Araştırma Makalesi

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN EĞİTİM SÜRECİNİN RİSK ODAKLI İÇ DENETİMİ: BİR RİSK- KONTROL MATRİSİ ÖNERİSİ

Sayı: 30 30 Ağustos 2024
PDF İndir
EN TR

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN EĞİTİM SÜRECİNİN RİSK ODAKLI İÇ DENETİMİ: BİR RİSK- KONTROL MATRİSİ ÖNERİSİ

Öz

Vakıf üniversitelerinin eğitim sistemi, stratejik yönetimin uyguladığı üst düzey vizyon belgelerinin şekillendirdiği bir süreçtir ve farklı riskler içermektedir. Amaçlara uygun eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik plan ve programlar üniversite birimlerinin ortak çalışmalarıyla oluşturulur ve kaynakların ayrılması ile yürütülür. Her yıl eğitime tahsisli mali ve mali olmayan sınırlı kaynakların etkin, ekonomik ve verimli kullanılması; eğitim kurumunun sürekliliği bakımından önemlidir. Kurumsal süreçlerin doğru şekilde işletilmesi ve kaynakların amaçlar doğrultusunda kullanılmasını sağlamak üzere üniversitelerde risk yönetim sistemlerinin geliştirilmesine iç denetim birimlerinin önemli katkılar sağlayabileceği aşikardır. Bu çalışmanın amacı; üniversitelerin risk odaklı bir yaklaşımla eğitim-öğretim sürecini etkin bir şekilde denetleyebileceklerini ortaya koymak ve bir risk-kontrol matrisi modeli oluşturarak iç denetim fonksiyonunun sisteme katkısını göstermektir. Bu çalışmada; doküman analizi yöntemiyle, uluslararası uygulamalardan da yararlanılarak üniversitelerin eğitim-öğretim süreçlerinin nasıl denetlendiği, risk odaklı iç denetim yaklaşımı ve bu yaklaşımın eğitim süreçlerinin denetiminde nasıl uygulandığı incelenmiştir. Risk odaklı iç denetim yaklaşımıyla üniversitelerin eğitim-öğretim süreçlerine yönelik riskleri ve kontrolleri tespit edilmiş ve bu kontrollerin nasıl uygulanacağı, test edileceği açıklanmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda vakıf üniversitelerinde yapılacak eğitim-öğretim süreci denetiminde uygulanabilecek bir risk kontrol matrisi önerisi sunulmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Ostim Teknik Üniversitesi

Teşekkür

Bu makalenin yazım aşamasında, hayatını kaybeden Sayın Dr. Murat GÖRMEN' e minnettarlığımı borç bilir, ailesine sabırlar dilerim. Çalışmanın sonuçlandırılması hususunda desteklerini esirgemeyen Sayın Prof.Dr. Mustafa POLAT hocama sonsuz teşekkürler.

Kaynakça

  1. Abdolmohammadi, M. J., Burnaby, P. ve Hass, S. (2006). A Review of the Common Body of Knowledge (CBOK) Studies in Internal Auditing and An Overview of the Global CBOK 2006. Managerial Auditing Journal, 21(8), 811-821.
  2. Akyüz, Y.(2013). Türk Eğitim Tarihi M.Ö. 1000- M.S. 2013. Ankara, Pegem Akademi.
  3. Altunyayla, N. (2014). Türkiye’de Dünden Bugüne Eğitim Müfettişliği. Ankara, Eğitimiş Kültür Yayınları.
  4. Aydın, M. (2007). Çağdaş Eğitim Denetimi. Ankara: Hatiboğlu Yayınevi, 5. Baskı.
  5. Bağçivan, E. (2011). Üniversitelerde Eğitim Öğretimin Denetimi (Bir Model Önerisi), (Yayımlanmamış Y.L.Tezi) Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  6. Bernard, J.M. (2010), Special Issue on Clinical Supervision: A Reflection Numéro spécial sur le thème de la supervision clinique: Réflexions. Canadian Journal of Counselling, 44(3), 238-245.
  7. Black, A.L., Bailey, C.L. ve Bergin, J.J. (2011), Status of Clinical Supervision Among School Counselors in Southeast Georgia, Georgia School Counselors Association Journal, 18(1), 12-19.
  8. Campbell, M., Adams, G. W., Campbell, D. R. ve Rose, M. P. (2006). Internal Audit Can Deliver More Value. Financial Executive, January/February, 44-47.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İç Denetim

