Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Okul Sütü Programı: Mersin İli Örneği

Yıl 2018, Cilt: 33 Sayı: 1, 7 - 17, 29.06.2018

Öz

Birçok ülkede çocuklara süt tüketim
alışkanlığı kazandırmak amacıyla “Okul sütü” programları uygulanmaktadır ve
2011-2012 eğitim öğretim yılıyla birlikte ülkemizde de uygulanmaya
başlanmıştır. Bu araştırmada Mersin Pirireis İlkokulu 2., 3. ve 4. sınıf
öğrencileriyle yapılan yüz yüze anket çalışmasıyla öğrencilerinin
cinsiyetlerinin ve sınıflarının okul sütü tüketimi üzerindeki etkileri
araştırılmıştır. Öğrencilerin genel süt tüketim durumları ve okul sütü
programında yapılabilecek değişikliklerle ilgili fikirleri belirlenmiştir. Araştırma
sonucunda okul sütü tüketiminin cinsiyet ve sınıf değişkenlerinden önemli
düzeyde (p>0.05) etkilenmediği belirlenmiştir.  Ayrıca öğrencilerin okul sütü programlarını
sevdiği, program kapsamında aromalı sütlerin de dağıtılabileceği ve okul
sütünün her gün dağıtılması istendiği gibi farklı sonuçlara ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Anonim, (2000). Türk Gıda Kodeksi, çiğ süt ve ısıl işlem görmüş içme sütleri tebliği. Resmi Gazete, 14 Şubat 2000, Sayı: 23964.
  • Anonim, (2015). Okul sütü programı uygulama tebliği (No:2015/38), Resmi Gazete, Ankara.
  • Anonim, (2016). 2016 yılı okul sütü programı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Ankara, s.23.
  • Arslan, P., (2011). Bebek, çocuk ve gençlerde süt ve süt ürünlerinin önemi. http://beslenme.gov.tr/content/files/yayinlar/sunumlar/sut_ve_osteoporoz/Cocuk_ve_Genclerde_Sut_Tuketimi_Prof.Dr.Perihan_Arslan.pdf, (Erişim tarihi: 07.02.2017).
  • Çolak, K., (2014). Ki-kare bağımsızlık analizi. http://eczacilik.anadolu.edu.tr/bolumSayfalari/belgeler/ecz2014%2013_20140527094539.pdf, (Erişim tarihi: 07.02.2017).
  • FAO, (2010). The 11th World school milk day, September 29th 2010, http://www.fao.org/fileadmin/templates/est/COMM_MARKETS_MONITORING/Dairy/Documents/Microsoft_Word_-_The_11th_WORLD_SCHOOL_MILK_DAY_-_September_2010.pdf, (Erişim tarihi:07.02.2017).
  • Nahcivan, N.Ö., (2006). Bir ilköğretim okulundaki öğrencilerde süt tüketim durumu. STED, 15(3):38-44.
  • Newbold, P., (1995). Statistics for business and economics. prentice-hall international, 867 p., New Jersey, USA.
  • Ünal, R.N. ve Besler, H.T., (2008). Beslenmede sütün önemi. T.C. Sağlık Bakanlığı, Yayın No:727, Ankara, s. 37.
Yıl 2018, Cilt: 33 Sayı: 1, 7 - 17, 29.06.2018

Öz

Kaynakça

  • Anonim, (2000). Türk Gıda Kodeksi, çiğ süt ve ısıl işlem görmüş içme sütleri tebliği. Resmi Gazete, 14 Şubat 2000, Sayı: 23964.
  • Anonim, (2015). Okul sütü programı uygulama tebliği (No:2015/38), Resmi Gazete, Ankara.
  • Anonim, (2016). 2016 yılı okul sütü programı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Ankara, s.23.
  • Arslan, P., (2011). Bebek, çocuk ve gençlerde süt ve süt ürünlerinin önemi. http://beslenme.gov.tr/content/files/yayinlar/sunumlar/sut_ve_osteoporoz/Cocuk_ve_Genclerde_Sut_Tuketimi_Prof.Dr.Perihan_Arslan.pdf, (Erişim tarihi: 07.02.2017).
  • Çolak, K., (2014). Ki-kare bağımsızlık analizi. http://eczacilik.anadolu.edu.tr/bolumSayfalari/belgeler/ecz2014%2013_20140527094539.pdf, (Erişim tarihi: 07.02.2017).
  • FAO, (2010). The 11th World school milk day, September 29th 2010, http://www.fao.org/fileadmin/templates/est/COMM_MARKETS_MONITORING/Dairy/Documents/Microsoft_Word_-_The_11th_WORLD_SCHOOL_MILK_DAY_-_September_2010.pdf, (Erişim tarihi:07.02.2017).
  • Nahcivan, N.Ö., (2006). Bir ilköğretim okulundaki öğrencilerde süt tüketim durumu. STED, 15(3):38-44.
  • Newbold, P., (1995). Statistics for business and economics. prentice-hall international, 867 p., New Jersey, USA.
  • Ünal, R.N. ve Besler, H.T., (2008). Beslenmede sütün önemi. T.C. Sağlık Bakanlığı, Yayın No:727, Ankara, s. 37.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Çağla Özbek

Nuray Güzeler

Yayımlanma Tarihi 29 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 33 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özbek, Ç., & Güzeler, N. (2018). Okul Sütü Programı: Mersin İli Örneği. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 33(1), 7-17.
AMA Özbek Ç, Güzeler N. Okul Sütü Programı: Mersin İli Örneği. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Haziran 2018;33(1):7-17.
Chicago Özbek, Çağla, ve Nuray Güzeler. “Okul Sütü Programı: Mersin İli Örneği”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 33, sy. 1 (Haziran 2018): 7-17.
EndNote Özbek Ç, Güzeler N (01 Haziran 2018) Okul Sütü Programı: Mersin İli Örneği. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 33 1 7–17.
IEEE Ç. Özbek ve N. Güzeler, “Okul Sütü Programı: Mersin İli Örneği”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 33, sy. 1, ss. 7–17, 2018.
ISNAD Özbek, Çağla - Güzeler, Nuray. “Okul Sütü Programı: Mersin İli Örneği”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 33/1 (Haziran 2018), 7-17.
JAMA Özbek Ç, Güzeler N. Okul Sütü Programı: Mersin İli Örneği. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2018;33:7–17.
MLA Özbek, Çağla ve Nuray Güzeler. “Okul Sütü Programı: Mersin İli Örneği”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 33, sy. 1, 2018, ss. 7-17.
Vancouver Özbek Ç, Güzeler N. Okul Sütü Programı: Mersin İli Örneği. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2018;33(1):7-17.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu