. Bütüncül okuma dendiğinde fıkıh usulünde iki yöntem akla gelmektedir. Bunlardan biri tahsis diğeri ise takyîttir. Bu çalışmada takyîdin fıkıh usulündeki tanımı, konumu, işlevi ve delaleti üzerinde yapılan tartışmalar ve fıkhî ihtilaflardaki rolü örneklerle ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Âmidî, Ebü'l-Hasan Seyfeddin Ali b. Muhammed b. Salim, el-İhkam fî usuli'l-ahkâm, talik. Abdürezzak el-Afîfî, Daru’s-samîî, Suud 2003.
  2. Bâcî, Ebü'l-Velid Süleyman b. Halef b. Sa'd, İhkamü'l-fusul fî ahkâmi'l-usul, thk. Abdülmecid Türkî, Dârü'l-garbi'l-islâmî, Beyrut 1986.
  3. Bâkıllânî, Ebû Bekr Muhammed b. Tayyib b. Muhammed, et-Takrib ve'l-irşad : es-sagir, thk. Abdülhamid b. Ali Ebû Zenid, Müessesetü'r-risâle, Beyrut 1998.
  4. Bardakoğlu, Ali, “Âm”, DİA, Ankara 1989, II, 552.
  5. Basrî, Muhammed b. Ali Ebü'l-Hüseyin, el-Mu'temed fî usuli'l-fıkh, thk. Mu-hammed Hamidullah, Institut Français de Damas, Damas (Dımaşk) 1964.
  6. Cessâs, Ebû Bekr Ahmed b. Ali Râzi, Ahkâmü'l-Kur'ân, thk. Muhammed es-Sadık el-Kamhavi, Dâru ihyai't-türâsi'l-Arabî, Beyrut 1996.
  7. Cevherî, Ebû Nasr İsmail b. Hammad, es-Sıhah tacü’l-luga ve sıhahi’l-Arabiyye, thk. Ahmed Abdülgafur Attar, Dârü'l-ilm li'l-Melayin, Beyrut 1990.
  8. Cüveynî, İmâmü'l-Haremeyn Ebü'l-Meâlî Rüknüddîn Abdülmelik b. Abdullâh b. Yûsuf, el-Burhân fî usûli'l-fıkh, thk. Abdülazim ed-Dib, Câmiatu Katar, Devha [Doha] ts.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Mustafa Hayta
CUKUROVA UNIV

Yayımlanma Tarihi

27 Aralık 2016

Gönderilme Tarihi

3 Ocak 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 16 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Hayta, M. (2016). Fıkıh Usûlünde Bir Bütüncül Okuma Yöntemi: Mutlakın Mukayyede Hamli ve Fıkhî İhtilaflardaki Rolü. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), 16(2), 143-170. https://izlik.org/JA84DP79DJ
AMA
1.Hayta M. Fıkıh Usûlünde Bir Bütüncül Okuma Yöntemi: Mutlakın Mukayyede Hamli ve Fıkhî İhtilaflardaki Rolü. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD). 2016;16(2):143-170. https://izlik.org/JA84DP79DJ
Chicago
Hayta, Mustafa. 2016. “Fıkıh Usûlünde Bir Bütüncül Okuma Yöntemi: Mutlakın Mukayyede Hamli ve Fıkhî İhtilaflardaki Rolü”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 16 (2): 143-70. https://izlik.org/JA84DP79DJ.
EndNote
Hayta M (01 Aralık 2016) Fıkıh Usûlünde Bir Bütüncül Okuma Yöntemi: Mutlakın Mukayyede Hamli ve Fıkhî İhtilaflardaki Rolü. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 16 2 143–170.
IEEE
[1]M. Hayta, “Fıkıh Usûlünde Bir Bütüncül Okuma Yöntemi: Mutlakın Mukayyede Hamli ve Fıkhî İhtilaflardaki Rolü”, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), c. 16, sy 2, ss. 143–170, Ara. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84DP79DJ
ISNAD
Hayta, Mustafa. “Fıkıh Usûlünde Bir Bütüncül Okuma Yöntemi: Mutlakın Mukayyede Hamli ve Fıkhî İhtilaflardaki Rolü”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 16/2 (01 Aralık 2016): 143-170. https://izlik.org/JA84DP79DJ.
JAMA
1.Hayta M. Fıkıh Usûlünde Bir Bütüncül Okuma Yöntemi: Mutlakın Mukayyede Hamli ve Fıkhî İhtilaflardaki Rolü. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD). 2016;16:143–170.
MLA
Hayta, Mustafa. “Fıkıh Usûlünde Bir Bütüncül Okuma Yöntemi: Mutlakın Mukayyede Hamli ve Fıkhî İhtilaflardaki Rolü”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), c. 16, sy 2, Aralık 2016, ss. 143-70, https://izlik.org/JA84DP79DJ.
Vancouver
1.Mustafa Hayta. Fıkıh Usûlünde Bir Bütüncül Okuma Yöntemi: Mutlakın Mukayyede Hamli ve Fıkhî İhtilaflardaki Rolü. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) [Internet]. 01 Aralık 2016;16(2):143-70. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84DP79DJ