Yazım Kuralları

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ

ELEKTRONİK DERGİSİ YAZAR REHBERİ

Yazım Kuralları

Yazım Kuralları Klavuzu PDF

Dergiye yayınlanması için gönderilen makalelerde aşağıdaki biçimsel kurallara uyulmalıdır:

Makale,  Microsoft Word programında, A4 kağıt boyutunda, kağıdın her kenarından 1.5 cm boşluk kalacak şekilde, 1.5 satır aralıklı olarak 12 punto ile yazılmalıdır. Araştırma ve derleme makaleler kaynaklar ve tablo/şekiller dahil 20 sayfayı geçmemelidir. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi APA yazım kuralları sistemini kullanmaktadır.

Dergi yayın politikamız ve makale yoğunluğu nedeniyle 1 Mart 2022 tarihinden itibariyle geçici bir süre dergimize derleme makale kabul edilmeyecektir. 

Dergi yayın politikamız, makale yoğunluğu ve pandemi sürecinin geride kalmış olması nedeniyle 1 Mayıs 2023 tarihi itibariyle dergimize COVID-19 konulu makale kabul edilmeyecektir. 

Kapak Sayfası

Sayfa numarası, kapak sayfası hariç, sayfanın sağ üst köşesinde 1’den başlayacak şekilde verilmelidir. Kapak sayfası ayrıca sisteme yüklenmeli, ana metnin yer aldığı dosyada bulunmamalıdır. Ayrıca kapak sayfası ve ana metin dosyasının sağ üst köşesinde okuyucuya makaleyi tanıtan “kısaltılmış başlık” ilk harfleri büyük diğerleri küçük olacak şekilde yer almalıdır. Kısaltılmış başlık 50 karakteri geçmeyecek şekilde, en fazla 4 sözcük ile sınırlı, 9 punto olmalıdır. Makalenin kapak sayfasında, makalenin Türkçe ve İngilizce başlığı kelimelerin ilk harfi büyük, kalın (bold) ve sola yaslanmış olarak yazılmalıdır. Önerilen makale başlık uzunluğu 10-12 kelimedir. Başlıkta kısaltma kullanılmamalıdır. Yazarların isimleri, ünvanları ve bağlı oldukları kurum ve adresleri, iletişimden sorumlu yazarın adı ve elektronik posta adresleri bulunmalıdır. Bilgiler sola yaslanmış şekilde yazılmalıdır. Kapak sayfasında yer alan bütün bilgiler 12 punto ile yazılmalıdır. Makale daha önce bildiri olarak sunulmuş ise bildiri yeri ve tarihi, varsa çalışmayı maddi olarak destekleyen kişi ve kuruluşlar belirtilmelidir. Yazarların ORCID numarası eklenmelidir..

            Araştırma Makaleleri

Araştırma makaleleri; Kapak sayfası (ayrı yüklenecek), Türkçe ve İngilizce Öz (Abstract), Giriş, Amaç, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuçların Uygulamada Kullanımı, Kaynaklar bölümünden oluşmaktadır. Gerek duyulduğu takdirde, Teşekkür yazısı Kaynaklardan önce, Kısaltmalar ve Ek’ler Kaynaklar bölümünden sonra yer alır.

 İngilizce makaleler için dergipark sistemine makale gönderimi sırasında dil edit sertifikası yüklenmelidir.            

Öz

Çalışmanın tamamının anlaşılmasını sağlayacak içerikte olmalıdır. Türkçe ve İngilizce olarak yazılmalı ve 250 kelimeyi aşmamalıdır. Türkçe ve İngilizce özetler ayrı sayfalarda yer almalıdır. Türkçe özetlerde; Giriş,  Amaç, Yöntem, Bulgular, Sonuç, Anahtar Sözcükler verilmelidir. Özette kaynak gösterilmemelidir.  İngilizce özetlerde ise; Background, Objectives,  Methods, Results, Conclusion, Keywords başlıkları olmalıdır. Anahtar sözcükler 3-5 arasında olmalı, İngilizce ve Türkçe yazılmalıdır.

