Çalışma Kilis ilinde yürütülen küçükbaş hayvancılık faaliyetleri hakkında bilgi edinmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 26 köyde bulunan 81 işletme sahibi ile yüz yüze derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. İşletme sahiplerinin çoğunlukla 41-50 yaş aralığında ve 30-40 yıldır hayvancılıkla meşgul oldukları, % 13.6’sının okur yazar olmadığı ve % 71.6’sının ilkokul mezunu olduğu tespit edilmiştir. Hayvanların bakımları genellikle işletme sahibi, eşi ve çocukları tarafından karşılanmakta olup, birkaç işletme kısa süreli Suriyeli işçi çalıştırdıklarını belirtmiştir. Hayvanların %92.6’sı elle sağılmakta ve sütün %67.8’i peynir olarak değerlendirilmektedir. İşletmeciler en fazla İvesi koyunu (%86.4) ve Kilis keçisini (%100) tercih ettiklerini bildirmişlerdir. İşletme sahiplerinin %81.5’i arazisi olduğunu, hayvancılıkla birlikte bitkisel üretim de yaptığını(%69.1) ve %84’ü göçerlik yapmadığını belirtmiştir. Hayvanlar genellikle yazın açık kışın kapalı alanlarda (%56.8) barınmaktadır. Hayvanlar genellikle ek yem ile birlikte meradan beslenmekte sadece % 4.9’u işletmede elden beslenmektedir. Kilis ilinde hayvancılık faaliyetini sürdüren kişilerin eğitim seviyeleri oldukça düşük ve geleneksel yöntemlerle hayvancılık yapılmaktadır. Gençler köyde kalmak istemedikleri için işletmeler çoban bulmakta sorun yaşamakta ve genellikle küçük ölçekli işletmeler olarak faaliyetini sürdürmektedirler.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği eğitim düzeyi çiftçilerin deneyimi çoban sorunu
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 36 Sayı: 1 |
“Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.