Purpose: The aim of this study was to investigate the change of restrictions applied in the COVID-19 pandemic in the diet behaviors, physical activities and stress levels of adults in Turkish population with this study.
Materials and Methods: This study, designed as a cross-sectional type, was conducted publicly with people who are 18 years old and over this age and living in different provinces of Turkey between 9-18 June 2020. Due to the measures of the pandemic process, the data were collected by electronic survey from 579. Participant Information Form, Dietary Behavior Form, International Physical Activity Questionnaire-Short Form and a four-item form of the Perceived Stress Scale were used to collect the research data.
Results: Of the participants, 69.7% consumed their favorite foods more, 70.4% increased the frequency of snacking after meals, 74.8% increased tea and coffee consumption, 65.1% increased consumption of sugary foods such as chocolate and sweets, 68.9% increased flour and bakery products, and 67.9% increased the fruit consumption. 54.1% of the participants, 56.3% of the women and 48.1% of the men were inactive. Perceived stress level of women was higher and the difference was significant.
Conclusion: During pandemics period, that the popular foods were consumed more, nearly half of the participants in the study and more than half of the women spent the whole day in a closed environment and more than half of the participants were inactive.
Amaç: Bu çalışma ile COVID-19 pandemisi kısıtlamalarında Türk toplumundaki yetişkinlerin diyet davranışları, fiziksel aktivite ve stres düzeylerindeki değişimin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte tasarlanan bu çalışma, 9-18 Haziran 2020 tarihleri arasında Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan 18 yaş ve üzerindeki herkese açık olarak yapılmıştır. Pandemi süreci tedbirleri nedeniyle veriler elektronik anketlerle toplanmıştır. Veri toplama araçlarını dolduran 579 kişi araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında tanıtıcı bilgi formu, diyet davranışı formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi- Kısa Formu ve Algılanan Stres Ölçeğinin dört maddelik formu kullanılmıştır.
Bulgular: Katılımcıların, %69.7’sinin sevdiği gıdaları daha fazla tükettiği, %70.4’ünün yemeklerden sonra atıştırma sıklığının arttığı, %74.8’inin çay ve kahve, %65.1’inin çikolata ve tatlı gibi şekerli gıda, %68.9’unun un ve unlu mamul ve %67.9’unun meyve tüketiminin arttığı belirlenmiştir. Katılımcıların %54.1’inin, kadınların %56.3’ünün, erkeklerin ise %48.1’inin inaktif olduğu belirlenmiştir. Kadınların algılanan stres seviyesinin daha yüksek olduğu ve farkın anlamlı olduğu bulunmuştur .
Sonuç: Kısıtlamalar süresince sevilen gıdaların daha fazla tüketildiği, çalışmaya katılanların yarısına yakının, kadınların ise yarısından fazlasının tüm günü kapalı ortamda geçirdiği ve katılımcıların yarısından fazlasının inaktif olduğu bulunmuştur.
COVİD-19 DİYET HAREKETSİZLİK PSİKOLOJİK STRES RİSK FAKTÖRLERİ
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2021 |
Kabul Tarihi | 10 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 46 Sayı: 1 |