Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Doğu Akdeniz Bölgesi Ballarının Pestisit ve Naftalin Kalıntılarının LC/MS/MS ve HS-SPME GC/MS Teknikleriyle Belirlenmesi

Yıl 2019, Cilt: 34 Sayı: 2, 142 - 148, 31.12.2019

Öz

Bu
çalışmada, ülkemizin Doğu Akdeniz bölgesinin Adana, Hatay ve Mersin illerinden
temin edilen çiçek balı örneklerinin pestisit ve naftalin içeriklerinin
belirlenmesi amaçlanmıştır. Bal örnekleri bölgedeki arıcı birliklerinden
alınmıştır. Bal örneklerinde pestisit taraması, 
QuEChERS yöntemiyle ön işleme tabi tutulup, LC/MS/MS cihazıyla
yapılmıştır. Analizler öncesi LC/MS/MS cihazıyla laboratuvarda, toplam 102 adet
pestisit etken maddesi valide edilmiştir. Bal örneklerinin tamamında belirlenme
sınırının (LOD) üstünde herhangi bir pestisite rastlanmamıştır. Naftalin
analizi tepe boşluğu katı faz mikro ekstraksiyon (HS-SPME) GC/MS yöntemiyle
yapılmıştır. Toplam 30 farklı bal örneğinin sadece bir tanesinde naftalin
tespit edilmiştir. Naftalin değeri maksimum kalıntı değeri (MRL) seviyesi olan
10 ppb nin altında bulunmuştur. İki bal örneğinde ise naftalin değeri LOD
seviyesinin altında iz miktarda saptanmıştır. Bu sonuçlar ışığında, ülkemiz
Doğu Akdeniz bölgesi ballarının naftalin ve pestisit içermemesi hem tüketiciler
ve hem de arıcılık sektörü açısından önemli bir bulgu olduğu düşünülmektedir. 

Destekleyen Kurum

Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje Koordinatörlüğü

Proje Numarası

FYL-2016-6706

Teşekkür

Bu araştırmayı maddi olarak destekleyen Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje Koordinatörlüğüne (Proje No: FYL-2016-6706) teşekkürlerimizi sunarız.

Kaynakça

  • Barganska, Z., Konieczka, P., Namiesnik, J., 2018. Comparision of two methods for the determination of selected pesticides in honey and honeybee samples. Molecules, 23:2582.
  • Barganska, Z., Slebioda, M., Namiesnik, J., 2013. Pesticide residues levels in honeys from apiaries located of Northern Poland. Food Control, 31:196201.
  • Beyoglu, D., Omurtag, G., 2007, ocuurence of naphthalene in honey consumed in Turkey as determined by high pressure liquid chromatography. Journal of Food Protection, 70:1735-1738.
  • Castle, L., Philo, M., Sharman, M., 2004. The analysis of honeysamples for residues of nitrobenzene and petroleum from the possible use of Frow mixture in hives. Food Chemistry, 84:643-649.
  • Dobrinas, S., Birghila, S., Coatu, V., 2008. Assesment of polycyclic aromatic hydrocarbons in honey and propolis produced from varius flowering trees and plants in Romania. Journal of Food Composition and Analysis, 21:7177.
  • Flores, C., Rsales, V., ramirez, O., Loza, L., Ugalde, J., 2017. Agricultural pesticide residues in honey and wax combs from southeastern,central and northeastern Mexico. Journal of Apicultural Research, 56:667-679.
  • Kujawski, M., Namiesnik, J., 2011. Levels of 13 multiclass pesticide residues in Polish honeys determined by LC-ESI-MS/MS. Food Control, 22:914-919.
  • Oliviera, R., Queiroz, S., Luz, C., Prto, R., Rath, S., 2016. Bee polen as a biondicator of environmental pesticide contamination. Chemosphere, 163:525-53.
  • Shendy, A., Ghobashy, M., Mhammed, M., Alla, S., Ltfy, H., 2016. Simultaneous determination of 200 pesticide residues in honey using gas chromatgraphytandem mass spectrometry in conjuction withstreamlined quantification approach. Journal of Chromatography A, 1427:143-160.
  • Tsimeli, K., Triantis, T., dimotikali, D., 2008. Development of a rapid and sensitive method for the simultaneous determination of 1,2-dibromoethane, 1,4dichlorobenzene and naphthalene residues i honey using HS-Spme coupled with GC-MS. Analytica Chimica Acta, 617:64-71.
  • Zacharis, C., Rotsias, I., Zachariadis, P., Zotos, A., 2012. Dispersive liquid-liquid microextraction for the determination of organochlorine pesticides residues in honey by gas chromatography-electron capture and ion trap mass spectrometric detection. Food Chemistry, 134:1665-1672.
  • Zhang, J., Gao, H., Peng, B., Li, S., Zhou, Z., 2011. Comparision of the performance of conventional, temperature-controlled, and ultrasoundassisted ionic liquid dispersive liquid-liquid microextractrion combined with high performance liquid chromatography in analyzing pyrethroid pesticides in honey samples. Journal of Chromatography A, 1218:66216629.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Cengiz Muku Bu kişi benim

