Taze
gıda ürünlerinin, uzun süre bozulmadan depolanması için çeşitli kurutma
teknikleri bulunmaktadır. Bunlar arasında sıcak
hava ile kurutma, vakumda kurutma, güneş kolektörleri yardımıyla kurutma,
mikrodalga kurutma ve dondurarak kurutma gibi yöntemler sayılabilir. İşlemlerin
ekonomik ve ürün kalitesinin yüksek olması için optimizasyon önemli bir
işlemdir. Bu sebeple çalışmada, çok raflı güneş enerjili kurutucu ile elma
kurutulmuş ve kurutma koşulları Yanıt Yüzey Yöntemi ile optimize edilmiştir. Yanıt
Yüzey Yönteminde kurutma parametreleri, dilim kalınlığı, kurutma süresi ve
tepsiye yüklenen elma dilimlerinin kütlesi olarak seçilmiştir. Optimize edilen
yanıt ise kurutma hızı, % nem kaybı ve büzülme oranı olarak seçilmiştir. Üç
faktörlü merkezi kompozit dizayn (CCRD) ile kurutma süresi (58.6-361 dk), tepsiye
yüklenen elma dilimlerinin kütlesi (32.7-167 g) ve elma dilim kalınlığı (3.98-9.02
mm) aralığında uygulanmıştır. Elde edilen
veriler ANOVA ile analiz edilmiş ve ikinci derece bir polinom model
belirlenmiştir. Bu modelin analitik çözümünden optimum kurutma parametreleri
bulunmuştur. Maksimum nem kaybı ve büzülme oranı minimum kuruma hızı için kurutma süresi (159-274 dk), tepsiye yüklenen
elma dilimlerinin kütlesi (92.86-105.72
g) ve elma dilim kalınlığı (6.48-6.667
mm) bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 2 |
“Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.