Bu çalışmada Bursa siyahı ve Sarılop incirlerinin fenolik bileşikleri, organik asit, şeker içeriği ve antioksidan kapasitesi potansiyelleri kıyaslanarak kurutma işleminin bu bileşenler üzerine etkileri araştırılmıştır. Fenolik bileşiklerin analizleri LC-DAD-ESI-MS/MS kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada toplam 11 adet fenolik bileşik tanımlanmıştır. Toplam fenolik bileşik miktarı Sarılop incirlerinde 313.02 mg /kg ve Bursa siyahı incirlerinde ise 320.49 mg /kg kuru ağırlık olarak belirlenmiş ve klorojenik asit ve türevlerinin iki incir çeşidi içinde baskın fenolik bileşik olduğu saptanmıştır. Kurutma işleminden sonra ise, fenolik içeriğin Bursa siyahı için 181.99 ve Sarılop için 139.70 mg/ kg kuru ağırlık değerlerine kadar düştüğü belirlenmiştir. Kurutmanın antioksidan kapasite değerlerinde de azalmaya neden olduğu, organik asit ve şeker içeriğini ise istatistiksel yönden önemli düzeyde etkilemediği saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Bilimi ve Teknolojisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 1018 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2018, Cilt 33, Sayı 2 |
Bibtex | @araştırma makalesi { cutarim472439, journal = {Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi}, issn = {2636-7874}, eissn = {2630-6034}, address = {Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın Ünitesi Balcalı-Sarıçam 01330 Adana}, publisher = {Çukurova Üniversitesi}, year = {1019}, volume = {33}, number = {2}, pages = {127 - 136}, title = {Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri}, key = {cite}, author = {Kelebek, Haşim and Dıblan, Sevgin and Kadiroğlu, Pınar and Kola, Osman and Selli, Serkan} } |
APA | Kelebek, H. , Dıblan, S. , Kadiroğlu, P. , Kola, O. & Selli, S. (1019). Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri . Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi , 33 (2) , 127-136 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/cutarim/issue/42081/472439 |
MLA | Kelebek, H. , Dıblan, S. , Kadiroğlu, P. , Kola, O. , Selli, S. "Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri" . Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 33 (1019 ): 127-136 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/cutarim/issue/42081/472439> |
Chicago | Kelebek, H. , Dıblan, S. , Kadiroğlu, P. , Kola, O. , Selli, S. "Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri". Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 33 (1019 ): 127-136 |
RIS | TY - JOUR T1 - Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri AU - Haşim Kelebek , Sevgin Dıblan , Pınar Kadiroğlu , Osman Kola , Serkan Selli Y1 - 1019 PY - 1019 N1 - DO - T2 - Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 127 EP - 136 VL - 33 IS - 2 SN - 2636-7874-2630-6034 M3 - UR - Y2 - 2018 ER - |
EndNote | %0 Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri %A Haşim Kelebek , Sevgin Dıblan , Pınar Kadiroğlu , Osman Kola , Serkan Selli %T Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri %D 1019 %J Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi %P 2636-7874-2630-6034 %V 33 %N 2 %R %U |
ISNAD | Kelebek, Haşim , Dıblan, Sevgin , Kadiroğlu, Pınar , Kola, Osman , Selli, Serkan . "Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri". Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 33 / 2 (Aralık 1018): 127-136 . |
AMA | Kelebek H. , Dıblan S. , Kadiroğlu P. , Kola O. , Selli S. Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der.. 1019; 33(2): 127-136. |
Vancouver | Kelebek H. , Dıblan S. , Kadiroğlu P. , Kola O. , Selli S. Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 1019; 33(2): 127-136. |
IEEE | H. Kelebek , S. Dıblan , P. Kadiroğlu , O. Kola ve S. Selli , "Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri", Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 33, sayı. 2, ss. 127-136, Ara. 1018 |
“Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.