Giriş: Okul hemşireleri sağlığı geliştirici eğitimin ayrılmaz parçasıdırlar ve bilgisayarları bu amaçla kullanabilirler. Amaç: Araştırma besin güvenliği ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunmaya ilişkin ilköğretime yönelik hazırlanan interaktif eğitim CD’ sinin klasik yönteme göre etkisini karşılaştırmak üzere uygulanmış yarı deneysel bir alan çalışmasıdır. Yöntem: İzmir ilinde amaca uygun örneklem yöntemi ile seçilmiş bir ilkokulda, altıncı sınıfta okuyan 75 öğrenci araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Çalışmada öntest sontest kontrol gruplu desen kullanılmıştır. İkişer şube deney ve kontrol grubuna yansız olarak atanmıştır. Eğitim süresi her iki grupta 45’ er dakikadır. Gruplardaki bilgi – davranış - geribildirim puan ortalamaları farklarını belirlemek üzere pre-test, post-testler değerlendirilmiştir. Bulgular: Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin bilgi-davranış puan ortalamaları arasında uygulanan tekrarlı ölçümlerde iki yönlü varyans analizinde fark istatistiksel olarak anlamsızdır (p>0,05). Eğitime yönelik geribildirim puan ortalamaları deney grubunda 87,2 ± 11,38, kontrol grubunda 83,9 ± 12,17 saptanmıştır ( t: 1,237, p> 0.05). Sonuç: Sağlık eğitim CD’ si besin güvenliği eğitiminde ilköğretim öğrencilerinde kullanılabilir.
Bilgisayar destekli sağlık eğitimi Bilgisayara dayalı besin güvenliği eğitimi Okul hemşiresi Sağlık eğitimi
Introduction: School nurses are the unsepareted components of the health promotion education programs and they can use computers for this goal. Aim: This research is a half-experimental study and carried out for comparing the effectiveness of the health education CD that was prepared for primary school students about food safety and prevention from food-related illnesses with traditional education methods. Method: Research sample was used by purposeful sampling at 75 primary school student in İzmir. Two each grade assigned experimental and control group neutrally. Pre-test, post-test control group design was used in study. Education period was 45 minutes for each group. In order to determine of the knowledge-behaviour the difference student achievement between the groups pre-test, post-test results was evaluated. Results: The mean score between experiment and control groups students knowledge and behaviour data were analyzed using by two factor repeated measures ANOVA and the significant differences were not found between the groups (p > 0.05). The mean of the results about student’s education feedback of the experiment and the control group is 87.2 ± 11.38 for experiment group and 83.9 ± 12.17 for control group (t: 1,237, p > 0.05). Conclusion: Health education CD can be an alternative for traditional education method in food safety education
Computer based health education Computer based food safety education School nurse and computer based health education
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Kasım 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 7 Sayı: 4 |
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi ULAKBİM Türk Tıp Dizini, Türk Medline, Türkiye Atıf Dizini, Şubat 2021 tarihinden beri EBSCO Host ve 26 Ekim 2021 tarihinden itibaren DOAJ ve 18 Ocak 2022 tarihinden beri Index Copernicus tarafından indekslenmektedir.