 

Ana Metin

Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuçların Uygulamada Kullanımı, Kaynaklar,  varsa Ekler verilmelidir. Bölüm başlıkları büyük, alt başlıklar küçük harfle ve koyu olarak yazılmalıdır.

 

Giriş Bölümü:

İncelenen konu ile ilgili literatürdeki yaklaşım ve amaç yer almalıdır. Bu bölüm, amaç ya da araştırma sorusu/hipotezini içermelidir (Amaç ayrı başlık halinde olmayabilir).

 

Yöntem Bölümü:

Yöntemde, Araştırmanın Tipi, Araştırmanın Yapıldığı Yer, Araştırmanın Evreni/Örneklemi, Veri Toplama Araçları-Geçerlik ve güvenirlik bilgileri, Yapılan İşlem/Müdahale (araştırma deneysel ya da yarı deneysel çalışma ise olmalıdır), Verilerin Değerlendirilmesi, Araştırmanın Değişkenleri ve Araştırmanın Etik Yönü (Etik kurul izni/ kurum izni-tarih ve numarası), bireylerden yazılı/sözlü onam alma, kullanılan ölçek sahiplerinden kullanıma dair izin alındığına dair bilgi) alt başlıklar şeklinde yazılmalıdır. Makalede araştırma ve yayın etiğine uyulduğu ifadesine yer verilmelidir.

 

Bulgular Bölümü:

Bulgular bölümünde elde edilen verilerin tanımlayıcı istatistikleri (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma vb.), kullanılan istatistiksel testler, test ve olasılık (p) değerleri açık olarak yazılmalıdır.

Cronbach Alfa (α), korelasyon katsayıları (r) ve p değerleri yazılırken noktanın önüne “0” yazılmamalı, p değerleri 3 değerli, Faktör yükleri, Alfa ve r değerleri 2 değerli verilmelidir.

(Doğru yazım şekli: r =.34, p=.001)

Oran belirtilirken tablo başlıklarında “Yüzde” şeklinde yazılmışsa birlikte ayrıca % işareti kullanılmamalıdır.

Tablo ve Şekiller:

Tablolar word programında hazırlanmalıdır. Tablo numarası ve tablo başlığı tablonun üstünde, kelimelerin baş harfi büyük olacak şekilde yer almalıdır. Tablolar dikey çizgiyi içermemelidir. Metin içinde her tabloya atıf yapılmış olmalıdır.

 

 

Örnek tablo

Table 1. Madde Toplam Puan Korelasyonu

 

Maddeler

Madde-toplam puan korelasyonu

       r

    p

1.Madde

.70

.001

2.Madde

.90

.001

3. Madde

.53

.001

4. Madde

.68

.001

 

- Şekil/grafik ve resimlere sıra numarası ve başlık verilmeli, başlıktaki kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır.

- Başka bir kaynaktan alınan tablo, şekil ve resimlerin altına kaynak belirtilmelidir. Kullanım için izin alınmış olmaldır.

- Tablo, şekil, grafik ya da resimlerin sayısı 6’yı geçmemelidir. Şekil ve resimler JPEG formatında olmalıdır. Bir sayfadan daha büyük tablolar olmamalı, büyük tablolar kısaltılmalıdır.

- Kısaltmalar ve ilgili açıklamalar tablo, şekil ve grafik altında  (*) kullanılarak 12 punto ile açıklanmalıdır.

- Tablo, şekil ve grafikler metin içinde olması gereken yere yerleştirilmelidir.

 

Tartışma Bölümü:

Araştırmanın bulguları literatür ışığında, diğer çalışmaların sonuçlarıyla tartışılmalı ve yorumlanmalıdır.

 

Kısıtlılıklar / sınırlılıklar: Çalışmanın kısıtlılıkları ( araştırıcıların ellerinde olmayan nedenlerle karşılaştıkları, araştırma sonucuna etki edebilecek faktörler).

