TÜRK MODERNLEŞMESİNİN BİR ARACI OLARAK HARF İNKILÂBI

Sayı: 9 1 Haziran 2013
  • Selahaddin Bakan
PDF İndir
EN TR

TÜRK MODERNLEŞMESİNİN BİR ARACI OLARAK HARF İNKILÂBI

Öz

Bu çalışmada harf inkılâbının Türk modernleşmesindeki yerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaçla yürütülen çalışmada, tarihsel ve betimsel araştırma tekniklerinden yararlanılmıştır. Çalışmada öncelikle modernleşme ve Türk modernleşmesine, daha sonra da Türk modernleşmesinde harf inkılâbının yerine değinilerek çalışma sonlandırılmıştır. Çalışmanın sonunda, ülkenin çehresini Batı’ya çeviren harf inkılâbıyla okuma-yazma oranının kısa sürede arttığı tespit edilmiştir. Ancak harf inkılâbında Türk modernleşmesindeki diğer inkılâplarda olduğu gibi, tepeden inmeci ve devlet-seçkinci yaklaşımın izlerinin görüldüğü, bu inkılâbın mevcut kültürel dinamikleri temelden sarstığı, ülkenin geçmişiyle bağlarının kopmasına yol açtığı ve alfabe değişikliğinden dolayı toplumun okur-yazarlığını yitirdiği sonucuna varılmıştır

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Açıkkaya, Savaş. (2011), “Türk Devrimi Nedir, Ne Değildir”, Alatoo Academic Studies, Vol: 6, No:2, pp. 252-256.
  2. Adlı, Ayşe. (2012), “3 Asrın Hikâyesi Bir Kese Kâğıdında”, Aksiyon, Sayı: 942, s. 34-43.
  3. Ahmad, Feroz. (2011), Modern Türkiye’nin Oluşumu, (Çeviren) Yavuz Alogan, Kaynak Yayınları, İstanbul.
  4. Akça, Gürsoy ve Hülür, Himmet. (2007), “Tanzimattan Cumhuriyete Siyasal ve Hukuksal Yapının Modernleşmesi, Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Sayı: 2 1, s. 235-269.
  5. Akkaş, Hasan Hüseyin. (2001), “Türk Modernleşme Tarihinde Muhafazakâr Siyasi Düşünce”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 3, Sayı: 2, s. 28-39.
  6. Akpınar, Aylin. (2011), “Toplumsal Değişme ve Küreselleşme”, Yeni Toplumsal Hareketler, (Editörler) Bilhan Kartal ve Belkıs Kümbetoğlu, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını, Eskişehir, s. 2-31.
  7. Aksakal, Hasan. (2010), “Türk Modernleşmesinin Ambivalant Doğası: Modernleşme, Milliyetçilik, Medeniyet İlişkisi Üzerinden Türkiye’yi O kumak”, Zeitschrift für die Welt der Türken, Volume: 2, Number: 1, pp. 245-264.
  8. Arslan, Ali. (2005), “Türk Dünyasında Toplumsal Değişme ve Modernleşmenin Tarihsel-Toplumsal Temelleri: Bir Örnek Model Olarak Türkiye”, Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi, Sayı: 6, s. 1-13.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Selahaddin Bakan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2013

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA
Bakan, S. (2013). TÜRK MODERNLEŞMESİNİN BİR ARACI OLARAK HARF İNKILÂBI. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9, 41-60. https://izlik.org/JA54EK74HU
AMA
1.Bakan S. TÜRK MODERNLEŞMESİNİN BİR ARACI OLARAK HARF İNKILÂBI. DÜSBED. 2013;(9):41-60. https://izlik.org/JA54EK74HU
Chicago
Bakan, Selahaddin. 2013. “TÜRK MODERNLEŞMESİNİN BİR ARACI OLARAK HARF İNKILÂBI”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 9: 41-60. https://izlik.org/JA54EK74HU.
EndNote
Bakan S (01 Haziran 2013) TÜRK MODERNLEŞMESİNİN BİR ARACI OLARAK HARF İNKILÂBI. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 9 41–60.
IEEE
[1]S. Bakan, “TÜRK MODERNLEŞMESİNİN BİR ARACI OLARAK HARF İNKILÂBI”, DÜSBED, sy 9, ss. 41–60, Haz. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54EK74HU
ISNAD
Bakan, Selahaddin. “TÜRK MODERNLEŞMESİNİN BİR ARACI OLARAK HARF İNKILÂBI”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 9 (01 Haziran 2013): 41-60. https://izlik.org/JA54EK74HU.
JAMA
1.Bakan S. TÜRK MODERNLEŞMESİNİN BİR ARACI OLARAK HARF İNKILÂBI. DÜSBED. 2013;:41–60.
MLA
Bakan, Selahaddin. “TÜRK MODERNLEŞMESİNİN BİR ARACI OLARAK HARF İNKILÂBI”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 9, Haziran 2013, ss. 41-60, https://izlik.org/JA54EK74HU.
Vancouver
1.Selahaddin Bakan. TÜRK MODERNLEŞMESİNİN BİR ARACI OLARAK HARF İNKILÂBI. DÜSBED [Internet]. 01 Haziran 2013;(9):41-60. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54EK74HU