BibTex RIS Kaynak Göster

Kur’an Perspektifinden Yaratılış (Kur’an’da Yaratılışla İlgili Kavramların Seman-tiği ve Yoktan Yaratma Meselesi)

Yıl 2016, Cilt: 16 Sayı: 1, 1 - 35, 25.10.2016

Öz

Yaratılış, Kur’an metninde oldukça zengin kelime ve kavram çeşitliliğine sahip bir meseledir. Fakat bu kavramsal zenginlik ve çeşitlilik meselenin modern bilimsel platformlarda tartışılan boyutlarına ışık tutma ve çağdaş insanın yaratılışla ilgili bilimsel meraklarını karşılama açısından pek işlevsel değildir. İlk bakışta yadırganması kuvvetle muhtemel olan bu tespit, Kur’an algımız ve bakış açımızın bir neticesidir. Şayet biz yaratılışla ilgili ayetleri kâinat ve insanın ilk varoluşuna dair bilgilendirici, bilgi eksikliğini giderici beyanlar olarak okumaya yönelmişsek, modern çağın astronomi, kozmogoni, kozmoloji ve tıp gibi alanlardaki bilgi birikimiyle kıyaslandığında, bu beyanların basit ve yüzeysel olduğunu fark etmekte gecikmeyiz. Bu sebeple, yaratılışla ilgili ayetleri farklı bir yaklaşımla ele alıp değerlendirmek gerektiği, en başından not edilmelidir. Kur’an’da yaratılış meselesi temelde ilâhî isim ve sıfatlarla ilgilidir. Bu durum, Allah’ın yaratma sıfatı bağlamında kullanılan kelimelerin semantik alanlarını tespitte titiz davranılmasını gerektirir. Zira ilâhî isim ve sıfatlar, kelam tarihinin en tartışmalı konularından biri olması hasebiyle söz konusu kelimeler çok ciddi semantik kayma ve aşınma süreçlerinden geçmiş, birçok Kur’an lafzına çeşitli teolojik (kelâmî) kabuller ve paradigmaları yansıtan içerikler yüklenmiştir. İslam düşünce tarihindeki tartışmalar, özellikle teolojik münakaşalar dikkate alındığında, eğer amacımız Kur’an’daki ilgili ayetlerin ilk ve aslî manalarını arayıp bulmaksa, erken dönemlere ait kaynaklardaki bilgiler üzerinde yoğunlaşmak ve söz konusu manaları art-süremli semantik tahlillerle ortaya çıkarmaya çalışmak esas olmalıdır. Ayrıca Kur’an’ın ilk hitap çevresindeki kültürel kodlar ve metinler-arası ilişki bağlamında farklı din ve kültürlere ait bilgi kaynakları da mutlaka dikkate alınmalıdır.

Yıl 2016, Cilt: 16 Sayı: 1, 1 - 35, 25.10.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Öztürk

Yayımlanma Tarihi 25 Ekim 2016
Gönderilme Tarihi 30 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 16 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Öztürk, M. (2016). Kur’an Perspektifinden Yaratılış (Kur’an’da Yaratılışla İlgili Kavramların Seman-tiği ve Yoktan Yaratma Meselesi). Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), 16(1), 1-35.
AMA Öztürk M. Kur’an Perspektifinden Yaratılış (Kur’an’da Yaratılışla İlgili Kavramların Seman-tiği ve Yoktan Yaratma Meselesi). Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD). Haziran 2016;16(1):1-35.
Chicago Öztürk, Mustafa. “Kur’an Perspektifinden Yaratılış (Kur’an’da Yaratılışla İlgili Kavramların Seman-tiği Ve Yoktan Yaratma Meselesi)”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 16, sy. 1 (Haziran 2016): 1-35.
EndNote Öztürk M (01 Haziran 2016) Kur’an Perspektifinden Yaratılış (Kur’an’da Yaratılışla İlgili Kavramların Seman-tiği ve Yoktan Yaratma Meselesi). Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 16 1 1–35.
IEEE M. Öztürk, “Kur’an Perspektifinden Yaratılış (Kur’an’da Yaratılışla İlgili Kavramların Seman-tiği ve Yoktan Yaratma Meselesi)”, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), c. 16, sy. 1, ss. 1–35, 2016.
ISNAD Öztürk, Mustafa. “Kur’an Perspektifinden Yaratılış (Kur’an’da Yaratılışla İlgili Kavramların Seman-tiği Ve Yoktan Yaratma Meselesi)”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 16/1 (Haziran 2016), 1-35.
JAMA Öztürk M. Kur’an Perspektifinden Yaratılış (Kur’an’da Yaratılışla İlgili Kavramların Seman-tiği ve Yoktan Yaratma Meselesi). Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD). 2016;16:1–35.
MLA Öztürk, Mustafa. “Kur’an Perspektifinden Yaratılış (Kur’an’da Yaratılışla İlgili Kavramların Seman-tiği Ve Yoktan Yaratma Meselesi)”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD), c. 16, sy. 1, 2016, ss. 1-35.
Vancouver Öztürk M. Kur’an Perspektifinden Yaratılış (Kur’an’da Yaratılışla İlgili Kavramların Seman-tiği ve Yoktan Yaratma Meselesi). Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD). 2016;16(1):1-35.

Correspondence Address
Cukurova University, Faculty of Theology, Balcali Campus, 01330, Saricam/Adana.