Anayasalar Yoluyla Toplum Tasarımı ve İnşası: Anayasaların Gerçek Sahipleri ve Anayasacılık Süreçlerinde Birey

Cilt: 16 Sayı: 0 1 Temmuz 2014
  • Şafak Evran Topuzkanamış
PDF İndir

Anayasalar Yoluyla Toplum Tasarımı ve İnşası: Anayasaların Gerçek Sahipleri ve Anayasacılık Süreçlerinde Birey

Öz

Dünyada her yıl, hemen hemen dört ya da beş anayasanın yerine yenileri yapılıyor ve yine her yıl, en az on veya on beş anayasa değiştiriliyor. Diğer yirmi ve daha fazla anayasa için de değişiklik önergeleri veriliyor. Dünyada bir anayasanın ortalama ömrünün, yaklaşık on yedi yıl olduğu belirtiliyor1 . 1946-2012 yılları arasında yüz seksen altı devlet tarafından farklı tarihlerde toplam yedi yüz elli bir anayasanın kabul edildiği görülüyor2 . Bu müthiş hız ve değişim içinde hep şu soru akla geliyor: Anayasalar kime aittir? Birey/vatandaş/halk/ulus, anayasaların neresindedir? Bu soruların cevabı net olmamakla birlikte, Amerikan Anayasasının bilindik başlangıç cümlesinin aksine, anayasaların “biz” “sıradan” insanlara ait olmadığı kesin. Yuvarlak masalar etrafında, farklı meslek ve gelir gruplarından kişilerin birkaç saat veya gün, belirli konuları görüşmesi ve konuştukları başlıkları, temenniler şeklinde alt alta sonuç bildirgesi olarak sunmaları, yönetilenlerin anayasa yazım sürecine doğrudan katkı sağladığını maalesef göstermiyor. Bu, sadece anayasa yazımının müsamere kısmını oluşturuyor.

Kaynakça

  1. Anderson, Benedict; Hayali Cemaatler-Milliyetçiliğin Kökenleri ve Yayılması, Çev. İskender Savaşır, (Metis Yayınları), İkinci Basım, İstanbul 1995.
  2. Banks, Angela M.; “Challenging Political Boundaries in Post-Conflict States”, (University of Pennsylvania Journal of International Law), Volume 29, Issue 1, 2007, s. 105-168.
  3. Brown, Nathan J.; Constitutions in a Nonconstitutional World: Arab Basic Laws and the Prospects for Accountable Government (Albany: State University of New York Press), USA 2002.
  4. Çağlar, Bakır; Anayasa Bilimi-Bir Çalışma Taslağı, (BFS Yayınları), İstanbul 1989.
  5. Dikmen Caniklioğlu, Meltem; “Yeni Bir Anayasa İçin/İçinde Haklar ve Özgürlükler”, (Anayasa Hukuku Dergisi), Cilt:1, S:1, İstanbul, 2012, s. 233-246. (Yeni Bir Anayasa İçin)
  6. Dikmen Caniklioğlu, Meltem; Anayasal Devlette Meşruiyet, (Yetkin Yayınları), Ankara 2010. (Anayasal Devlette Meşruiyet)
  7. Dixon, Rosalind/ Ginsburg, Tom; “Deciding Not To Decide: Deferral In Constitutional Design”, (I•CON) , 2011, Vol. 9 No. 3-4, s. 636-672.
  8. Ginsburg Tom/Elkins Zachary/Blount Justin; “Does the Process of Constitution-Making Matter?” (Annual Review of Law and Social Science), No. 5, 2009, http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract _id=1860392, 20.08.2014.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Şafak Evran Topuzkanamış Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Temmuz 2014

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 16 Sayı: 0

Kaynak Göster

APA
Evran Topuzkanamış, Ş. (2014). Anayasalar Yoluyla Toplum Tasarımı ve İnşası: Anayasaların Gerçek Sahipleri ve Anayasacılık Süreçlerinde Birey. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 16, 4989-5010. https://izlik.org/JA33NC39PG
AMA
1.Evran Topuzkanamış Ş. Anayasalar Yoluyla Toplum Tasarımı ve İnşası: Anayasaların Gerçek Sahipleri ve Anayasacılık Süreçlerinde Birey. DEÜHFD. 2014;16:4989-5010. https://izlik.org/JA33NC39PG
Chicago
Evran Topuzkanamış, Şafak. 2014. “Anayasalar Yoluyla Toplum Tasarımı ve İnşası: Anayasaların Gerçek Sahipleri ve Anayasacılık Süreçlerinde Birey”. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 16 (Temmuz): 4989-5010. https://izlik.org/JA33NC39PG.
EndNote
Evran Topuzkanamış Ş (01 Temmuz 2014) Anayasalar Yoluyla Toplum Tasarımı ve İnşası: Anayasaların Gerçek Sahipleri ve Anayasacılık Süreçlerinde Birey. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 16 4989–5010.
IEEE
[1]Ş. Evran Topuzkanamış, “Anayasalar Yoluyla Toplum Tasarımı ve İnşası: Anayasaların Gerçek Sahipleri ve Anayasacılık Süreçlerinde Birey”, DEÜHFD, c. 16, ss. 4989–5010, Tem. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33NC39PG
ISNAD
Evran Topuzkanamış, Şafak. “Anayasalar Yoluyla Toplum Tasarımı ve İnşası: Anayasaların Gerçek Sahipleri ve Anayasacılık Süreçlerinde Birey”. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 16 (01 Temmuz 2014): 4989-5010. https://izlik.org/JA33NC39PG.
JAMA
1.Evran Topuzkanamış Ş. Anayasalar Yoluyla Toplum Tasarımı ve İnşası: Anayasaların Gerçek Sahipleri ve Anayasacılık Süreçlerinde Birey. DEÜHFD. 2014;16:4989–5010.
MLA
Evran Topuzkanamış, Şafak. “Anayasalar Yoluyla Toplum Tasarımı ve İnşası: Anayasaların Gerçek Sahipleri ve Anayasacılık Süreçlerinde Birey”. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, c. 16, Temmuz 2014, ss. 4989-10, https://izlik.org/JA33NC39PG.
Vancouver
1.Şafak Evran Topuzkanamış. Anayasalar Yoluyla Toplum Tasarımı ve İnşası: Anayasaların Gerçek Sahipleri ve Anayasacılık Süreçlerinde Birey. DEÜHFD [Internet]. 01 Temmuz 2014;16:4989-5010. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33NC39PG

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
TR-DİZİN, HeinOnline, GoogleScholar, Academindex, Sherpa Romeo, Ulrich’s Periodicals Directory ve Asos Index veri tabanlarında taranmaktadır.

Dergimiz 2024 Mayıs sayısından itibaren yalnızca elektronik ortamda yayınlanacaktır.

Dokuz Eylul University Publishing Web-Page
https://kutuphane.deu.edu.tr/yayinevi/

İletişim sayfamız
https://dergipark.org.tr/tr/pub/deuhfd/contacts

open-access7532.logowik.com.webpby-nc.png