Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yonca Unu İlave Edilen Süt Sığırı Kesif Yeminin Kimyasal Yapısının Değişimi Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2023, , 15 - 22, 17.12.2023
https://doi.org/10.57244/dfbd.1226700

Öz

Süt sığır kesif yemine ilave edilen yonca ununun, kesif yemin besleme değeri üzerindeki etkisinin belirlenmesi amacıyla bu çalışma yürütülmüştür. Çalışmada yonca unu ile kesif yemin yalın halleri ile bunların belli oranlarda karışımları çalışma konusu olarak belirlenmiştir. Yonca unu ile kesif yemin yalın halleri ve karışımlarının, incelenen özelliklerden ham protein, ADF, sindirilebilir kuru madde, sindirilebilir enerji, metabolik enerji, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, Ca/P ve K/(Ca+Mg) oranları üzerindeki etkisinin istatistiksel olarak önemli, NDF, kuru madde tüketimi ve nispi yem değeri üzerindeki etkisinin ise önemsiz olduğu belirlenmiştir. Çalışmada en düşük ADF oranı ile en yüksek sindirilebilir kuru madde, sindirilebilir enerji ve metabolik enerji değerleri saf halde kesif yem, saf halde yonca unu ve 95 g kesif yem ile 5 g yonca unu karışımından elde edilmiştir. Dolayısıyla süt sığır kesif yemine %5 oranında yonca ununun ilave edilmesi avantajlı olduğu ve masrafları düşüreceği ön görülmektedir. Ayrıca süt sığır kesif yemine yonca ununun ilave edilmesi, kesif yemi potasyum, kalsiyum ve magnezyum açısından zenginleştireceği ve yemin Ca/P ile K/(Ca+Mg) oranlarını da düşürdüğü görülmüştür.

