Gıdalarda bozulmaya neden olan mayaların belirlenmesi özellikle, kontaminasyon döngüsünün kırılması ve bozulma etkeni türlere özgü koruyucu önlemlerin alınması bakımından önemli görülmektedir. Bu nedenle bu çalışmada duyusal olarak tüketilebilirliğini kaybetmiş süt ürünleri, et ürünleri, taze meyve ve sebzeler, turşu ve salamura ürünler olmak üzere farklı gıda gruplarına ait örneklerin maya profilleri tespit edilmiştir. Bu amaçla yerel marketlerden, halk pazarlarından ve ev yapımı ürünlerden toplanan toplam 86 örnek analiz edilmiştir. Analiz edilen örneklerden izole edilen toplam 1032 maya izolatı tanımlanmıştır. Bunun için her bir örnekten saflaştırılan maya izolatları, tekrarlayan dizilere dayalı PCR (rep-PCR) yöntemiyle gruplandırılmıştır. Daha sonra her bir grubu temsil edecek sayıda izolat 26 S ribozomal DNA üzerindeki 665 bç’lik bölge (D1/D2 bölgesi) ve ribozomal DNA’nın transkript olan ara bölgesini (ITS) hedef alan dizi analizi yöntemi ile tanımlanmıştır. Tanımlanan izolatların dağılımı üründen ürüne değişmekle birlikte Pichia fermentans (% 11.60) ve Debaryomyces hansenii (% 11.50) tüm izolatlar içerisinde sayıca en baskın türler olarak bulunmuş ve bu türleri Candida zeylanoides (% 10.08) ve Kluyveromyces marxianus (% 8.04) takip etmiştir. Sonuçta her bir örnek grubundaki baskın maya türleri belirlenmiş ve analiz edilen gıda gruplarına özgü maya profilleri elde edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Bilimi ve Teknolojisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Destekleyen Kurum | Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi |
Proje Numarası | FDA-2015-5677 |
Teşekkür | Bu çalışma Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Biriminin "FDA-2015-5677" kodlu projesi ile desteklenmiştir. |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2020, Cilt 35, Sayı 1 |
Bibtex | @araştırma makalesi { cutarim709281, journal = {Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi}, issn = {2636-7874}, eissn = {2630-6034}, address = {Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın Ünitesi Balcalı-Sarıçam 01330 Adana}, publisher = {Çukurova Üniversitesi}, year = {2020}, volume = {35}, number = {1}, pages = {15 - 28}, title = {Bazı Gıdalardan İzole Edilen Bozulma Etkeni Maya Türlerinin Tanımlanması}, key = {cite}, author = {Erdem Büyükkiraz, Mine and Avcı, Esra and Kahraman, Neslihan and Kesmen, Zülal} } |
APA | Erdem Büyükkiraz, M. , Avcı, E. , Kahraman, N. & Kesmen, Z. (2020). Bazı Gıdalardan İzole Edilen Bozulma Etkeni Maya Türlerinin Tanımlanması . Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi , 35 (1) , 15-28 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/cutarim/issue/55504/709281 |
MLA | Erdem Büyükkiraz, M. , Avcı, E. , Kahraman, N. , Kesmen, Z. "Bazı Gıdalardan İzole Edilen Bozulma Etkeni Maya Türlerinin Tanımlanması" . Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 35 (2020 ): 15-28 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/cutarim/issue/55504/709281> |
Chicago | Erdem Büyükkiraz, M. , Avcı, E. , Kahraman, N. , Kesmen, Z. "Bazı Gıdalardan İzole Edilen Bozulma Etkeni Maya Türlerinin Tanımlanması". Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 35 (2020 ): 15-28 |
RIS | TY - JOUR T1 - Bazı Gıdalardan İzole Edilen Bozulma Etkeni Maya Türlerinin Tanımlanması AU - MineErdem Büyükkiraz, EsraAvcı, NeslihanKahraman, ZülalKesmen Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - DO - T2 - Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 15 EP - 28 VL - 35 IS - 1 SN - 2636-7874-2630-6034 M3 - UR - Y2 - 2020 ER - |
EndNote | %0 Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi Bazı Gıdalardan İzole Edilen Bozulma Etkeni Maya Türlerinin Tanımlanması %A Mine Erdem Büyükkiraz , Esra Avcı , Neslihan Kahraman , Zülal Kesmen %T Bazı Gıdalardan İzole Edilen Bozulma Etkeni Maya Türlerinin Tanımlanması %D 2020 %J Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi %P 2636-7874-2630-6034 %V 35 %N 1 %R %U |
ISNAD | Erdem Büyükkiraz, Mine , Avcı, Esra , Kahraman, Neslihan , Kesmen, Zülal . "Bazı Gıdalardan İzole Edilen Bozulma Etkeni Maya Türlerinin Tanımlanması". Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 35 / 1 (Haziran 2020): 15-28 . |
AMA | Erdem Büyükkiraz M. , Avcı E. , Kahraman N. , Kesmen Z. Bazı Gıdalardan İzole Edilen Bozulma Etkeni Maya Türlerinin Tanımlanması. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der.. 2020; 35(1): 15-28. |
Vancouver | Erdem Büyükkiraz M. , Avcı E. , Kahraman N. , Kesmen Z. Bazı Gıdalardan İzole Edilen Bozulma Etkeni Maya Türlerinin Tanımlanması. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2020; 35(1): 15-28. |
IEEE | M. Erdem Büyükkiraz , E. Avcı , N. Kahraman ve Z. Kesmen , "Bazı Gıdalardan İzole Edilen Bozulma Etkeni Maya Türlerinin Tanımlanması", Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 35, sayı. 1, ss. 15-28, Haz. 2020 |
“Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.