Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of Bioactive Properties, Aflatoxin and Ochratoxin A Levels of Dried Figs

Yıl 2024, Cilt: 39 Sayı: 1, 108 - 125, 28.06.2024

Öz

In this study, the sugar composition, antioxidant capacity, total phenolic content, aflatoxin B1 (AFLB1), total aflatoxin (AFLB1+ AFLB2+ AFLG1+ AFLG2), and ochratoxin A (OTA) mycotoxin analyses of 21 different dried fig samples sold in Adana province were performed and their toxic properties were evaluated. 2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and 2,2-azinobis (3-ethylbenzothiazollin-6-sulphonic acid) (ABTS) methods were used to determine the antioxidant activity of dried figs. Sugar composition, OTA, and aflatoxin analyses were performed by high-performance liquid chromatography (HPLC). It was determined that 90.5% of the dried fig samples did not exceed the limits specified in the Turkish Food Codex Contaminants Regulation regarding aflatoxin and 76.2% regarding OTA. It was determined that figs have a high potential in terms of total phenolic content, antioxidant capacity and glucose is the dominant sugar. This study evaluates the antioxidant capacity and mycotoxin levels of dried figs sold in Adana.

Proje Numarası

Bu çalışma Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje Numarası: 21303018) tarafından desteklenmiştir.

Kaynakça

  • Abrunhosa, L., Morales, H., Soares, C., Calado, T., Vila-Chã, A. S., Pereira, M., & Venâncio, A. (2016). A Review of Mycotoxins in Food and Feed Products in Portugal and Estimation of Probable Daily Intakes. Critical reviews in food science and nutrition, 56(2), 249–265. https://doi.org/10.1080/10408398.2012.720619
  • Afsah-Hejri, L., Jinap, S., Hajeb, P., Radu, S., & Shakibazadeh, S. (2013). A review on mycotoxins in food and feed: Malaysia case study. Compr Rev Food Sci Food Saf 12: 629–651.
  • Aksoy U., Can H.Z., Hepaksoy S., Sahin N. (2001). Fig cultivation. TARP Turkey Agricultural Research Project Press, Izmir, Turkey.
  • Aksoy, U. (2017). The dried fig management and the potential for new products. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2017.1173.65.
  • Ammar, S., del Mar Contreras, M., Belguith-Hadrich, O., Segura-Carretero, A., & Bouaziz, M. (2015). Assessment of the distribution of phenolic compounds and contribution to the antioxidant activity in Tunisian fig leaves, fruits, skins, and pulps using mass spectrometry-based analysis. Food & function, 6(12), 3663-3677.

Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Yıl 2024, Cilt: 39 Sayı: 1, 108 - 125, 28.06.2024

Öz

Bu çalışmada, Adana ilinde satılan 21 farklı kuru incir örneğinin şeker bileşimi antioksidan kapasitesi, toplam fenolik madde miktarı, aflatoksin B1 (AFLB1) toplam aflatoksin (AFLB1+ AFLB2+ AFLG1+ AFLG2) ve okratoksin A (OTA) gibi mikotoksin analizleri yapılarak toksik özellikleri değerlendirilmiştir. Kuru incirlerin antioksidan aktivitesini belirlemek için 2,2-Difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) ve 2,2-azinobis (3-etilbenzotiyazollin-6-sülfonik asit) (ABTS) yöntemleri kullanılmıştır. Şeker bileşimi, OTA ve aflatoksin analizleri yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) ile yapılmıştır. Kuru incir örneklerinin çoğunun Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği'nde belirtilen aflatoksin ve okratoksin limitlerini aşmadığını göstermiştir. Bu çalışma, Adana'da satılan kuru incirlerin antioksidan kapasitesi ve mikotoksin düzeyleri açısından önemli bir değerlendirme sunmaktadır.

Destekleyen Kurum

Bu çalışma Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje Numarası: 21303018) tarafından desteklenmiştir.

Proje Numarası

Bu çalışma Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje Numarası: 21303018) tarafından desteklenmiştir.

Teşekkür

Bu çalışma Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje Numarası: 21303018) tarafından desteklenmiştir.

Kaynakça

  • Abrunhosa, L., Morales, H., Soares, C., Calado, T., Vila-Chã, A. S., Pereira, M., & Venâncio, A. (2016). A Review of Mycotoxins in Food and Feed Products in Portugal and Estimation of Probable Daily Intakes. Critical reviews in food science and nutrition, 56(2), 249–265. https://doi.org/10.1080/10408398.2012.720619
  • Afsah-Hejri, L., Jinap, S., Hajeb, P., Radu, S., & Shakibazadeh, S. (2013). A review on mycotoxins in food and feed: Malaysia case study. Compr Rev Food Sci Food Saf 12: 629–651.
  • Aksoy U., Can H.Z., Hepaksoy S., Sahin N. (2001). Fig cultivation. TARP Turkey Agricultural Research Project Press, Izmir, Turkey.
  • Aksoy, U. (2017). The dried fig management and the potential for new products. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2017.1173.65.
  • Ammar, S., del Mar Contreras, M., Belguith-Hadrich, O., Segura-Carretero, A., & Bouaziz, M. (2015). Assessment of the distribution of phenolic compounds and contribution to the antioxidant activity in Tunisian fig leaves, fruits, skins, and pulps using mass spectrometry-based analysis. Food & function, 6(12), 3663-3677.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Merve Uslu 0009-0008-6648-4956

Hatice Kübra Şaşmaz

Esra Ereli 0009-0005-9424-5483

Hasim Kelebek 0000-0002-8419-3019

Proje Numarası Bu çalışma Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje Numarası: 21303018) tarafından desteklenmiştir.
Yayımlanma Tarihi 28 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 18 Mart 2024
Kabul Tarihi 8 Mayıs 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 39 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Uslu, M., Şaşmaz, H. K., Ereli, E., Kelebek, H. (2024). Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 39(1), 108-125.
AMA Uslu M, Şaşmaz HK, Ereli E, Kelebek H. Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Haziran 2024;39(1):108-125.
Chicago Uslu, Merve, Hatice Kübra Şaşmaz, Esra Ereli, ve Hasim Kelebek. “Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin Ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 39, sy. 1 (Haziran 2024): 108-25.
EndNote Uslu M, Şaşmaz HK, Ereli E, Kelebek H (01 Haziran 2024) Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39 1 108–125.
IEEE M. Uslu, H. K. Şaşmaz, E. Ereli, ve H. Kelebek, “Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 39, sy. 1, ss. 108–125, 2024.
ISNAD Uslu, Merve vd. “Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin Ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39/1 (Haziran 2024), 108-125.
JAMA Uslu M, Şaşmaz HK, Ereli E, Kelebek H. Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2024;39:108–125.
MLA Uslu, Merve vd. “Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin Ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 39, sy. 1, 2024, ss. 108-25.
Vancouver Uslu M, Şaşmaz HK, Ereli E, Kelebek H. Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2024;39(1):108-25.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu