TR
EN
Japon Yeni Dinî Hareketi Ōmoto’nun Dinî-Fenomenolojik Tarihi
Öz
Ōmoto, Japon dinî tarihi içerisinde adından en çok söz ettiren, Şinto temelli bir Japon Yeni Dinî Hareketi (YDH)’dir. Japon tarihinde Meiji Dönemi itibariyle başlatılan hareket inanç ve ibadetleriyle dünyevi-politik düşüncelerini birleştirerek Taishō ve Shōwa dönemlerinde öne çıkmıştır. Modern dönemle birlikte pasifize olan hareket, içerisinde farklı eğilimlerin etkisiyle bölünme sürecine girmiştir. Günümüzde üç ayrı dinî grup olarak faaliyetlerini devam ettirmektedir. Ōmoto’nun dinî-fenomenolojik tarihini dikkate aldığımız araştırmamız Kuruluş Dönemi (1892-1918), Kurumsallaşma Dönemi (1918-1948) ve Yeniden Doğuş, Bölünme ve Pasiflik Dönemi (1948’den Günümüze) olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmamız ülkemiz ve dünya literatüründe Ōmoto’nun dinî-fenomenolojik tarihi açısından kapsayıcı nitelikte bir araştırma olup bu çalışmamızla literatüre katkı sağlanarak yeni araştırmalara fayda sağlanması amaçlanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Astley, Trevor. “An Introduction to The Japanese New Religions”. Nanzan Guide to Japanese Religious. ed. Paul Loren Swanson - Clark Chilson. Hawaii: University of Hawaii Press, 2006.
- Bıyık, Mustafa. “Ômoto”. Yeni Dini Hareketler Ansiklopedisi. ed. Süleyman Turan - Emine Battal. 393-396. İstanbul: Okur Akademi, 2020.
- Bix, Herbert P. Hirohito And The Making Of Modern Japan. Harper Collins, 2009.
- Blacker, Carmen. “Millenarian Aspects of The New Religions Movements”. Tradition and Modernization in Japanese Culture. ed. Donald H. Shively. New Jersey: Princeton University Press, 1971.
- Bunkachō-hen. 2020 Shūkyō Nenkan. Tokyo: Kabushiki Kaisha, 2020.
- Chong, Key Ray. “The Tonghak Rebellion: Harbinger of Korean Nationalism”. Journal of Korean Studies 1/1 (1969), 73-88.
- Choushusho. Hon Shiryou Shuusei San Jiken Hen. Tokyo: San’ichishobō, 1985.
- Clarke, Peter. “Omoto (Great Origin)”. Encyclopedia of New Religious Movements. ed. Peter Clarke. New York: Routledge, 2005.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Din Araştırmaları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yetkin Karaoğlu
*
0000-0002-5036-2590
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Mart 2023
Gönderilme Tarihi
5 Kasım 2022
Kabul Tarihi
20 Mart 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1970 Cilt: 23 Sayı: 1
ISNAD
Karaoğlu, Yetkin. “Japon Yeni Dinî Hareketi Ōmoto’nun Dinî-Fenomenolojik Tarihi”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 23/1 (01 Mart 2023): 311-336. https://doi.org/10.33415/daad.1198291.