Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Valproik Asit Uygulamasının Embriyo İmplantasyon Bölgesinde Vazoaktif İntestinal Peptid ve Siklooksijenaz-2 Aktivitesi Üzerine Etkisi

Yıl 2021, , 865 - 873, 01.12.2021
https://doi.org/10.5798/dicletip.1037848

Öz

Amaç: Epilepsi, günümüzde milyonlarca kişiyi etkileyen elektrokimyasal bir beyin fonksiyonu bozukluğudur. Epilepsi hastalığı, yapılan çalışmalarla kadın ve erkeklerde yüksek üreme bozukluğu prevalansı ile ilişkilendirilmiştir. Uzun süre tedavi gerektiren bu hastalık için sıklıkla reçete edilen bir antiepileptik ilaç olan valproik asitin, ovaryumda ergenlik öncesinden yetişkinliğe kadar apoptotik etkilere ve folikülogenez bozukluğuna neden olarak üremeyi olumsuz etkilediği bilinmektedir. Çalışmamızın amacı valproik asit (VPA) uygulanan sıçanlarda embriyo implantasyonunda siklooksijenaz-2 (COX-2) ve vasoaktif intestinal peptid (VIP) moleküllerinin implantasyon döneminde dağılımının araştırılmasıdır.
Yöntemler: 20 adet dişi sıçan iki gruba randomize olarak bölünerek, 1. Grup Kontrol, 2. Grup VPA Grubu olarak belirlendi. 1. Gruba; 90 gün boyunca salin solusyonu intraperitoneal olarak iki doz şeklinde uygulandı. 2. Gruba ise 90 gün boyunca 300 mg/kg/gün VPA intraperitoneal olarak iki doz şeklinde uygulandı. Denekler kontrollü olarak erkek sıçanlarla çiftleştirildi; çiftleşme günü 0. Gün kabul edildi ve 7. Günde denekler yüksek doz anestezi altında feda edilerek uterus implantasyon bölgesi dokuları çıkartıldı. Dokulara, immünohistokimyasal değerlendirme yapılarak bulgular istatistiksel verilerle karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışmamızda, COX-2 primer antikoru ile yapılan immünohistokimyasal işaretlemede 7. Gün kontrol grubuna ait kesitlerde, desidua, embriyonun trofoektodermi ve uterus bez epitelinde, kuvvetli bir immünreaksiyon izlenirken; 7. Gün VPA grubuna ait kesitlerde COX-2 antikoru ile yapılan işaretlemesinde ise, immünreaksiyonun aynı bölgelerde zayıf tutulumda olduğu izlendi. VIP primer antikoru ile yapılan immünohistokimyasal işaretlemede 7. Gün kontrol grubuna ait kesitlerde, desiduada zayıftan ortaya değişen kuvvette immünreaksiyon gözlemlenirken, embriyonun trofoektoderminde orta kuvvette, uterus bez epitelinde ise zayıf – orta kuvvette immünreaksiyon ayırt edildi. 7. Gün VPA grubuna ait kesitlerin VIP antikoru ile yapılan işaretlemesinde ise, desiduada, embriyonun trofoektodermi ve uterus bez epitelinde negatiften zayıfa değişen immünreaksiyon gözlemlendi.
Sonuç: Çalışmamızda yaptığımız immünohistokimyasal değerlendirme ve destekleyici istatistiksel veriler ışığında; VPA ’nın uzun süre kullanımının gebelik sürecinde COX-2 ve VIP ’nin ifadelenmesini azalttığı; bu azalmanın da embriyo implantasyonunu ve dolayısıyla gebeliğin ilerlemesini olumsuz yönde etkileyerek risk oluşturabileceği kanısına varılmıştır.