Kaynakça

  • Akyıldız, R. (1983). Yemler bilgisi ve teknolojisi. Ankara: A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No.868.
  • Alçiçek, A., Kılıç, A., Ayhan, V., Özdoğan, M. (2010). Türkiye’de Kaba Yem Üretimi ve Sorunları, Türkiye Ziraat Mühendisleri VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak, Ankara, s. 1-10.
  • Anonim, (2013). Hayvan yetiştiriciliği yem temini. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınlar, Ankara.
  • Arif, M., Mian, M.A., Durrani, F.R. (2000). Effect of different dietary levels of Egyptian clover on broiler performance. Pakistan J. Biol. Sci. 3(6),1086-1087.
  • Ayan, I., Mut, H., Önal Asci, O., Basaran, U., Acar, Z. (2010). Effect of manure application on the chemical composition and nutritive value of rangeland hay. Journal of Animal and Veterinary Advances, 9(13), 1852-1857.
  • Aydın, İ., Uzun, F. (2002). Çayır-Mera Amenajmanı ve Islahı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No:9, Samsun.
  • Basbag, M., Sayar, M. S., Cacan, E., Karan, H. (2021). Determining quality traits of some concentrate feedstuffs and assessments on relations between the feeds and the traits using biplot analysis. Fresenius Environmental Bulletin, 30(02A), 1627-1635.
  • Brogna, N., Pacchioli, M.T., Immovilli, A., Ruozzi, F., Ward, R., Formigoni, A., (2009). The use of near-infrared reflectance spectroscopy (NIRS) in the prediction of chemical composition and in vitro neutral detergent fiber (NDF) digestibility of Italian alfalfa hay. Ital. J. Anim. Sci., 8(Suppl. 2), 271-273.
  • Çelik, K., Ertürk, M.M., Ersoy, İ.E. (2003). Farklı yem fabrikalarından örneklenen karma yem ve yem ham maddelerinde bazı kalite ögelerinin kantitatif araştırılması. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(2), 161-168.
  • Denli, M., Demirel, R. (2016). Diyarbakır ili sığır besiciliği işletmelerindeki yem kullanımı ve besleme uygulamaları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26(4), 495-499. doi:10.29133/yyutbd.282733
  • Elbirlik, O., Özdoğan, M. (2021). Yem formunun yakın kızılötesi yansıma spektroskopi metoduyla süt sığırı karma yemlerinin besin madde değerlerine etkisinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 58(2), 263-271.
  • Fonnesbeck, P.V., Clark, D.H., Garret, W.N., Speth, C.F. (1984). Predicting energy utilization from alfalfa hay from the Western Region. Proc. Am. Animal Science, (Western Section) 35: 305-308.
  • Gündüz, Y. (2013). İşletme koşullarında kullanılan bazı yemlerin besin madde kompozisyonu ve mikrobiyolojik özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Tekirdağ.
  • JMP, (2018). Statistical Discovery from SAS, USA.
  • Khalil, J.K., Sawaya, W.N., Hyder, S.Z. (1986). Nutrient composition of Atriplex leaves grown in Saudi Arabia. J. Range Manage. 39: 104-107.
  • Kutlu, H., Gül, A., Görgülü, M. (2003). Türkiye hayvancılığının sorunları ve çözüm yolları. I. Damızlık hayvan-Kaliteli yem. Yem Magazin Dergisi. Sayı:34, 40-46.
  • Kutlu, H.R., Şahin, A. (2017). Kanatlı beslemede güncel çalışmalar ve gelecek için öneriler. Hayvansal Üretim, 58(2), 66-79.
  • Koknaroglu, H., Loy, D.D., Wilson, D.E., Hoffman, M.P., Lawrence, J.D. (2005). Factors affecting beef cattle performance and profitability. The Professional Animal Scientist, 21(4), 286-296.
  • Morrison JA., (2003). Hay and Pasture Management, Extension Educator, Crop Systems Rockford Extension Center, Chapter 8.
  • Mutlu, M., Yıldız, A. (2020). Effect of alfalfa meal and enzyme use on performance, carcass and intestinal parameters in growing quail rations. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 8(6), 1353-1358.
  • Parlar, T., Koç, F. (2020). Toplam rasyon karışımı kullanılan bi̇r süt sığırı işletmesi̇ni̇n besleme açısından değerlendirilmesi. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 3(1), 24-32.
  • Schroeder JW. 1994. Interpreting Forage Analysis. Extension Dairy Specialist (NDSU), AS-1080, North Dakota State University.
  • Steel, R.G.D. and J.H. Torrie. 1980. Principles and Procedures of Statistics: A Biometrical Approach. McGraw-Hill, New York.
  • Tan, K., Kırkpınar, F. (2016). Organik etlik piliç karma yemlerine ilave edilen yonca ununun et kalitesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53(3), 359-366.
  • Yalçınkaya, H.S. (2016). Kesif yem fi̇yatını etkileyen faktörler. Türk Bilim Araştırma Vakfı, 9(4), 13-22.
  • Yıldırım, A. (2009). Etlik beç tavuklarının beslenmesi. Hayvansal Üretim, 50(2), 60-65.
Yıl 2023, , 15 - 22, 17.12.2023
https://doi.org/10.57244/dfbd.1226700