 

Sonuçların Uygulamada Kullanımı: Çalışmadan elde edilen sonuçların uygulama alanına olan katkıları açıklanmalı, elde edilen bulgulara dayalı olarak öneriler yapılmalıdır.

 

Bilgilendirme: Araştırmacılar arasındaki çıkar çatışmasının olmadığı bilgisi ve varsa projeye fon desteği sağlayan kuruluş yazılmalıdır. Makalenin sonuna bir paragraf içerisinde; yazarların katkı oranı beyanı, etik kurul adı-tarih ve karar numarasının tekrarı (yöntemde ve makalenin sonunda iki kez yer verilmesi gerekiyor), çıkar çatışma beyanı, teşekkür ve destek (proje-fon vb.) beyanı ile birlikte eklenmiş olmalıdır.Yazarların teşekkürleri varsa yazılmalıdır.

 

Ekler

Araştırmada kullanılan ölçekler, anket formları gibi ek bilgileri içerir. Yeni bir sayfadan başlamalıdır.

 

  Derleme Makaleler (Dergi yayın politikamız ve makale yoğunluğu nedeniyle 1 Mart 2022 tarihinden itibariyle geçici bir süre dergimize derleme makale kabul edilmeyecektir.)

Türkçe ve İngilizce özet bölümünde konunun önemi, yazım amacı ve ele aldığı konu ile ilgili yapı oluşturulmalıdır. Türkçe özet 200 kelimeyi aşmamalıdır.

Anahtar sözcükler 3-5 arasında olmalı, İngilizce ve Türkçe yazılmalıdır.  

Metin Giriş, Gelişme, Sonuç bölümü ve Kaynaklardan oluşmalıdır.

Giriş bölümünde, ele alınan konunun çerçevesi çizilmeli, konunun önemi ve derlemenin amacı açıklanmalıdır. Gelişme bölümünde konu alanına ilişkin bir yapı oluşturulmalıdır.

 Olgu Sunumu

Çalışmanın amacı/odağı ve “olgu sunumu” başlıkta yer almalıdır.

Türkçe ve İngilizce özet bölümünde olgu sunumunun önemi, yazım amacı ve ele aldığı konu ile ilgili yapı oluşturulmalıdır. Özet kısmı, konunun genel içeriğin tam olarak yansıtan biçimde alt başlık içermeksizin/yapılandırılmamış düzenlenmelidir.

 Türkçe özet 150-200 kelimeyi aşmamalıdır.

Anahtar sözcükler 3-5 arasında olmalı, İngilizce ve Türkçe yazılmalıdır. 

Metin Öz, Giriş, Olgu Sunumu, Tartışma ve Kaynaklardan oluşmalıdır. En fazla 2000 kelime olmalıdır.

Giriş bölümünde olgunun neden önemli ve özgün olduğu, olgu sunumunun amacı açıklanmalıdır.

Olgu sunumu bölümünde, hasta bilgileri, ana sorunları ve semptomları, geçmişte yapılan müdahaleler ve sonuçları, fizik muayene, klinik bulguları, tanısal değerlendirmeleri, tedavi planı, hasta izlemi ve uygun hemşirelik girişimleri ve hasta sonuçları yer almalıdır.

Tartışma bölümünde, ilgili literatür, sonuçların uygulamada kullanımı/hemşirelik bilimine katkısı, olgu sunumuna ilişkin yaşanılan güçlükler ve sınırlılıklar ve bu olgu sunumundan çıkarılan temel sonuçlar yer almalıdır.

Olgu sunumlarında, hastadan bilgilendirilmiş yazılı onam alınma zorunluluğu vardır.

Olguya ilişkin yeterli sayıda fotoğraf ve şema ya da tablo eklenebilir.

Sistematik Derleme

Çalışma başlığında makalenin sistematik derleme olduğu belirtilmelidir.

Türkçe ve İngilizce özet bölümünde konunun önemi, yazım amacı ve ele aldığı konu ile ilgili yapı oluşturulmalıdır. Türkçe özet 200 kelimeyi aşmamalıdır.