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Ağustos 2024

Gönderilme Tarihi

5 Nisan 2024

Kabul Tarihi

19 Temmuz 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Sayı: 30

Kaynak Göster

APA
Fırat, Z., & Görmen, M. (2024). VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN EĞİTİM SÜRECİNİN RİSK ODAKLI İÇ DENETİMİ: BİR RİSK- KONTROL MATRİSİ ÖNERİSİ. Denetişim, 30, 82-98. https://doi.org/10.58348/denetisim.1462253
AMA
1.Fırat Z, Görmen M. VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN EĞİTİM SÜRECİNİN RİSK ODAKLI İÇ DENETİMİ: BİR RİSK- KONTROL MATRİSİ ÖNERİSİ. DENETİŞİM. 2024;(30):82-98. doi:10.58348/denetisim.1462253
Chicago
Fırat, Zehra, ve Murat Görmen. 2024. “VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN EĞİTİM SÜRECİNİN RİSK ODAKLI İÇ DENETİMİ: BİR RİSK- KONTROL MATRİSİ ÖNERİSİ”. Denetişim, sy 30: 82-98. https://doi.org/10.58348/denetisim.1462253.
EndNote
Fırat Z, Görmen M (01 Ağustos 2024) VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN EĞİTİM SÜRECİNİN RİSK ODAKLI İÇ DENETİMİ: BİR RİSK- KONTROL MATRİSİ ÖNERİSİ. Denetişim 30 82–98.
IEEE
[1]Z. Fırat ve M. Görmen, “VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN EĞİTİM SÜRECİNİN RİSK ODAKLI İÇ DENETİMİ: BİR RİSK- KONTROL MATRİSİ ÖNERİSİ”, DENETİŞİM, sy 30, ss. 82–98, Ağu. 2024, doi: 10.58348/denetisim.1462253.
ISNAD
Fırat, Zehra - Görmen, Murat. “VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN EĞİTİM SÜRECİNİN RİSK ODAKLI İÇ DENETİMİ: BİR RİSK- KONTROL MATRİSİ ÖNERİSİ”. Denetişim. 30 (01 Ağustos 2024): 82-98. https://doi.org/10.58348/denetisim.1462253.
JAMA
1.Fırat Z, Görmen M. VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN EĞİTİM SÜRECİNİN RİSK ODAKLI İÇ DENETİMİ: BİR RİSK- KONTROL MATRİSİ ÖNERİSİ. DENETİŞİM. 2024;:82–98.
MLA
Fırat, Zehra, ve Murat Görmen. “VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN EĞİTİM SÜRECİNİN RİSK ODAKLI İÇ DENETİMİ: BİR RİSK- KONTROL MATRİSİ ÖNERİSİ”. Denetişim, sy 30, Ağustos 2024, ss. 82-98, doi:10.58348/denetisim.1462253.
Vancouver
1.Zehra Fırat, Murat Görmen. VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN EĞİTİM SÜRECİNİN RİSK ODAKLI İÇ DENETİMİ: BİR RİSK- KONTROL MATRİSİ ÖNERİSİ. DENETİŞİM. 01 Ağustos 2024;(30):82-98. doi:10.58348/denetisim.1462253

Denetişim dergisi yayımladığı çalışmalarla; alanındaki profesyoneller, akademisyenler ve düzenleyiciler arasında etkili bir iletişim ağı kurarak, Dünyada etkin bir denetim ve yönetim sistemine ulaşma yolculuğunda önemli mesafelerin kat edilmesine katkı sağlamaktadır.