This study aimed to determine their opinions regarding the effect of secondary school principals’ leadership styles on teachers’ performance. Target population of the study constituted 1524 teachers working in public and private secondary schools in 2014-2015 school year within the boundaries of Etimesgut district. Research sample consisted of 306 teachers who were selected from this population simple random sampling method. Research data were collected using a questionnaire borne the name “leadership survey”, which consists of two parts including “personal information and information on institution where task is performed” and “effect of leadership characteristics of school principals on teachers’ performance”. Ethical, transformative, cultural, instructional and visionary leadership styles were discussed within the scope of research. The styles of “Ethical Leadership”, “Transformational Leadership”, “Cultural Leadership”, “Instructional Leadership” and “Visionary Leadership” discussed here have been found to have an effect upon teacher performance at the level of “I agree”. Five behaviors of each leadership characteristic were determined using factor analysis technique. It has been determined that behaviors of “behaving in accordance with what one has said”, “integrating moral principles and rules of conduct into school culture”, “showing respect for moral values and traditions” and “maintaining order and discipline necessary for an effective education and training” had an effect upon teacher performance at the level of “I quite agree”, behaviors of “creating an environment where teachers can learn the history of school” and “watching on site education-training by visiting the classes” at the level of “I partly agree” and the behaviors apart from these at the level of “I agree”
Bu çalışma; ortaöğretim okulu müdürlerinin liderlik stillerinin, öğretmenlerin performanslarına etkisine ilişkin öğretmen görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2014-2015 eğitimöğretim yılında Etimesgut ilçesi sınırları içinde, resmi ve özel ortaöğretim kurumlarında görev yapan 1524 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemeni ise, bu evrenden basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 306 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma verileri, “Liderlik Araştırması” adını taşıyan ve “Kişisel Bilgiler ile Görev Yapılan Kurum Bilgileri” ile “Okul Müdürlerinin Liderlik Özelliklerinin Öğretmen Performansına Etkisi” olmak üzere iki bölümden oluşan bir anketle toplanmıştır. Araştırma kapsamında, etik, dönüşümcü, kültürel, öğretimsel ve vizyoner liderlik stilleri ele alınmıştır. Çalışmada, liderlik stilleri olarak ele alınan; “Etik Liderlik”, “Dönüşümcü Liderlik”, “Kültürel Liderlik”, “Öğretimsel Liderlik” ve “Vizyoner Liderlik” stillerinin, öğretmen performansı üzerinde, “katılıyorum” düzeyinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Faktör analizi tekniği ile her liderlik özelliğine ilişkin, beş davranış belirlenmiştir. Bu davranışlardan, “Söyledikleri ile yaptıklarının uyumlu olması”, “Ahlaki ilkeleri ve davranış kurallarını okul kültürüne yerleştirmesi”, “Ahlaki değerlere ve geleneklere saygı göstermesi” ve “Etkili bir eğitim ve öğretim için gerekli düzen ve disiplini sağlaması” davranışlarının “oldukça katılıyorum”, “Öğretmenlerin okulun tarihini öğrenmeleri için ortam hazırlaması” ile “Sınıfları ziyaret ederek eğitim-öğretimi yerinde izlemesi” davranışlarının “kısmen katılıyorum” düzeyinde, bunların dışında kalan davranışların ise “katılıyorum” düzeyinde etkili olduğu belirlenmiştir
Liderlik Stilleri Liderlik Davranışları Öğretmen Performansı
Diğer ID | JA34SM72HE |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2016 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ekim 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 3 Sayı: 2 |
Başvuru yapılan makalenin değerlendirmeye alınabilmesi için dergi yazım kurallarına göre yazılmış olması, tam metnin yazar bilgilerini içermemesi, makale şablonuna göre yazılması, benzerlik raporunun yüklenmesi ve telif hakkı devir formunun imzalanarak yüklenmesi gerekmektedir. Değerlendirme süreci tamamlanarak yayına kabul edilen makaleler, yazar/lar tarafından düzeltmeleri yapılıp, yazar bilgileri eklenerek yeniden dergi sitesine yüklenmelidir. Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar ile ilgili bilgilere Etik İlkeler ve Yayın Politikası sayfasından ulaşılabilir. Etik Kurul İzni gerektirmeyen çalışmalar için in Etik Kurul İzni Gerektirmeyen Çalışma Beyan Formu doldurularak sisteme yüklenmeli ve makalede belirtilmelidir.