Araştırma Makalesi

HELÂL SERTİFİKASINA YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER ve BU SERTİFİKADAN KAYNAKLANMASI MUHTEMEL ÖZEL HUKUK İHTİLAFLARI

Cilt: 4 Sayı: 2 28 Aralık 2020
PDF İndir

HELÂL SERTİFİKASINA YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER ve BU SERTİFİKADAN KAYNAKLANMASI MUHTEMEL ÖZEL HUKUK İHTİLAFLARI

Öz

Helâl sertifikası, çift yönlü faydalarıyla, yalnız alıcı/tüketici kümesini değil, satıcı/sağlayıcı/tacir kesimini de etkisi altına almaktadır. Yine de helâl sertifikasının ticaret hayatındaki var oluşuna, gerek Türk, gerek mukayeseli öğretide eleştiriler yöneltilmektedir. Helâl sertifikasına yöneltilen eleştirilerin dikkate alınması, bu sertifikanın itibarının artmasını sağlayabilir. Bir emtianın veya hizmetin helâl olup olmadığı asla nihai anlamda şüpheli olamaz. Bahsedilen şüphe sadece üretim veya sunum sürecine dair bilgi eksikliğinden kaynaklanmakta olup geçicidir. Üretim veya sunum süreci, özellikle içerik ve katkı maddeleri tam tamına analiz edilirse, her emtia veya hizmetin helâl yahut haram olduğu derhal netleşir. Sertifikası olmadığı hâlde sertifikalıymışçasına satılan veya haram olmasına rağmen helâlmişçesine sertifikalanan ürün, alım satımın tüm aktörleri nezdinde çeşitli hukukî ihtilaflara sebep olabilir. Helâl sertifikası kaynaklı özel hukuk ihtilaflarının ulusal çözümünde, Türk Medenî Kanunu, Türk Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uygulama alanı bulabilir. Sayılan kanunların uygulanmasında belirleyici olan başat kriter, somut olayda rôl alan süjelerin hukukî statüsüdür. Helâl sertifikasından kaynaklanması muhtemel özel hukuk ihtilaflarında, ulusal hukukun sunduğu hukukî kurumlardan birini diğerine tercih ederken, alıcının, tüketici veya tacir olup olmadığı araştırılır ki, buna göre mezkûr ihtilafın vasıflandırılmasında, borçlar, kişiler, tüketici ve/veya ticaret hukukundan yararlanılır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alkış, A. (2018). Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) İslâm Hukuku Açısından Değerlendirilmesi. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 13, 31-54.
  2. Alagöz Başaran, S. ve Demirel E. (2017). Helâl Gıda Sertifikalı Ürünlerin Tüketici̇ Davranışları Üzerine Etkisi̇: Konya İli̇ Üzerinde Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü̈ Dergisi, 3/28, 451-472.
  3. Atasoy, A. Ö. ve Özdil, H. (2017). Ticarî Satım Sözleşmelerinde Satıcının Ayıba Karşı Tekeffül Borcu Bağlamında Ayıp İhbarında Şekil ve İspat Sorunu. İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 3/1, 1-19.
  4. Ayan, N. (2007). Taşınır Satımında Satıcının Kanundan Doğan Ayıba Karşı Tekeffül Borcu. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 15/1, 11-37.
  5. Ayhan, L. H. (2011). Birleşmiş Milletler Viyana Satım Sözleşmesi’ne Göre Uluslararası Satım Sözleşmelerinde Satıcının Ayıba Karşı Tekeffül Borcu. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 15/2, 1-57.
  6. Aytaç, B. M. (2017). Sinsi veya Uyanık Pazarlama(?); Kavramsal Çerçeve ve Örnek Olaylar. Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi, 12/47, 111-131.
  7. Bakan, M. ve Doğan, F. İ. (2018). Rekabet ve Türk Ticaret Kanunu’nda Haksız Rekabet. Social Sciences Studies Journal, 4/16, 1409-1425.
  8. Ballı, M. (2015). Türk Ticaret Kanunu’na Göre Haksız Rekabet. Gümrük ve Ticaret Dergisi, 62-72. 12.8.2020 tarihinde https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1020189 adresinden erişildi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hukuk

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

28 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

28 Ekim 2020

Kabul Tarihi

23 Kasım 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Tüzüner, Ö. (2020). HELÂL SERTİFİKASINA YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER ve BU SERTİFİKADAN KAYNAKLANMASI MUHTEMEL ÖZEL HUKUK İHTİLAFLARI. Doğu Anadolu Sosyal Bilimlerde Eğilimler Dergisi, 4(2), 17-31. https://izlik.org/JA77PD48JK
AMA
1.Tüzüner Ö. HELÂL SERTİFİKASINA YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER ve BU SERTİFİKADAN KAYNAKLANMASI MUHTEMEL ÖZEL HUKUK İHTİLAFLARI. DASED. 2020;4(2):17-31. https://izlik.org/JA77PD48JK
Chicago
Tüzüner, Özlem. 2020. “HELÂL SERTİFİKASINA YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER ve BU SERTİFİKADAN KAYNAKLANMASI MUHTEMEL ÖZEL HUKUK İHTİLAFLARI”. Doğu Anadolu Sosyal Bilimlerde Eğilimler Dergisi 4 (2): 17-31. https://izlik.org/JA77PD48JK.
EndNote
Tüzüner Ö (01 Aralık 2020) HELÂL SERTİFİKASINA YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER ve BU SERTİFİKADAN KAYNAKLANMASI MUHTEMEL ÖZEL HUKUK İHTİLAFLARI. Doğu Anadolu Sosyal Bilimlerde Eğilimler Dergisi 4 2 17–31.
IEEE
[1]Ö. Tüzüner, “HELÂL SERTİFİKASINA YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER ve BU SERTİFİKADAN KAYNAKLANMASI MUHTEMEL ÖZEL HUKUK İHTİLAFLARI”, DASED, c. 4, sy 2, ss. 17–31, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77PD48JK
ISNAD
Tüzüner, Özlem. “HELÂL SERTİFİKASINA YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER ve BU SERTİFİKADAN KAYNAKLANMASI MUHTEMEL ÖZEL HUKUK İHTİLAFLARI”. Doğu Anadolu Sosyal Bilimlerde Eğilimler Dergisi 4/2 (01 Aralık 2020): 17-31. https://izlik.org/JA77PD48JK.
JAMA
1.Tüzüner Ö. HELÂL SERTİFİKASINA YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER ve BU SERTİFİKADAN KAYNAKLANMASI MUHTEMEL ÖZEL HUKUK İHTİLAFLARI. DASED. 2020;4:17–31.
MLA
Tüzüner, Özlem. “HELÂL SERTİFİKASINA YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER ve BU SERTİFİKADAN KAYNAKLANMASI MUHTEMEL ÖZEL HUKUK İHTİLAFLARI”. Doğu Anadolu Sosyal Bilimlerde Eğilimler Dergisi, c. 4, sy 2, Aralık 2020, ss. 17-31, https://izlik.org/JA77PD48JK.
Vancouver
1.Özlem Tüzüner. HELÂL SERTİFİKASINA YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER ve BU SERTİFİKADAN KAYNAKLANMASI MUHTEMEL ÖZEL HUKUK İHTİLAFLARI. DASED [Internet]. 01 Aralık 2020;4(2):17-31. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77PD48JK