İLKÖĞRETİMDE YÖNELTME ÖNERİ FORMU UYGULAMASININ ÖĞRENCİLERİN OKUL VE ALAN SEÇİMLERİNE ETKİSİ

Cilt: 19 Sayı: 2 1 Haziran 2010
  • Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Çam
  • Uzm . Psk. Dan. Tevfik Aşık
  • Tevfik Aşık
PDF İndir
EN TR

İLKÖĞRETİMDE YÖNELTME ÖNERİ FORMU UYGULAMASININ ÖĞRENCİLERİN OKUL VE ALAN SEÇİMLERİNE ETKİSİ

Öz

: Çalışmada ilköğretim okullarında uygulanan Yöneltme Öneri Formu 8217;ndaki YÖF eğitsel yöneltme önerisinin öğrencilerin ortaöğretimde okul türü eğitim türü ve alan seçimlerine etkisi incelenmiştir Çalışmanın örneklemi akademik mesleki teknik ve güzel sanatlar eğitimi veren liselerin 10 sınıfında eğitim gören 466 öğrenciden oluşturulmuştur Öğrencilerin 259 8217;u kız ve 207 8217;si erkektir Veriler öğrencilerin YÖF 8217;lerinden ve araştırma amacıyla hazırlanan anketle toplanmıştır Analizlerde frekans yüzde ve c² teknikleri kullanılmıştır Analizler sonucunda öğrencilerin YÖF 8217;lerinde kendilerine önerilen eğitim türü ile aldıkları eğitim türlerinin yüksek oranda uyuştuğunun görülmesine rağmen YÖF 8217;deki önerinin öğrencilerin büyük bir kısmı tarafından eğitim türü ve alan seçiminde dikkate alınmadığı gözlenmiştir Öğrenciler eğitim türü ve alan seçiminde çoğunlukla ailelerinin isteğini ve derslerdeki başarılarını dikkate aldıklarını belirtmişlerdir 8220;YÖF 8217;deki öneriyi dikkate aldıklarını belirten 8221; öğrenciler ile 8220;tüm örneklemdeki 8221; öğrencilerin aldıkları eğitim türü ve alanlarının ilgi ve yeteneklerine uygunluk ve memnuniyete yönelik değerlendirmeleri de benzer bulunmuştur Çalışmadaki bulgular birlikte değerlendirildiğinde YÖF uygulamasının öğrencilerin eğitim türü ve alan seçimlerine pek etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alpaslan, A. (1993), “İlköğretim okullarında mesleğe yöneltme ve rehberlik (Ankara ili örneği)”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  2. Aytekin A. (2005), “Meslek seçimini etkileyen sosyo-ekonomik ve kültürel faktörler (Isparta İli Örneği)”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  3. Bekleviş, F. (2007), “Öğrencilerin mesleki ilgi alanları ve ailenin meslek seçimine etkisi (Bolu ili özel dershanelerde üniversiteye hazırlık kursu gören öğrenciler üzerinde bir araştırma)”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.
  4. Bilge, M. (2007), “Endüstri meslek lisesi öğrencilerinin meslek alanlarına yönlendirilme etkinliklerinin yeterlilik düzeyi”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  5. Coşkun, K. (2006), “Genel liselerde mesleki rehberlik hizmetlerinin değerlendirilmesi (Kayseri ili örneği)”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.
  6. Çevik, (2008), “İlköğretimde çoklu zekâ kuramına dayalı yönlendirme etkinliklerinde işbirliği ve uyum boyutlarında karşılaşılan sorunlar”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.
  7. Gündüz, B. H. (1996), “Öğrencilerin ortaöğretim okullarına dağılımını etkileyen zihinsel olmayan faktörler (Bolu ili örneği)”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  8. Güvendi, M. (1998), “İlköğretim okulları ikinci kademesinde yürütülmekte olan rehberlik etkinlikleri ve öğrenci beklentilerine ilişkin bir araştırma”, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 145-157.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Çam Bu kişi benim

Uzm . Psk. Dan. Tevfik Aşık Bu kişi benim

Tevfik Aşık Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2010

Gönderilme Tarihi

29 Aralık 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010 Cilt: 19 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Çam, Y. D. D. S., Aşık, U. . P. D. T., & Aşık, T. (2010). İLKÖĞRETİMDE YÖNELTME ÖNERİ FORMU UYGULAMASININ ÖĞRENCİLERİN OKUL VE ALAN SEÇİMLERİNE ETKİSİ. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(2), 71-84. https://izlik.org/JA65GX33SE
AMA
1.Çam YDDS, Aşık U . PDT, Aşık T. İLKÖĞRETİMDE YÖNELTME ÖNERİ FORMU UYGULAMASININ ÖĞRENCİLERİN OKUL VE ALAN SEÇİMLERİNE ETKİSİ. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2010;19(2):71-84. https://izlik.org/JA65GX33SE
Chicago
Çam, Yrd. Doç. Dr. Sabahattin, Uzm . Psk. Dan. Tevfik Aşık, ve Tevfik Aşık. 2010. “İLKÖĞRETİMDE YÖNELTME ÖNERİ FORMU UYGULAMASININ ÖĞRENCİLERİN OKUL VE ALAN SEÇİMLERİNE ETKİSİ”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19 (2): 71-84. https://izlik.org/JA65GX33SE.
EndNote
Çam YDDS, Aşık U . PDT, Aşık T (01 Haziran 2010) İLKÖĞRETİMDE YÖNELTME ÖNERİ FORMU UYGULAMASININ ÖĞRENCİLERİN OKUL VE ALAN SEÇİMLERİNE ETKİSİ. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19 2 71–84.
IEEE
[1]Y. D. D. S. Çam, U. . P. D. T. Aşık, ve T. Aşık, “İLKÖĞRETİMDE YÖNELTME ÖNERİ FORMU UYGULAMASININ ÖĞRENCİLERİN OKUL VE ALAN SEÇİMLERİNE ETKİSİ”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 19, sy 2, ss. 71–84, Haz. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65GX33SE
ISNAD
Çam, Yrd. Doç. Dr. Sabahattin - Aşık, Uzm . Psk. Dan. Tevfik - Aşık, Tevfik. “İLKÖĞRETİMDE YÖNELTME ÖNERİ FORMU UYGULAMASININ ÖĞRENCİLERİN OKUL VE ALAN SEÇİMLERİNE ETKİSİ”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19/2 (01 Haziran 2010): 71-84. https://izlik.org/JA65GX33SE.
JAMA
1.Çam YDDS, Aşık U . PDT, Aşık T. İLKÖĞRETİMDE YÖNELTME ÖNERİ FORMU UYGULAMASININ ÖĞRENCİLERİN OKUL VE ALAN SEÇİMLERİNE ETKİSİ. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2010;19:71–84.
MLA
Çam, Yrd. Doç. Dr. Sabahattin, vd. “İLKÖĞRETİMDE YÖNELTME ÖNERİ FORMU UYGULAMASININ ÖĞRENCİLERİN OKUL VE ALAN SEÇİMLERİNE ETKİSİ”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 19, sy 2, Haziran 2010, ss. 71-84, https://izlik.org/JA65GX33SE.
Vancouver
1.Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Çam, Uzm . Psk. Dan. Tevfik Aşık, Tevfik Aşık. İLKÖĞRETİMDE YÖNELTME ÖNERİ FORMU UYGULAMASININ ÖĞRENCİLERİN OKUL VE ALAN SEÇİMLERİNE ETKİSİ. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2010;19(2):71-84. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65GX33SE