In this study, the sugar composition, antioxidant capacity, total phenolic content, aflatoxin B1 (AFLB1), total aflatoxin (AFLB1+ AFLB2+ AFLG1+ AFLG2), and ochratoxin A (OTA) mycotoxin analyses of 21 different dried fig samples sold in Adana province were performed and their toxic properties were evaluated. 2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and 2,2-azinobis (3-ethylbenzothiazollin-6-sulphonic acid) (ABTS) methods were used to determine the antioxidant activity of dried figs. Sugar composition, OTA, and aflatoxin analyses were performed by high-performance liquid chromatography (HPLC). It was determined that 90.5% of the dried fig samples did not exceed the limits specified in the Turkish Food Codex Contaminants Regulation regarding aflatoxin and 76.2% regarding OTA. It was determined that figs have a high potential in terms of total phenolic content, antioxidant capacity and glucose is the dominant sugar. This study evaluates the antioxidant capacity and mycotoxin levels of dried figs sold in Adana.
Ficus carica aflatoxin phenolics mycotoxin antioxidant capacity sugar
Bu çalışma Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje Numarası: 21303018) tarafından desteklenmiştir.
Bu çalışmada, Adana ilinde satılan 21 farklı kuru incir örneğinin şeker bileşimi antioksidan kapasitesi, toplam fenolik madde miktarı, aflatoksin B1 (AFLB1) toplam aflatoksin (AFLB1+ AFLB2+ AFLG1+ AFLG2) ve okratoksin A (OTA) gibi mikotoksin analizleri yapılarak toksik özellikleri değerlendirilmiştir. Kuru incirlerin antioksidan aktivitesini belirlemek için 2,2-Difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) ve 2,2-azinobis (3-etilbenzotiyazollin-6-sülfonik asit) (ABTS) yöntemleri kullanılmıştır. Şeker bileşimi, OTA ve aflatoksin analizleri yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) ile yapılmıştır. Kuru incir örneklerinin çoğunun Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği'nde belirtilen aflatoksin ve okratoksin limitlerini aşmadığını göstermiştir. Bu çalışma, Adana'da satılan kuru incirlerin antioksidan kapasitesi ve mikotoksin düzeyleri açısından önemli bir değerlendirme sunmaktadır.
Ficus carica aflatoxin ochratoxin mycotoxin antioxidant capacity HPLC
Bu çalışma Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje Numarası: 21303018) tarafından desteklenmiştir.
Bu çalışma Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje Numarası: 21303018) tarafından desteklenmiştir.
Bu çalışma Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje Numarası: 21303018) tarafından desteklenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Bu çalışma Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje Numarası: 21303018) tarafından desteklenmiştir. |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 18 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 8 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 39 Sayı: 1 |
“Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.