The basis of all changes and updates in education and training activities lies in responding to the needs arising in the modern world conditions. Foreign language teaching similarly aims at the development of autonomous skills along with the ability to use the target language effectively, accurately and fluently in today's conditions. In this context, the Action-Oriented Approach included in the Common European Framework of Reference for Languages is preferred in foreign language teaching. Action-Oriented Approach aims to raise language users who can interact within the target society through non-verbal communication and behaviors as well as verbal communication. It offers a number of tasks (actions) that the language learner must perform in order to support social interaction and harmony. On the other hand, in the Action-Oriented Approach, gaining intercultural communication skills is one of the primary goals. In this study, a method book that integrates different perspectives and was prepared by six different authors to be used at the beginning level in teaching French as a foreign language is discussed. The book in question is a method book for the A1 language level for teaching French as a foreign language, and the study aims to examine it in line with the principles and objectives of the Action-Oriented Approach. The study is a qualitative study in nature and the data was examined using the document analysis technique.
action-oriented approach foreign language teaching document analysis
Eğitim ve öğretim faaliyetlerindeki bütün değişiklik ve güncellenmelerin temelinde modern dünya koşullarında ortaya çıkan ihtiyaçlara cevap vermek yatmaktadır. Yabancı dil öğretimi de benzer şekilde günümüz koşullarında hedef dili etkili, doğru ve akıcı şekilde kullanma becerisi ile beraber otonom becerinin gelişimini hedeflemektedir. Bu çerçevede yabancı dil öğretiminde Avrupa Dilleri Ortak Başvuru Metninde yer alan Eylem Odaklı Yaklaşım tercih edilmektedir. Eylem Odaklı Yaklaşım hedef toplum içinde sözlü iletişim kadar sözsüz iletişim ve davranışlar aracılığı ile de etkileşime geçebilen dil kullanıcıları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Sosyal anlamda etkileşim ve uyumu desteklemek için dil öğrenen bireye gerçekleştirmesi gereken birtakım görevler (eylemler) sunmaktadır. Diğer yandan Eylem Odaklı Yaklaşımda kültürlerarası iletişim becerisi kazanımı öncelikli hedeflerden biridir. Bu çalışmada Fransızca yabancı dil öğretimine başlangıç seviyesinde kullanılmak üzere altı farklı yazarın bir araya gelerek hazırladığı ve farklı bakış açılarının bütünleştiği bir metot kitabı ele alınmıştır. Söz konusu kitap yabancı dil olarak Fransızca öğretimi için A1 dil düzeyine yönelik bir metot kitabıdır ve çalışmada Eylem Odaklı Yaklaşımın ilke ve hedefleri doğrultusunda incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma doğası gereği nitel bir çalışmadır ve veriler doküman analizi tekniği ile incelenmiştir.
eylem odaklı yaklaşım yabancı dil öğretimi doküman incelemesi
La base de tous les changements et mises à jour dans les activités d'enseignement et de formation réside dans la réponse aux besoins qui émergent dans le contexte du monde moderne. L'enseignement des langues étrangères vise à développer des compétences autonomes ainsi que la capacité d'utiliser la langue cible de manière efficace, précise et fluide dans les conditions actuelles. L’approche actionnelle incluse dans le CECR est privilégiée dans l’enseignement des langues étrangères. Cette approche vise à former des utilisateurs capables d'interagir dans la société cible via les communications verbales/ les non verbales. Elle propose un certain nombre de tâches (actions) que l'apprenant en langue doit effectuer afin de favoriser l'interaction sociale et l'harmonie collective, donc, l’acquisition de compétences interculturelles est l’un des principaux objectifs de l’approche actionnelle. Dans cette étude, un manuel destiné au niveau débutant de l'enseignement de FLE a été examiné. Cet ouvrage, élaboré par six auteurs différents, intègre différentes perspectives et est conçu pour le niveau de langue A1. L'objectif de cette étude est d'analyser ce manuel en cohérence avec les principes et objectifs de l'Approche Actionnelle. Cette analyse est de nature qualitative, et les données ont été examinées à l'aide de la technique d'analyse du document.
approche actionnelle enseignement des langues étrangères analyse du document
Birincil Dil | Fransızca |
---|---|
Konular | Alan Eğitimleri (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 25 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 19 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Sayı: 61 |