DİYANET ARAPÇA İLMÎ DERGİ YAYIN İLKELERİ VE YAZIM KURALLARI
A) Yayın İlkeleri
1. Diyanet Arapça İlmî Dergi; dinî, sosyal alanlarda yapılan araştırma ve derleme makalelere yer veren, Diyanet İşleri Başkanlığı’na ait bilimsel ve hakemli bir dergidir. Dergimiz; Haziran ve Aralık aylarında yılda iki sayı olarak yayımlanır.B) YAZIM İLKELERİ
1. Dergimize gönderilen yazılar, Microsoft Office Word programında yazılmalı veya bu programa uyarlanarak gönderilmelidir. Gönderilen yazılar bütün ekleriyle birlikte dergi formatında olmalı ve toplamda 50 sayfayı așmamalıdır.
2. Yazılara, Türkçe-İngilizce-Arapça bașlık ve öz (150-200 kelime) ile en az beș en fazla sekiz kelime olmak üzere Türkçe-İngilizce-Arapça anahtar kelimeler ve makale sonuna yararlanılan eserleri gösteren “Kaynakça” eklenmelidir. Arapça yayımlanmış eserler ile diğer alfabelerde yayımlanan eserler farklı başlıklarda gösterilmekle birlikte makalede istifade edilen tüm eserlere “Bibliyografya” başlığı altında da ayrıca Latin alfabesiyle yer verilmesi gerekmektedir.
3. Sayfa düzeni A4 boyutunda olmalı, kenar boșlukları ise 2,5 cm olacak șekilde ayarlanmalıdır.
4. Yayımlanması talep edilen yazılarda ana metin Traditional Naskh yazı tipinde, 13 punto olacak șekilde ve 1,15 satır aralığıyla yazılmalıdır. Ana metinde kullanılacak bașlıklar ise aynı yazı tipi ile 13 punto büyüklüğünde kalın (bold) olmalıdır. Yayımlanması talep edilen yazılarda Arapça dışında metin kullanılacaksa bu da Times New Roman yazı tipinde 12 punto olarak yazılmalıdır.
5. Makalede yazar isminden sonra varsa unvan ve görev yaptığı kurum ile yıldız simgeli bir dipnotta yazarın ORCID numarası ile mail adresi yazılmalıdır.
6. Makale bölüm bașlıkları șu șekilde atılmalıdır;
الملخص (Öz – Abstract)
المدخل (Giriș)
الخاتمة (Sonuç)
المصادر والمراجع / المصادر التركية والأجنبية (Kaynakça)
7. Tablo ve șekiller, telif hakkı içeriyorsa, telif hakkı sahibinden basılı ve elektronik kullanım için yazılı izin alınması ve tablo veya șekil altında “Kaynak” ibaresi ile kaynağın belirtilmesi gereklidir.
8. Çalıșmada kullanılabilecek șekil ya da tablo sayısı en fazla 10 adet ile sınırlandırılmalıdır.
9. Dipnotlar, Traditional Naskh yazı tipinde 11 punto ve 1,0 satır aralığıyla eklenmelidir.
10. Dipnot referans numaraları noktalama ișaretlerinden sonra konulmalıdır.
11. Dipnot ve kaynakça referans sistemi olarak –bazı istisnai tercihler dışında– İSAM’ın Tahkikli Neşir Esasları (İTNES) baz alınacaktır.
12. Her sayfanın alt kısmında numaralandırılmıș bir biçimde dipnotlar sunulmalıdır. Dipnotlarda kaynak gösteriminde șu sıralama izlenmelidir: Yazarın ismi, kitabın ismi, cilt sayısı/sayfa sayısı.
• Kitap
Dipnot Örnek
الهداية شرح بداية المبتدي؛
برهان الدين أبو الحسن علي بن أبي بكر المرغناني (ت. 1197/593).
تحقيق أحمد محمود شهادة، دار الفرفور، دمشق، 2006/1427.
• Makale
Dipnot Örnek:
Bulut, “Camiler ve Cami Hizmetlilerinin Evkaf Umum Müdürlüğünce İdaresi”, s. 442.
Kaynakça Örnek:
Bulut, Mehmet, “Camiler ve Cami Hizmetlilerinin Evkaf Umum Müdürlüğünce İdaresi”, Diyanet İlmî Dergi 55/2 (Haziran 2019): 435.