Gamze Güçlü

Serkan Selli 0000-0003-0450-2668

Proje Numarası FYL-2016-6706
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Muku, C., Güçlü, G., & Selli, S. (2019). Doğu Akdeniz Bölgesi Ballarının Pestisit ve Naftalin Kalıntılarının LC/MS/MS ve HS-SPME GC/MS Teknikleriyle Belirlenmesi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 34(2), 142-148.
AMA Muku C, Güçlü G, Selli S. Doğu Akdeniz Bölgesi Ballarının Pestisit ve Naftalin Kalıntılarının LC/MS/MS ve HS-SPME GC/MS Teknikleriyle Belirlenmesi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Aralık 2019;34(2):142-148.
Chicago Muku, Cengiz, Gamze Güçlü, ve Serkan Selli. “Doğu Akdeniz Bölgesi Ballarının Pestisit Ve Naftalin Kalıntılarının LC/MS/MS Ve HS-SPME GC/MS Teknikleriyle Belirlenmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 34, sy. 2 (Aralık 2019): 142-48.
EndNote Muku C, Güçlü G, Selli S (01 Aralık 2019) Doğu Akdeniz Bölgesi Ballarının Pestisit ve Naftalin Kalıntılarının LC/MS/MS ve HS-SPME GC/MS Teknikleriyle Belirlenmesi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 34 2 142–148.
IEEE C. Muku, G. Güçlü, ve S. Selli, “Doğu Akdeniz Bölgesi Ballarının Pestisit ve Naftalin Kalıntılarının LC/MS/MS ve HS-SPME GC/MS Teknikleriyle Belirlenmesi”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 34, sy. 2, ss. 142–148, 2019.
ISNAD Muku, Cengiz vd. “Doğu Akdeniz Bölgesi Ballarının Pestisit Ve Naftalin Kalıntılarının LC/MS/MS Ve HS-SPME GC/MS Teknikleriyle Belirlenmesi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 34/2 (Aralık 2019), 142-148.
JAMA Muku C, Güçlü G, Selli S. Doğu Akdeniz Bölgesi Ballarının Pestisit ve Naftalin Kalıntılarının LC/MS/MS ve HS-SPME GC/MS Teknikleriyle Belirlenmesi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2019;34:142–148.
MLA Muku, Cengiz vd. “Doğu Akdeniz Bölgesi Ballarının Pestisit Ve Naftalin Kalıntılarının LC/MS/MS Ve HS-SPME GC/MS Teknikleriyle Belirlenmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 34, sy. 2, 2019, ss. 142-8.
Vancouver Muku C, Güçlü G, Selli S. Doğu Akdeniz Bölgesi Ballarının Pestisit ve Naftalin Kalıntılarının LC/MS/MS ve HS-SPME GC/MS Teknikleriyle Belirlenmesi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2019;34(2):142-8.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu