Araştırma Makalesi

İTİKÂDÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR BAĞLAMINDA TASAVVUF VE SÛFÎLİK'İN YERİ

Cilt: 25 Sayı: 2 4 Ocak 2023
PDF İndir

İTİKÂDÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR BAĞLAMINDA TASAVVUF VE SÛFÎLİK'İN YERİ

Öz

Tasavvufun, İslâmî düşünce alanında bir tür mezhebî söylem ve faaliyet biçimi olduğu izahtan varestedir. Şüphesiz bu kanaate varmanın imkânı, ancak sûfȋ söylem ve organizasyonun, din diyanetin özü değil itikâdî ve içtihâdî mezhepsel bir yorum ve yapı olduğunun ortaya konulması ile mümkündür. Bunun sağlayacağı fayda ise sûfȋ tezleri değerlendirirken bunun, doğrudan İslâm’ın kendisi hakkında yapılan değerlendirmeler olmadığı gerçeği olacaktır. Ne var ki sûfȋleri, kelâm ekollerini tanıtan İtikâdî Mezhepler Tarihi kaynakları, -onları ayrı bir fırka sayacak şekilde- neredeyse hiç konu edinmiş değillerdir. Sûfîlerin bu (itikâdî ve içtihâdî) yönü; bütün söylem ve uygulama görünürlüklerine rağmen görmezden gelinmiştir. Hâlbuki onların özelikle varlık ve bilgi teorileri; kaynakların, hakkında bilgi verdikleri öteki birçok ekolden daha ileri düzeyde tartışmalı kelâmî konulardır. Bu nedenle tasavvufun da mezhepler tarihi hinterlandımızda kendine mahsus bir itikâdî/kelâmî ekol olduğunu, bunların da doğru-yanlış fikirlerinin olabileceğini, savundukları şeylerin objektif biçimde temellendirilmesi gerektiğini bilmek lazımdır. Biz de makalemizde sûfîliğin de müstakil olmasa bile tıpkı selefîlik gibi en az Ehl-i Sünnet ana ekolünün bir alt kolu/fırkası olarak mezhepler tarihi kaynaklarında değerlendirilmeye konu edilmesi gerektiğini izaha ve temellendirmeye çalışacağız.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Afîfî, Ebu’l-Alâ. “İbn Arabi İle İlgili Araştırma Serüvenim”. çev. Abdullah Kartal. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, IX/9, (2000), 697-714.
  2. Afîfî, Ebu’l-Alâ. Muhyiddîn İbnu’l-Arabî’nin Tasavvuf Felsefesi. çev. Mehmet Dağ. Ankara: Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları, 1975.
  3. Afîfî, Ebu’l-Alâ. Fusûsu’l-Hikem Okumaları İçin Anahtar/et-Ta’likât alâ Fusûsi’l-Hikem. çev. Ekrem Demirli. İstanbul: İz Yayınları, 2000.
  4. Afîfî, Ebu’l-Alâ. Tasavvuf: İslâm’da Manevi Devrim. çev. Halil İbrahim Kaçar- Murat Sülün. İstanbul: Risale Yayınları, 1996.
  5. Akdoğan, Mesut. “Kâtip Çelebî’nin Fikriyâtında Tasavvuf’un Yeri”. İslam Medeniyetinin Keşfi Kâtip Çelebi’yi Anlamak, Edit. Murat Kayacan ve dğ., 1. Baskı, (İstanbul: Hiperyayın, 2021), 798-811.
  6. Akman, Mustafa. “Bihiştî Ramazan Efendi el-Vizevî ve Kelâmdaki Yeri”. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, X/51, (2017), 1181-1208.
  7. Akman, Mustafa. “İbnü’l-Arabî’nin Söyleminin Felsefi Yönü ve Kaynakları”. Orta Asya’dan Anadolu’ya İlmin Yolculuğu, Editör: Yakup Koçyiğit- Aiitmamat Kariev. (Karabük Üniversitesi Yayınları, 2021), 686-749.
  8. Akman, Mustafa. “Kâtip Çelebi’nin Firavun’un İmanı ve Hurûfîlik Hakkındaki Yaklaşımı”. İslam Medeniyetinin Keşfi Kâtip Çelebi’yi Anlamak, Edit. Murat Kayacan ve dğ., 1. Baskı, (İstanbul: Hiperyayın, 2021), 327-365.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

4 Ocak 2023

Gönderilme Tarihi

9 Ekim 2022

Kabul Tarihi

16 Kasım 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 25 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Akman, M. (2023). İTİKÂDÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR BAĞLAMINDA TASAVVUF VE SÛFÎLİK’İN YERİ. Dicle İlahiyat Dergisi, 25(2), 334-373. https://izlik.org/JA26JK53PR
AMA
1.Akman M. İTİKÂDÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR BAĞLAMINDA TASAVVUF VE SÛFÎLİK’İN YERİ. Dicle İlahiyat Dergisi. 2023;25(2):334-373. https://izlik.org/JA26JK53PR
Chicago
Akman, Mustafa. 2023. “İTİKÂDÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR BAĞLAMINDA TASAVVUF VE SÛFÎLİK’İN YERİ”. Dicle İlahiyat Dergisi 25 (2): 334-73. https://izlik.org/JA26JK53PR.
EndNote
Akman M (01 Ocak 2023) İTİKÂDÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR BAĞLAMINDA TASAVVUF VE SÛFÎLİK’İN YERİ. Dicle İlahiyat Dergisi 25 2 334–373.
IEEE
[1]M. Akman, “İTİKÂDÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR BAĞLAMINDA TASAVVUF VE SÛFÎLİK’İN YERİ”, Dicle İlahiyat Dergisi, c. 25, sy 2, ss. 334–373, Oca. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26JK53PR
ISNAD
Akman, Mustafa. “İTİKÂDÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR BAĞLAMINDA TASAVVUF VE SÛFÎLİK’İN YERİ”. Dicle İlahiyat Dergisi 25/2 (01 Ocak 2023): 334-373. https://izlik.org/JA26JK53PR.
JAMA
1.Akman M. İTİKÂDÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR BAĞLAMINDA TASAVVUF VE SÛFÎLİK’İN YERİ. Dicle İlahiyat Dergisi. 2023;25:334–373.
MLA
Akman, Mustafa. “İTİKÂDÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR BAĞLAMINDA TASAVVUF VE SÛFÎLİK’İN YERİ”. Dicle İlahiyat Dergisi, c. 25, sy 2, Ocak 2023, ss. 334-73, https://izlik.org/JA26JK53PR.
Vancouver
1.Mustafa Akman. İTİKÂDÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR BAĞLAMINDA TASAVVUF VE SÛFÎLİK’İN YERİ. Dicle İlahiyat Dergisi [Internet]. 01 Ocak 2023;25(2):334-73. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26JK53PR

26676  26799

Dergimiz, 2021 yılı itibarıyla DergiPark platformunda yayımlanmaya başlamıştır. 2021 yılı öncesine ait arşivimize ulaşmak için tıklayınız.