AR
TR
EN
Ahlâk Eğitiminde Kullanılan “Hülâsa-i Mekârim-i Ahlâk” taki Soru Cevap Tekniğinin Analizi
Öz
Günümüzde olduğu gibi geçmişte de eğitim öğretim sürecinin hemen her aşamasında kullanılan soru cevap tekniğinin önemi yadsınamaz bir gerçektir. Osmanlı mektep sisteminde kullanılan ders kitaplarından iyi bir şekilde faydalanmak için çoğu ders kitabı soru cevap şeklinde yazılmıştır. Bu tür kitaplar aynı zamanda bir ders materyali olarak da kullanılmıştır. Bunlardan bir tanesi de bu çalışmanın konusunu oluşturan Hülâsa-i Mekârim-i Ahlâk isimli kitaptır. Eseri önemli kılan husus, soru cevap tekniğini kullanarak yazılmasının yanında nazarî ahlâkı merkeze almasıdır. Zira mektep sisteminin müfredatındaki ahlâk dersine ait diğer kitaplar ağırlıklı olarak vazife anlayışını merkeze alan bir yaklaşımla yazılmıştır. Çalışmamızın amacı; ahlâk eğitiminde kullanılan Hülâsa-i Mekârim-i Ahlâk isimli eserdeki soru cevap tekniğinin analizini yapmaktır. Çalışmada cevabını aradığımız husus eserde kullanılan soru cevap tekniğinde nasıl bir yolun izlendiğini ve soruların niteliğinin ne olduğunu tespit etmektir. Bu bağlamda ortaya konulan problemin çözümünde nitel araştırma desenine uygun bir şekilde nitel veri toplama yöntemlerinden doküman incelemesine, verilerin çözümlenmesinde içerik analizine başvurulmuştur. Bu kapsamda öncelikle çalışmanın konusunu oluşturan eserdeki sorular sınıflandırılmıştır. Daha sonra eserde kullanılan soru cevap tekniğinin öğretim yöntem ve teknikleri ile mantık ilmi açısından analizi yapılmıştır. Sonuçta, kitaptaki soruların bilişsel ve duyuşsal alana hitap ettiği görülmüştür. Mantık ilminde varlığın anlaşılmasına ilişkin yöneltilen temel sorulardan en çok “nedir?” soru edatının kullanıldığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Bu çalışma için herhangi bir kurumdan destek alınmamıştır.
Teşekkür
Makaleyi inceleyerek değerli katkılar sunan Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Üzümcü ile Ar. Gör. Ali Sever'e teşekkür ediyorum.
Kaynakça
- Abdullah Şevket (İçelli). Ahlâk-ı Dinî. İstanbul: Hürriyet Matbaası, 1328.
- Ağırakça Pehlivan, Gülsüm. Mekteplerde Ahlâk Eğitimi ve Öğretimi (1839-1923). İstanbul: Çamlıca Yayınları, 2013.
- Ahmed Nazif. Ahlâk-k Diniye ve Vezâif-i İslâmiye. İstanbul: Matbaa-i Ahmed Kâmil, 1331.
- Ali Seydi. Ahlâk-ı Dinî (Vezâif Nazariyesi Üzerine Müretteb). Dersaâdet: Kanaat Matbaası, Birinci Tab’ı., 1329.
- Arslan, Ali - Cevat Eker (ed.). Öğretim İlke ve Yöntemleri. Ankara: Nobel Yayınları, 3. Basım., 2020.
- Bloom, Benjamin S. (ed.). Taxonomy of Educational Objectives: The Classification of Educational Goals- Handbook 1 Cognitive Domain. Michigan: Longmans, 1956.
- Borich, Gray D. Etkili Öğretim Yöntemleri “Araştırma Temelli Uygulama”. çev. M. Bahattin Acat. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık, 8. Baskı., 2017.
- Bursalı Mehmet Tahir bin Rıfat. Ahlâk Kitaplarımız. İstanbul: Necm-i İstikbâl Matbaası, 1325.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Din Araştırmaları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
30 Eylül 2023
Gönderilme Tarihi
30 Mayıs 2023
Kabul Tarihi
20 Eylül 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 23 Sayı: 2
APA
Çeliktaş, H. S. (2023). Ahlâk Eğitiminde Kullanılan “Hülâsa-i Mekârim-i Ahlâk” taki Soru Cevap Tekniğinin Analizi. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 23(2), 685-710. https://doi.org/10.33415/daad.1307358
AMA
1.Çeliktaş HS. Ahlâk Eğitiminde Kullanılan “Hülâsa-i Mekârim-i Ahlâk” taki Soru Cevap Tekniğinin Analizi. daad. 2023;23(2):685-710. doi:10.33415/daad.1307358
Chicago
Çeliktaş, Hasan Sabri. 2023. “Ahlâk Eğitiminde Kullanılan ‘Hülâsa-i Mekârim-i Ahlâk’ taki Soru Cevap Tekniğinin Analizi”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 23 (2): 685-710. https://doi.org/10.33415/daad.1307358.
EndNote
Çeliktaş HS (01 Eylül 2023) Ahlâk Eğitiminde Kullanılan “Hülâsa-i Mekârim-i Ahlâk” taki Soru Cevap Tekniğinin Analizi. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 23 2 685–710.
IEEE
[1]H. S. Çeliktaş, “Ahlâk Eğitiminde Kullanılan ‘Hülâsa-i Mekârim-i Ahlâk’ taki Soru Cevap Tekniğinin Analizi”, daad, c. 23, sy 2, ss. 685–710, Eyl. 2023, doi: 10.33415/daad.1307358.
ISNAD
Çeliktaş, Hasan Sabri. “Ahlâk Eğitiminde Kullanılan ‘Hülâsa-i Mekârim-i Ahlâk’ taki Soru Cevap Tekniğinin Analizi”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 23/2 (01 Eylül 2023): 685-710. https://doi.org/10.33415/daad.1307358.
JAMA
1.Çeliktaş HS. Ahlâk Eğitiminde Kullanılan “Hülâsa-i Mekârim-i Ahlâk” taki Soru Cevap Tekniğinin Analizi. daad. 2023;23:685–710.
MLA
Çeliktaş, Hasan Sabri. “Ahlâk Eğitiminde Kullanılan ‘Hülâsa-i Mekârim-i Ahlâk’ taki Soru Cevap Tekniğinin Analizi”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, c. 23, sy 2, Eylül 2023, ss. 685-10, doi:10.33415/daad.1307358.
Vancouver
1.Hasan Sabri Çeliktaş. Ahlâk Eğitiminde Kullanılan “Hülâsa-i Mekârim-i Ahlâk” taki Soru Cevap Tekniğinin Analizi. daad. 01 Eylül 2023;23(2):685-710. doi:10.33415/daad.1307358