EN
TR
BİR POPÜLER KÜLTÜR İKONU OLARAK JAMES BOND FİLMLERİNİN İDEOLOJİK OKUMASI
Öz
Bu çalışmada 1962’de başlayan ve elli yılı aşkın süredir devam eden bir film serisi olarak James Bond’un popüler kültür ve tüketim kültürü açısından analiz edilmesi planlanmaktadır Zira Bond filmleri popüler kültürün geniş sahaları içerisine yayılmış sinemasal bir fenomen olarak kabul edilmektedir Makalenin çıkış noktasını Bond filmleri özelinde popüler filmlerin belli bir yaşam tarzının ideolojik olarak yeniden üretilmesindeki yönlendirici etkisi oluşturmaktadır Çalışma kapsamında Bond karakterinin filmlerde kullandığı markalara yönelik bir çözümleme yapılmaya çalışılmıştır Zira Bond öldürmek için licence to kill olduğu kadar satmak için de bir ruhsata licence to sell sahip olan sofistike bir karakterdir Öyle ki filmlerde Bond karakterinin kullandığı markalarla bütünleştiğini ve bu markaların yokluğunda Bond film örgüsünün bozulacağını söylemek mümkündür Göstergebilimsel yöntem temel alınarak gerçekleştirilen analizler ürünlerin belirli kategoriler dâhilinde incelenmesine dayanmaktadır Bu bağlamda filmlerde yerleştirmesi bulunan araba alkollü içecek ve saat markalarının yer aldığı üç ana kategori ve filmlerde ayrı ayrı yerleştirmeleri bulunan diğer ürünler incelenmiştir Analiz sonucunda Bond filmlerinde kullanılan markalar aracılığıyla güç prestij seçkinlik teknolojik gelişmişlik ve üst düzey sosyal statüye gönderme yapıldığı bulgulanmıştır.
Kaynakça
- ---,-----; New Bond Film “A Giant Advert”; http://news.bbc.co.uk; 10 Kasım 2002.
- ---; “Ian Fleming”; http://www.bondmovies.com/creator.shtml; 07 Nisan 2004.
- Arslan Eylem; “Reklam İçin Etkili Bir Ortam Olarak Ürün Yerleştirmenin James Bond Örneğinde İncelenmesi”; Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi; Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; İzmir; 2004.
- Bennett Tony - Woollacott Janet; Bond and Beyond, The Political Career of A Popular Hero; Methuen, Inc.; New York; 1987.
- Bilgin Nuri; İçerik Analizi; Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, No:109; İzmir; 2000.
- Chapman James; Licence to Thrill -A Culturel History of the James Bond Films; Colombia University Press; New York; 2000.
- Eskioğlu Faruk; “007 Asla Bir Gün Öleceğim Deme”; http://www.hurriyetim.com.tr/; 10 Ekim 2002.
- Johnson Roger; “Market Smart: James Bond Has Spied More Ways To Lure Pricey Products”; www.wisinfo.com.postcrescent; 20 Kasım 2002.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Mart 2010
Gönderilme Tarihi
29 Aralık 2013
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2010 Cilt: 19 Sayı: 1
APA
Arslan, U. E., & Köse, Y. D. A. (2010). BİR POPÜLER KÜLTÜR İKONU OLARAK JAMES BOND FİLMLERİNİN İDEOLOJİK OKUMASI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(1), 293-308. https://izlik.org/JA53PE62UA
AMA
1.Arslan UE, Köse YDA. BİR POPÜLER KÜLTÜR İKONU OLARAK JAMES BOND FİLMLERİNİN İDEOLOJİK OKUMASI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2010;19(1):293-308. https://izlik.org/JA53PE62UA
Chicago
Arslan, Uzm. Eylem, ve Yrd. Doç.dr. Aynur Köse. 2010. “BİR POPÜLER KÜLTÜR İKONU OLARAK JAMES BOND FİLMLERİNİN İDEOLOJİK OKUMASI”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19 (1): 293-308. https://izlik.org/JA53PE62UA.
EndNote
Arslan UE, Köse YDA (01 Mart 2010) BİR POPÜLER KÜLTÜR İKONU OLARAK JAMES BOND FİLMLERİNİN İDEOLOJİK OKUMASI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19 1 293–308.
IEEE
[1]U. E. Arslan ve Y. D. A. Köse, “BİR POPÜLER KÜLTÜR İKONU OLARAK JAMES BOND FİLMLERİNİN İDEOLOJİK OKUMASI”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 19, sy 1, ss. 293–308, Mar. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53PE62UA
ISNAD
Arslan, Uzm. Eylem - Köse, Yrd. Doç.dr. Aynur. “BİR POPÜLER KÜLTÜR İKONU OLARAK JAMES BOND FİLMLERİNİN İDEOLOJİK OKUMASI”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19/1 (01 Mart 2010): 293-308. https://izlik.org/JA53PE62UA.
JAMA
1.Arslan UE, Köse YDA. BİR POPÜLER KÜLTÜR İKONU OLARAK JAMES BOND FİLMLERİNİN İDEOLOJİK OKUMASI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2010;19:293–308.
MLA
Arslan, Uzm. Eylem, ve Yrd. Doç.dr. Aynur Köse. “BİR POPÜLER KÜLTÜR İKONU OLARAK JAMES BOND FİLMLERİNİN İDEOLOJİK OKUMASI”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 19, sy 1, Mart 2010, ss. 293-08, https://izlik.org/JA53PE62UA.
Vancouver
1.Uzm. Eylem Arslan, Yrd. Doç.dr. Aynur Köse. BİR POPÜLER KÜLTÜR İKONU OLARAK JAMES BOND FİLMLERİNİN İDEOLOJİK OKUMASI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 01 Mart 2010;19(1):293-308. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53PE62UA