Araştırma Makalesi

Bir Arayış ve Vuslat Sembolü Olarak Şeyh Galib Divanı’nda Semâ Meşki

Sayı: 32 21 Ekim 2025
PDF İndir
EN TR

Bir Arayış ve Vuslat Sembolü Olarak Şeyh Galib Divanı’nda Semâ Meşki

Öz

Bu çalışmanın konusu “raks ve devran etmek; dinlenen dinî musiki etkisiyle coşup dönmek” manasına gelen semâ kavramının Şeyh Gâlib Divanı’nda bir “arayış” ve “vuslat” sembolü olarak kullanıldığı tezine dayanmaktadır. Divan’da semâyı doğrudan işleyen şiir örnekleri seçilmiş ve tematik olarak sınıflandırılmıştır. Semâ kavramına ilişkin somut ve soyut tasvirler Şeyh Gâlib (1757-1799)’in edebî üslubu bağlamında mütalaa edilmiştir. Gâlib’in semâyı estetize edilmiş tasvirlerle evrenin döngüsündeki odak nokta hâline getirmesi ve bunu Allah’ı arama ve ona ulaşmayı sağlayan bir yol yahut tefekkür hâli olarak işlemesi üzerine tespitler sunulmuştur. Mevlevîlere mahsus bu ritüeli gerçekçi izlenim, tasavvufi derinlik ve sembol diliyle şiirine yansıtan Gâlib’in insanın içinde keşfedilmeyi bekleyen bir sırra işaret etmesi, çalışmanın merkezindeki arayış ve vuslat kavramları bağlamında değerlendirilmiştir. Şeyh Gâlib Divanı’ndaki semâ kavramının tefekkür, kozmik âlem, sanat, estetik, musiki, cemiyet vb. gibi bağlamlarla yorumlanması sonucu meydana gelen bu çalışma, klasik Türk şiirinde kullanılan dinî-tasavvufi üslubun insani arayış felsefesine dayanan bir yönelimi olduğu fikri üzerine tespit ve tekliflerden oluşmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aclûnî, İ. b. Muhammed (1988), Keşfü’l-Hafâ ve Müzilü’l-İlbâs, Dâru’l-Kütübi’l İlmiyye, C. 2., Beyrut.
  2. Aksu, H. (1998), “Hurufilik”, TDVİA, C. 18, İstanbul: TDV. Yayınları, s. 408-412.
  3. Akün, Ö. F. (1994), “Divan Edebiyatı”, TDVİA, C.9, İstanbul: TDV. Yayınları, s. 389-427.
  4. Arı, A. (2018), Gâlib Dede’nin Aşk Ateşi, İstanbul: Profil Kitap.
  5. Ata, A. (1997), Nâsırü’d-din bin Burhanü’d-din Rabguzi, Kısasü’l-Enbiya (Giriş-Metin-Tıpkıbasım), C. 1, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  6. Ayvazoğlu, B. (2022), Gâlib, Kuğunun Son Şarkısı, İstanbul: Kapı Yayınları.
  7. Babacan, İ. (2012), Klasik Türk Şiirinin Son Baharı, Sebk-i Hindî (Hint Üslubu), Ankara: Akçağ Yayınları.
  8. Batislam, D. (2007), “Şeyh Gâlib’in Mevlânâ’ya Yazdığı Dört Medhiye”, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 16, Sayı 2, 2007, s.75-84

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Osmanlı Sahası Klasik Türk Edebiyatı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

21 Ekim 2025

Gönderilme Tarihi

6 Kasım 2024

Kabul Tarihi

13 Nisan 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Sayı: 32

Kaynak Göster

APA
Gök, S. (2025). Bir Arayış ve Vuslat Sembolü Olarak Şeyh Galib Divanı’nda Semâ Meşki. Dil ve Edebiyat Araştırmaları, 32, 1-19. https://doi.org/10.30767/diledeara.1580527

Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayrıTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) ile lisanslanmıştır.