Öz

Kaynakça

  • Akyıldız, R. (1983). Yemler bilgisi ve teknolojisi. Ankara: A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No.868.
  • Alçiçek, A., Kılıç, A., Ayhan, V., Özdoğan, M. (2010). Türkiye’de Kaba Yem Üretimi ve Sorunları, Türkiye Ziraat Mühendisleri VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak, Ankara, s. 1-10.
  • Anonim, (2013). Hayvan yetiştiriciliği yem temini. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınlar, Ankara.
  • Arif, M., Mian, M.A., Durrani, F.R. (2000). Effect of different dietary levels of Egyptian clover on broiler performance. Pakistan J. Biol. Sci. 3(6),1086-1087.
  • Ayan, I., Mut, H., Önal Asci, O., Basaran, U., Acar, Z. (2010). Effect of manure application on the chemical composition and nutritive value of rangeland hay. Journal of Animal and Veterinary Advances, 9(13), 1852-1857.
  • Aydın, İ., Uzun, F. (2002). Çayır-Mera Amenajmanı ve Islahı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No:9, Samsun.
  • Basbag, M., Sayar, M. S., Cacan, E., Karan, H. (2021). Determining quality traits of some concentrate feedstuffs and assessments on relations between the feeds and the traits using biplot analysis. Fresenius Environmental Bulletin, 30(02A), 1627-1635.
  • Brogna, N., Pacchioli, M.T., Immovilli, A., Ruozzi, F., Ward, R., Formigoni, A., (2009). The use of near-infrared reflectance spectroscopy (NIRS) in the prediction of chemical composition and in vitro neutral detergent fiber (NDF) digestibility of Italian alfalfa hay. Ital. J. Anim. Sci., 8(Suppl. 2), 271-273.
  • Çelik, K., Ertürk, M.M., Ersoy, İ.E. (2003). Farklı yem fabrikalarından örneklenen karma yem ve yem ham maddelerinde bazı kalite ögelerinin kantitatif araştırılması. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(2), 161-168.
  • Denli, M., Demirel, R. (2016). Diyarbakır ili sığır besiciliği işletmelerindeki yem kullanımı ve besleme uygulamaları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26(4), 495-499. doi:10.29133/yyutbd.282733
  • Elbirlik, O., Özdoğan, M. (2021). Yem formunun yakın kızılötesi yansıma spektroskopi metoduyla süt sığırı karma yemlerinin besin madde değerlerine etkisinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 58(2), 263-271.
  • Fonnesbeck, P.V., Clark, D.H., Garret, W.N., Speth, C.F. (1984). Predicting energy utilization from alfalfa hay from the Western Region. Proc. Am. Animal Science, (Western Section) 35: 305-308.
  • Gündüz, Y. (2013). İşletme koşullarında kullanılan bazı yemlerin besin madde kompozisyonu ve mikrobiyolojik özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Tekirdağ.
  • JMP, (2018). Statistical Discovery from SAS, USA.
  • Khalil, J.K., Sawaya, W.N., Hyder, S.Z. (1986). Nutrient composition of Atriplex leaves grown in Saudi Arabia. J. Range Manage. 39: 104-107.
  • Kutlu, H., Gül, A., Görgülü, M. (2003). Türkiye hayvancılığının sorunları ve çözüm yolları. I. Damızlık hayvan-Kaliteli yem. Yem Magazin Dergisi. Sayı:34, 40-46.
  • Kutlu, H.R., Şahin, A. (2017). Kanatlı beslemede güncel çalışmalar ve gelecek için öneriler. Hayvansal Üretim, 58(2), 66-79.
  • Koknaroglu, H., Loy, D.D., Wilson, D.E., Hoffman, M.P., Lawrence, J.D. (2005). Factors affecting beef cattle performance and profitability. The Professional Animal Scientist, 21(4), 286-296.
  • Morrison JA., (2003). Hay and Pasture Management, Extension Educator, Crop Systems Rockford Extension Center, Chapter 8.
  • Mutlu, M., Yıldız, A. (2020). Effect of alfalfa meal and enzyme use on performance, carcass and intestinal parameters in growing quail rations. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 8(6), 1353-1358.
  • Parlar, T., Koç, F. (2020). Toplam rasyon karışımı kullanılan bi̇r süt sığırı işletmesi̇ni̇n besleme açısından değerlendirilmesi. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 3(1), 24-32.
  • Schroeder JW. 1994. Interpreting Forage Analysis. Extension Dairy Specialist (NDSU), AS-1080, North Dakota State University.
  • Steel, R.G.D. and J.H. Torrie. 1980. Principles and Procedures of Statistics: A Biometrical Approach. McGraw-Hill, New York.
  • Tan, K., Kırkpınar, F. (2016). Organik etlik piliç karma yemlerine ilave edilen yonca ununun et kalitesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53(3), 359-366.
  • Yalçınkaya, H.S. (2016). Kesif yem fi̇yatını etkileyen faktörler. Türk Bilim Araştırma Vakfı, 9(4), 13-22.
  • Yıldırım, A. (2009). Etlik beç tavuklarının beslenmesi. Hayvansal Üretim, 50(2), 60-65.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Basbag 0000-0002-7853-7604

Erdal Çaçan 0000-0002-9469-2495

Halit Deniz Şireli 0000-0002-0711-0750

Yayımlanma Tarihi 17 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 30 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023

Kaynak Göster

APA Basbag, M., Çaçan, E., & Şireli, H. D. (2023). Yonca Unu İlave Edilen Süt Sığırı Kesif Yeminin Kimyasal Yapısının Değişimi Üzerine Bir Araştırma. Doğu Fen Bilimleri Dergisi, 6(1), 15-22. https://doi.org/10.57244/dfbd.1226700