The aim of this study was to evaluate the effects of TiO2 and TiO2Ag nanoparticles on seed germination of lettuce (Lactuca sativa). Two parameters were examined in this study: number of seed germination and root-shoot elongation. Lettuce seeds in petri dishes were separately treated with different concentrations (control, 10, 20, 40, 60, 80 and 100 mg/L) of 5 mL TiO2 and TiO2Ag nanoparticle suspensions. Number of seed germination was increased at increasing TiO2 nanoparticles concentration especially at 80 and 100 mg/L TiO2 with compared to control and also determined that radicle increased with TiO2 and TiO2Ag treatment at 20 mg/L and 10 mg/L respectively.
Lactuca sativa Nanotoxicology Phytotoxicity Seed germination
Bu çalışmanın temel amacı TiO2 ve TiO2Ag nanopartiküllerinin marul (Lactuca sativa) bitkisinin tohum çimlenmesine etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmada iki farklı parametre değerlendirilmiştir: tohum çimlenme sayısı ve kök-gövde uzaması. Marul tohumları petri kaplarına yerleştirildikten sonra farklı derişimlerdeki (kontrol, 10, 20, 40, 60, 80 ve 100 mg/L) 5’er mL TiO2 ve TiO2Ag nanopartikül süspansiyonlarına maruz bırakılmıştır. Sonuçta marul tohumlarının çimlenme sayılarının nanopartikül derişimi arttıkça arttığı ve bu artışın özellikle 80 ve 100 mg/L TiO2 konsantrasyonlarında gerçekleştiği belirlenmiştir. Ayrıca kök radikula uzamasının 20 mg/L TiO2 ve 10 mg/L TiO2Ag nanopartikül derişimlerinde artış gösterdiği tespit edilmiştir.
Lactuca sativa Nanotoksikoloji Fitotoksisite Tohum çimlenmesi
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 31 Sayı: ÖS2 |