Bu çalışmada Ne 20/1 ve Ne 30/1 iplik numaralarında % 100 pamuk, % 95-5 pamuk/kenevir ve % 85-15 pamuk/kenevir oranlarına sahip 6 farklı karde iplik üretilmiş ve ipliklerin kalın-ince yer, neps, düzgünsüzlük, tüylülük, kopma mukavemeti ve uzaması özellikleri incelenmiştir. Daha sonra kontrollü olarak üretilen bu iplikler kullanılarak aynı makinede örme (süprem) kumaş üretimleri gerçekleştirilmiştir. İplik numarasının ve kenevir oranının örme kumaşların patlama mukavemeti, boncuklanma dayanımı ve dökümlülük özelliklerinin yanı sıra ısıl direnç ve su buharı geçirgenliği özelliklerine etkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre tüm iplikler için iplik inceliği arttıkça hata değerleri ve düzgünsüzlük artmış; tüylülük ve kopma mukavemeti azalmıştır. Kenevir oranı arttıkça hata değerleri, düzgünsüzlük ve tüylülük artmış; kopma mukavemeti ve uzaması azalmıştır. Örme kumaşların ortalama dökümlülük katsayısı değerleri incelendiğinde, iplik kalınlaştıkça kumaş dökümlülüğü azalmıştır. Diğer yandan kumaştaki kenevir oranı arttıkça kumaş dökümlülüğü artmıştır ve kenevir lifleri, örme kumaşların dökümlülüğüne olumlu yönde etki etmiştir. Örme kumaşların patlama mukavemetleri ipliklerin kopma mukavemeti değerlerinden etkilenmiş olup, kenevir içeriği arttıkça patlama mukavemeti azalmıştır. % 100 pamuklu kumaşların boncuklanma derecesi en düşük bulunmuştur. İplikler inceldikçe su buharı geçirgenliği değerleri artmıştır. Ayrıca kumaşlardaki kenevir oranı arttıkça su buharı geçirgenliği değerinin azaldığı, ısıl direnç değerlerinin kısmen arttığı görülmüştür.
Kenevir Lifi Boncuklanma Dökümlülük Patlama Mukavemeti Isıl Konfor.
Bu çalışmanın gerçekleştirilmesine olan katkılarından dolayı İskur Tekstil Enerji Tic. ve San. A.Ş.' ye teşekkürlerimizi sunarız.
In this study, 6 different carded yarns with 100% cotton, 95-5% cotton/hemp, and 85-15% cotton/hemp ratios were produced in Ne 20/1 and Ne 30/1 yarn counts and the thick-thin places, neps, unevenness, hairiness, breaking strength and elongation properties of the yarns were investigated. Later, knitted (single jersey) fabrics were produced on the same machine with these yarns. The effects of yarn count and hemp ratio on bursting strength, pilling resistance, and draping properties of knitted fabrics, as well as thermal resistance and water vapor permeability were investigated. According to the test results, as the yarn count increased, IPI values, and unevenness increased, and the hairiness and breaking strength values decreased. As the hemp ratio increased, IPI values, unevenness and hairiness increased, and the breaking strength and elongation decreased. When the average drape coefficient values of the knitted fabrics were examined, it was observed that the fabric drape decreased as the yarn count decreased. In addition, as the hemp ratio increased, fabric drape increased and hemp fibers had a positive effect on the drape of knitted fabrics. The bursting strength of knitted fabrics was affected by the breaking strength values of the yarns, and the bursting strength decreased as the hemp content increased. The pilling degree of 100 % cotton fabrics was discovered to be the lowest. When the yarn count increased, the water vapor permeability values increased. In addition, it was observed that when the hemp content in the fabrics increased, thermal resistance values increased partially and the water vapor permeability value decreased.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanlığı Tınaztepe Yerleşkesi, Adatepe Mah. Doğuş Cad. No: 207-I / 35390 Buca-İZMİR.