Kaynakça

  • 1.Iliescu C, Tarta-Arsene O, Craiu D. Valproic acid,polycystic ovary syndrome and the adolescent withepilepsy. Farmacia. 2017; 65: 1-4.
  • 2. Death, AK, Kristine CY, McGrath DJ, et al. Valproate is ananti-androgen and anti-progestin. Steroids. 2005; 70:946-53.
  • 3.Morrell MJ. Reproductive and metabolic disorders inwomen with epilepsy. Epilepsia. 2003; 44: 11–20.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gülce Naz Yazıcı Bu kişi benim

Seren Gülşen Gürgen Bu kişi benim

Mukadder Sunar Bu kişi benim

Ali Cansu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 30 Temmuz 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA Yazıcı, G. N., Gürgen, S. G., Sunar, M., Cansu, A. (2021). Valproik Asit Uygulamasının Embriyo İmplantasyon Bölgesinde Vazoaktif İntestinal Peptid ve Siklooksijenaz-2 Aktivitesi Üzerine Etkisi. Dicle Medical Journal, 48(4), 865-873. https://doi.org/10.5798/dicletip.1037848
AMA Yazıcı GN, Gürgen SG, Sunar M, Cansu A. Valproik Asit Uygulamasının Embriyo İmplantasyon Bölgesinde Vazoaktif İntestinal Peptid ve Siklooksijenaz-2 Aktivitesi Üzerine Etkisi. diclemedj. Aralık 2021;48(4):865-873. doi:10.5798/dicletip.1037848
Chicago Yazıcı, Gülce Naz, Seren Gülşen Gürgen, Mukadder Sunar, ve Ali Cansu. “Valproik Asit Uygulamasının Embriyo İmplantasyon Bölgesinde Vazoaktif İntestinal Peptid Ve Siklooksijenaz-2 Aktivitesi Üzerine Etkisi”. Dicle Medical Journal 48, sy. 4 (Aralık 2021): 865-73. https://doi.org/10.5798/dicletip.1037848.
EndNote Yazıcı GN, Gürgen SG, Sunar M, Cansu A (01 Aralık 2021) Valproik Asit Uygulamasının Embriyo İmplantasyon Bölgesinde Vazoaktif İntestinal Peptid ve Siklooksijenaz-2 Aktivitesi Üzerine Etkisi. Dicle Medical Journal 48 4 865–873.
IEEE G. N. Yazıcı, S. G. Gürgen, M. Sunar, ve A. Cansu, “Valproik Asit Uygulamasının Embriyo İmplantasyon Bölgesinde Vazoaktif İntestinal Peptid ve Siklooksijenaz-2 Aktivitesi Üzerine Etkisi”, diclemedj, c. 48, sy. 4, ss. 865–873, 2021, doi: 10.5798/dicletip.1037848.
ISNAD Yazıcı, Gülce Naz vd. “Valproik Asit Uygulamasının Embriyo İmplantasyon Bölgesinde Vazoaktif İntestinal Peptid Ve Siklooksijenaz-2 Aktivitesi Üzerine Etkisi”. Dicle Medical Journal 48/4 (Aralık 2021), 865-873. https://doi.org/10.5798/dicletip.1037848.
JAMA Yazıcı GN, Gürgen SG, Sunar M, Cansu A. Valproik Asit Uygulamasının Embriyo İmplantasyon Bölgesinde Vazoaktif İntestinal Peptid ve Siklooksijenaz-2 Aktivitesi Üzerine Etkisi. diclemedj. 2021;48:865–873.
MLA Yazıcı, Gülce Naz vd. “Valproik Asit Uygulamasının Embriyo İmplantasyon Bölgesinde Vazoaktif İntestinal Peptid Ve Siklooksijenaz-2 Aktivitesi Üzerine Etkisi”. Dicle Medical Journal, c. 48, sy. 4, 2021, ss. 865-73, doi:10.5798/dicletip.1037848.
Vancouver Yazıcı GN, Gürgen SG, Sunar M, Cansu A. Valproik Asit Uygulamasının Embriyo İmplantasyon Bölgesinde Vazoaktif İntestinal Peptid ve Siklooksijenaz-2 Aktivitesi Üzerine Etkisi. diclemedj. 2021;48(4):865-73.