The aim of this study was to assess the impact of different coatings, specifically chitosan and chitosan combined with pomegranate and lemon extract, compared to noncoated samples, on the quality of apple and kiwifruit slices during 21-day storage at 8°C. Results showed that during storage, the dry matter content of apple and kiwifruit slices increased with chitosan-coating or a combination of phenolic extracts and chitosan, compared to the control samples. Chitosan alone slightly increased apple slices' pH, while the use of phenolic extracts decreased pH, indicating chitosan coating's pH control. pH values fluctuated during the 21-day storage, with coated-kiwifruit slices reaching lowest levels on days 14 and 21. Weight loss occurred in uncoated-fruits, while coated fruits gained weight. L*values decreased in all kiwifruit samples during storage, except control and chitosan+phenolic-coated apples, which increased. a*values increased in chitosan-coated apples, control and chitosan+phenolic extract-coated kiwifruit samples after storage, while others showed a decrease. All samples showed decreased b*values after 21-days of storage. No visual mold formation was observed in any sample. Sensory attributes slightly decreased with increased storage duration. Overall, the combination of chitosan and phenolic extract can effectively extend the shelf life and preserve quality parameters of apple and kiwifruit slices.
Apple slice kiwi-fruit slice pomegranate and lemon peel extract chitosan coating.
This work was supported by The Scientific and Technological Research Council of Turkey (TUBITAK). Grant/ Award Number: 1919B012003845
Bu çalışmanın amacı, özellikle kitosan ve kitosanın nar ve limon ekstresi ile birlikte kullanımının, elma ve kivi dilimlerinin kalitesi üzerindeki etkisini kaplanmamış örneklerle karşılaştırılılarak değerlendirmektir. Elde edilen bulgular, depolama süresince , kitosan kaplaması veya fenolik ekstrakları ve kitosanın bir kombinasyonunun, kontrol örnekleri ile karşılaştırıldığında, elma ve kivi dilimlerinin kuru madde içeriğinin arttığını göstermiştir. Yalnızca kitosan kullanımı, elma dilimlerinin pH değerini hafifçe arttırmış, fenolik ekstrelerin kullanımı ise pH değerini azaltmıştır, bu da kitosan kaplamanın pH kontrolünü göstermektedir. pH değerleri depolama süresince değişkenlik göstermiş olup, kaplanmış kivi dilimleri 14. ve 21. günlerde en düşük seviyelere ulaşmıştır. Kaplanmamış meyvelerde ağırlık kaybı olurken, kaplanmış meyveler ağırlık kazanmıştır. L* değerleri, depolama süresince tüm kivi örneklerinde azalmış, ancak kontrol ve kitosan + fenolik ekstrktı ile kaplanmış elma dilimlerinın L* değerlerini arttırmıştır. a* değerleri, depolama sonrasında kitosan kaplı elmalar, kontrol ve kitosan + fenolik ekstraktı ile kaplanmış kivi örneklerinde artarken, diğer örneklerde azalmıştır. Tüm örnekler, 21 günlük depolama sonrasında azalan b* değerleri göstermiştir. Herhangi bir örnekte gözle görülür bir küf oluşumu gözlemlenmemiştir. Duyusal özellikler, depolama süresi arttıkça hafifçe azalmıştır. Genel olarak, kitosan ve fenolik ekstraktın kombinasyonunun, elma ve kivi dilimlerinin raf ömrünü etkili bir şekilde uzatabileceği ve kalite parametrelerini koruyabileceği görülmüştür.
Elma dilimi kivi dilimi kitosan kaplama. nar ve limon kabuğu özütü
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 25 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 39 Sayı: 1 |
“Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.