Anahtar sözcükler 3-5 arasında olmalı, İngilizce ve Türkçe yazılmalıdır. 

Metin; giriş, yöntem, bulgular, tartışma, sonuçlar, sonuçların uygulamada kullanımı ve kaynaklardan oluşmalıdır

Sistematik derlemenin gerekçesi/amacı, literatür doğrultusunda açıklanmalı ve PICOS (katılımcılar, müdahaleler, karşılaştırmalar, sonuçlar ve çalışma tasarımı) çerçevesini kullanarak çalışmanın hedefi/araştırma sorusu belirtilmelidir.

Sistematik derlemede yöntem bölümünde; sistematik derleme olduğu belirtilmeli, Dahil olacak çalışmaların uygunluk ölçütleri, çalışmaların problemi, müdahaleler ve karşılaştırmaları açıklanmalıdır.

Bulgular kısmında; her çalışma için çıkarılan verilerin özellikleri (örneklem büyüklüğü, PICOS, izlem süresi) belirtilmelidir. Sistematik derlemede yer alan her bir çalışma için tüm bulgular belirtilmelidir.

Tartışma bölümünde; araştırma sorusu ve amacı çerçevesinde temel bulguların özetlenmesi, kanıtların gücünün (örneğin sağlık hizmeti verenler, sağlık hizmeti alanlar ve politika yapıcılar ile ilgisi düşünülerek) tartışılması gerekmektedir.

Kısıtlılıklar bölümünde; tarama, çalışma ve sonuçları düzeyinde kısıtlılıklar belirtilmelidir.

Sonuç bölümünde ise bulguların diğer kanıtlar bağlamında genel bir yorumunun yapılarak gelecekteki araştırmalar için öneri sunulması beklenmektedir.

Etik Kurallar

Yayımlanmak üzere dergiye gönderilen çalışmalar herhangi bir kongrede tam metin bildiri ya da makale olarak daha önce bir dergide yayımlanmamış, yayımlanmak üzere kabul edilmemiş ve değerlendirme altına alınmamış olmalıdır.

Yurt dışında yayınlanmış olan çalışmalar yayımlanan derginin editöründen yazılı izin alınarak değerlendirmek üzere dergiye gönderilebilir. Kongre ya da sempozyumda sunulmuş olan çalışmalar üst yazıda belirtilmelidir.

Dergimize gönderilecek makaleler için "Özet, Kaynakça, Tablo ve Şekiller Hariç" yazarlardan en fazla %20 oranında olacak şekilde intihal raporu (iThenticate taraması) yüklenmesi istenmektedir.

Makalenin maksimum son beş yıl içerisinde alınmış etik kurul belgesi ve yayın hakkı devir formunun sisteme yüklenmesi mecburidir. 

Dergide yayımlanmak üzere gönderilen tüm araştırmalar Helsinki Bildirgesi, Laboratuar Hayvanlarının Bakım Rehberi, COPE ve ICMJE ilkelerine uygun olmalıdır.

Gönderilen araştırmalarda katılımcılardan bilgilendirilmiş onam alındığı belirtilmelidir. Karar verebilecek yeterlilikte olmayan bireylerin (çocuk, komadaki hastalar vs.) adına birinci dereceden sorumlu olan kişilerden bilgilendirilmiş onam alındığı belirtilmelidir.

Gönderilen araştırmalara herhangi bir maddi destek sağlanmış ise yazarlar bu desteği sağlayan kurumlarla çıkar ilişkisi olup olmadığını varsa nasıl bir ilişkisi olduğunu açıklamalıdır.

Makalelerin etik, bilimsel, yasal vb. kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.

            Başka bir dergide değerlendirme aşamasında olan makalelerin başvurusu kabul edilmez. Yazar/yazarlar başvuru aşamasında makalenin başka bir dergide değerlendirmek üzere başvuru yapılmadığını kabul eder, aksi belirlenirse tüm sorumluluk yazara/yazarlara aittir. Dergi gerekli resmi işlemleri yapma hakkını saklı tutar.

