Çeviri

David Damrosch’un Gömülü Kitap: Gılgamış Büyük Destanının Kaybı ve Yeniden Keşfi Adlı Eserinin Kritiği

Cilt: 18 Sayı: 18 19 Ekim 2018
PDF İndir

David Damrosch’un Gömülü Kitap: Gılgamış Büyük Destanının Kaybı ve Yeniden Keşfi Adlı Eserinin Kritiği

Öz

Profesör Dr. David Damrosch Harvard Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünde görev yapmaktadır. Gömülü Kitap: Gılgamış Büyük Destanının Kaybı ve Yeniden Keşfi David Damrosch’un 2007 yılında Doğu ve Batı sentezini tarihsel süzgeçten geçirerek kaleme aldığı mühim bir eserdir. Gılgamış’ın, yoldaşı Enkidu’nun ölümü üzerine ölümsüzlük arayışına çıktığı destansı yolculukta Damrosch aslında bir yandan da şarkiyatçılık anlayışının yeni bir boyutta yorumlanmasını sağlıyor. Eserin henüz ülkemizde Türkçe’ye çevrilmiş baskısı olmamasına rağmen, özellikle Doğu Edebiyatı’nın mihenk taşlarından biri olan ve ilk İngilizce çevirisiyle birlikte Batı dünyasını alt üst eden Gılgamış Destanı’nın bilinen ve bilinmeyen yönleriyle hem gizli kahramanlarını deşifre ediyor hem de bu destana Batı filtresi haricinde bir de ötekileştirilmişler açısından bakıyor. Tarihsel ve Edebi yönlerden nesnel bir biçimde kaleme alınan bu eser, bir nevi sümen altı edilmiş gerçekleri gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor ve bunu yaparken yer yer tarihin unutulan gerçeklerine dayanıyor. Bu çerçevede bir yandan Damrosch’un bu kitabının kritiği yapılırken, öte yandan düşünceleri mercek altına alınacak, aynı zamanda Damrosch’un düşüncelerinin yankılanışı farklı ama bir o kadar da bilinç altına ‘yerleş(tiril)miş’ açılardan incelenecektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arnolt, W. M. (Trans.). (2009). Gilgamesh: The Oldest Epic Tale [Kindle]. Arslan, A. (2006). İlkçağ Felsefe Tarihi (8.baskı). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi. Bernal, M. (2003). Black Athena: The Afroasiatic Roots of Classical Civilization (The Fabrication of Ancient Greece) 1785-1985. New Brunswick, NJ: Rutgers Univ. Press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Çeviri

Yayımlanma Tarihi

19 Ekim 2018

Gönderilme Tarihi

3 Şubat 2018

Kabul Tarihi

30 Mart 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1970 Cilt: 18 Sayı: 18

Kaynak Göster

APA
Edman, T. B. (2018). David Damrosch’un Gömülü Kitap: Gılgamış Büyük Destanının Kaybı ve Yeniden Keşfi Adlı Eserinin Kritiği. Dil ve Edebiyat Araştırmaları, 18(18), 409-421. https://doi.org/10.30767/diledeara.472662

Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayrıTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) ile lisanslanmıştır.