 

YASAL UYARI: Dergide yayımlanmış ya da yayımlanacak olan tüm yazıların yayın hakkı DEÜ Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi’ne aittir. Yayın kurulunun izni olmadan yazıların tümü veya herhangi bir bölümü yayınlanamaz


KAYNAKÇA YAZIMI

Metin İçinde Kaynak Gösterimi

Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi APA yazım kuralları sistemini kullanmaktadır. Crossref kaynak kontrolü yapılmaktadır.

Kaynaklar son beş  yılı içermeli, zorunlu kalınırsa 10 yıla kadar olan kaynaklar kullanılabilir. Eğer bir kaynak temel kaynaksa, vazgeçilemiyorsa ve mutlaka atıf yapılması gerekiyorsa o zaman daha eski kaynaklarlar kullanılabilir. 

 

Kaynaklar Bölümünde Kaynak Gösterimi

Metin sonunda kaynaklar alfabetik sıraya göre numaralandırılarak kaynaklar bölümünde ayrı bir liste halinde verilmelidir. Makalelerde en fazla 45 kaynak gösterilmelidir.

APA Kaynak gösterimine uygun olmalıdır.


Dergi

Dergi isimlerinin kısaltmaları Index Medicus/Medline/PubMed listesine göre yapılmalıdır. Dergi http://www.nlm.nih.gov/tsd/serials/lji.html adresinden ulaşılabilir. Dergi ismi bu listelerde yer almıyorsa tam olarak yazılmalıdır.

Lütfen örek kaynak gösterimleri için Tıklayınız.

NOT: Makale gönderim sürecinde yazım kurallarını takip edebileceğiniz şablonlar dergi anasayfasının en altında bulunan Makale Şablonları bölümünden indirilebilir. 

 Dergi Yayın Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler


1. Makalenin sorumlu yazarına teknik düzeltme ve yazım kuralları ile ilgili üç kere bilgi verildiği halde istenilen düzeltme yapılmazsa makalesi değerlendirme sürecinden çıkarılır ve bu konu yazara iletilir,

2. Minör ve majör hakem önerileri için yazarlara 4 hafta süre verilir,

3. Hakemlerden gelen öneriler metin üzerinde farklı renklerde boyanarak ve yapılan düzeltmeler bir metin halinde yazılarak sisteme yüklenmelidir.

4. Kabul edilen makalenin yayınlanacağı sayı hakkında yazar/yazarlara bilgi verilmez,

5. Kabul edilen makalelerin yayınlanma sırası kabul sırasına göre sıralanır,

6. Yayına kabul edilen makalenin son şekli pdf şablonu şeklinde yayınlanmadan önce sorumlu yazara göndererek onaylatılır. Onay sonrası değişiklik yapılmaz.

7. Reddedilecek makaleler ile ilgili yazar/yazarlar bilgilendirilirken bilgi mailine hakem görüşleri de eklenir.

8. Makale değerlendirme süresi en az 6 aydır. 

9. Hakemlere makale değerlendirme davetlerini kabul etmeleri için 7 gün ve makaleyi değerlendirmeleri için 30 gün süre verilmektedir.

10. Makale düzeltmenizi sisteme yüklemede sorun yaşamanız durumunda ilgili alan editörü veya sekreter ile iletişime geçiniz. Makaleyi yeni bir makale gibi tekrar sisteme yüklemeyiniz.




Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi ULAKBİM Türk Tıp Dizini, Türk Medline, Türkiye Atıf Dizini, Şubat 2021 tarihinden beri EBSCO Host ve 26 Ekim 2021 tarihinden itibaren DOAJ ve 18 Ocak 2022 tarihinden beri Index Copernicus tarafından indekslenmektedir.

349202.svg        14839           wp-logo.png          ici2.png           Scopus_logo.svg 

       

      

Creative Commons License
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.